Zanimivo postaja: Inštitut 8. marec Nike Kovač stopil na stran kmetov, zaskrbljeni tudi v Pravni mreži za varstvo demokracije – TOPNEWS.si

Zanimivo postaja: Inštitut 8. marec Nike Kovač stopil na stran kmetov, zaskrbljeni tudi v Pravni mreži za varstvo demokracije

Zanimivo postaja: Inštitut 8. marec Nike Kovač stopil na stran kmetov, zaskrbljeni tudi v Pravni mreži za varstvo demokracije

Sindikat kmetov Slovenije in nevladne kmetijske organizacije za 25. april napovedujejo vseslovenski protest kmetov v središču prestolnice. Razlog za opustitev pogajanj z vlado naj bi bila nepripravljenost politike, da sliši kmete in ukrepa tako, da bi kmetom omogočila kmetovanje.

Kmete, desno politiko predvsem pa družbena omrežja je v petek razburili obiski policistov, ki so pri nekaterih od njih poizvedovali, ali se nameravajo udeležiti protestov v Ljubljani, so zaskrbljenost nad dogajanjem izrazili tudi v Pravni mreži za varstvo demokracije in Inštitutu 8. marec.

 

 

Inštitut 8. marec

PROTI PRITISKOM POLICIJE!

V Inštitutu 8. marec ostro nasprotujemo policijskim pritiskom. Na pritiske policije smo zgroženo opozarjali, ko so pod vlado Janeza Janše protestnike da dom obiskovali policisti. Policijskim pritiskom pa ostro nasprotujemo tudi danes – pod vlado Roberta Goloba. V medijih smo z zaskrbljenostjo prebrali novico, da policija obiskuje kmete na domu in jih zaslišuje o tem ali se nameravajo udeležiti protestov 25. aprila.
O nepričakovanem obisku je na svojem Facebook profilu pisal tudi kmet Tomaž Miš. Na njegovo objavo so se odzvali ljubljanski policisti in zapisali, da gre “za običajno obliko policijskega dela, s katerim ne ustrahujemo nikogar”. Prepričani smo bili, da so tovrstne policijske prakse stvar prejšnje vlade, vendar smo se očitno motili.

V Pravni mreži za varstvo demokracije poudarjajo, da policija obvestila o mirnem zbiranju lahko pridobi tudi na druge načine, denimo s spremljanjem medijev, družbenih omrežij ali v pogovoru z morebitnimi organizatorji. “Hkrati se zdi, da policija sestavlja seznam udeležencev protesta, kar je pri protivladnih protestih še toliko bolj sporno: če oseba ve, da se bo znašla na oblastnem seznamu protivladnih protestnikov, ima to lahko tako močan odvračalni učinek, da ta izvotli pravico do protesta,” opozarjajo in hkrati obžalujejo, da se protestom nenaklonjena policijska praksa nadaljuje tudi pod novo vlado.

Kot dodajajo, je bilo to sicer slutiti že, ko je minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar pred kratkim na čelo Direktorata za upravno notranje zadeve ministrstva imenoval Urško Židan, ki je po navedbah Pravne mreže pod vlado Janeza Janše septembra 2021 podpisala navodila ministrstva policiji, ki so predstavljala podlago za množično kaznovanje protivladnih protestnikov.

“Pravici do mirnega zbiranja in do svobodnega izražanja tvorita osrednji steber pravic demokratične družbe, zato mora biti kakršen koli poseg vanju utemeljen z legitimnim ciljem in prestati test nujnosti, primernosti in sorazmernosti v ožjem smislu,” so še poudarili v Pravni mreži.

COMMENTS

Wordpress (0)