Kakšno sončno elektrarno potrebuje povprečno slovensko gospodinjstvo? – TOPNEWS.si

Kakšno sončno elektrarno potrebuje povprečno slovensko gospodinjstvo?

Kakšno sončno elektrarno potrebuje povprečno slovensko gospodinjstvo?

Če predpostavimo, da povprečno slovensko gospodinjstvo letno porabi okoli 3200 kWh električne energije in da sončna elektrarna z nazivno močjo 1 kW v Sloveniji letno proizvede dobrih 1000 kWh električne energije, lahko izračunamo, da povprečno gospodinjstvo za pokrivanje lastne porabe potrebuje sončno elektrarno moči okoli 3 kW. To v primeru PV-sistema s 15% izkoristkom pomeni okoli 20 m2 površine fotonapetostnih modulov, pri sistemu z 10-odstotnim izkoristkom pa okoli 30 m2 potrebne površine.

Pri tem moramo opozoriti, da takšen sistem gospodinjstva ne naredi neodvisnega od omrežja, pač pa pomeni le, da je v gospodinjstvu porabljena električna energija enaka skozi vse leto po zaslugi električne energije, proizvedene v sončni elektrarni. Investicija v samooskrbo se vam povrne že v 7–10 letih. Preostalih 20 let pa nato varčujete na račun “brezplačne”  elektrike.

Če nimate lastnih primernih strešnih površin, jih pa ima sosed, ki je električno povezan na isto transformatorsko postajo kot vi, se lahko z njim povežete v samooskrbno OVE skupnost in si tudi tako zagotovite energetsko neodvisnost ter posledično nižji strošek elektrike.

COMMENTS

Wordpress (0)