Kritiki nad zapis Spomenke Hribar v Sobotni prilogi o vojni v Ukrajini, kar z umetno inteligenco – Bing chat bi, če bil Ali Žerdin seveda, objavo zavrnil – TOPNEWS.si

Kritiki nad zapis Spomenke Hribar v Sobotni prilogi o vojni v Ukrajini, kar z umetno inteligenco – Bing chat bi, če bil Ali Žerdin seveda, objavo zavrnil

Kritiki nad zapis Spomenke Hribar v Sobotni prilogi o vojni v Ukrajini, kar z umetno inteligenco – Bing chat bi, če bil Ali Žerdin seveda, objavo zavrnil

Spomenka Hribar je v zadnji Sobotni prilog objavila zapis “Je bila ruska agresija na Ukrajino izzvana ali neizzvana? v katerem polemizira s kritiki poziva skupina državljanov, ki je februarja objavila izjavo “Zaustavite vojno v Ukrajini!”. Med podpisniki poziva je bila seveda tudi Spomenka Hribar. Na poziv za mir so se odzvali veleposlaniki članic EU in nekaterih članic Nata v Sloveniji.

“Zakaj so politiki in diplomati držav EU tako alergični na mirovne pobude, predloge za začetek pogajanj in zahteve za končanje rusko-ukrajinske vojne? Zato, ker so ZDA do grla vpletene v to absurdno vojno in namesto Američanov krvavijo Ukrajinci! Cilj Američanov (ki jim Nato in EU slepo služita!) je ohraniti svetovno politično in ekonomsko hegemonijo. Glavno besedo imajo očitno ameriški proizvajalci orožja, ki ga radodarno izvažajo v Ukrajino. Nekoč ga bo morala plačati. Razumljivo je, da se Ukrajinci branijo z orožjem, toda vojna se ne bo končala na bojišču – še vsaka se je končala za pogajalsko mizo!

In ne bo konca vojne, če bo vsaka stran krivila drugo stran, kakor to počno veleposlaniki v Kritiki našega Pisma: »Bodimo si jasni: ta vojna bi se lahko končala v tem trenutku. Rusija jo lahko konča takoj, če preneha z napadi in umakne svoje enote z ukrajinskega ozemlja.« Skratka, Rusija naj kapitulira, prenaša smrtonosno orožje/grožnjo ob svojih mejah? In rusko manjšino v Ukrajini prepusti fizičnemu in duhovnemu maltretiranju in tlačenju?! Za to manjšino veleposlaniki nimajo besede, nimajo sočutja!

Sašo Dolenc, slovenski filozof, fizik, urednik, pisatelj, prevajalec in novinar,  pa se je v kritiki članka obrnil na Bing chat (Bing Chat je, kot ga opisujejo Google, domnevno “eno najhitrejših in zanesljivejših razpoložljivih orodij za klepet z umetno inteligenco”), ki ga je  vprašal, “kaj je problematičnega v članku Spomenke Hribar in kaj bi storil, če bi ga kot urednik časopisa dobil v objavo”. (Act as an editor of a newspaper that has received this article for publication. What would you do?) https://delo.si/sobotna-priloga/.

V Brn Spomeniki Hribar je stopil Jože P. Damijan: “Ob vsem spoštovanju, toda kak drug odgovor bi lahko pričakovali od AI aplikacije, ki je bila natrenirana iz zahodnih medijev (ki so zaradi uvedene cenzure po definiciji enostranski)? Če ste vedeli odgovor v naprej, imamo problem z znanstveno integriteto vprašujočega,” je Dolencu odgovoril Jože P. Damijan.

 

COMMENTS

Wordpress (0)