(V ŽIVO) Konec romantike – Nika Kovač in njen Inštitut 8. marec, v skrbi za starejše, od ministrov Luke Mesca in Simona Maljevca zahteva ukrepe – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Konec romantike – Nika Kovač in njen Inštitut 8. marec, v skrbi za starejše, od ministrov Luke Mesca in Simona Maljevca zahteva ukrepe

(V ŽIVO) Konec romantike – Nika Kovač in njen Inštitut 8. marec, v skrbi za starejše, od ministrov Luke Mesca  in Simona Maljevca zahteva ukrepe

Včeraj sem na protestnem shodu na Trgu republike opozoril, da ni samoumevno to, da V Inštitutu 8. marec ministra za delo Luko Mesca pozivajo k spremembi varstvenega dodatka za upokojence, saj so pogoji za pridobitev dodatka po njihovih ocenah preveč neživljenjski, zaradi česar mnogo upokojencev zanj ne zaprosi. Za izboljšanje položaja upokojencev predlagajo šest sprememb, med drugim tudi ukinitev zaznamb na nepremičninah.

Kot nujno so izpostavili zvišanje varstvenega dodatka in spremembo izplačevanja letnega dodatka, pri čemer si želijo, da bi bili do dodatka upravičeni tudi upokojenci v domovih za starejše.

Zavzemajo se tudi za ukinitev izjav otrok, da niso zmožni preživljati svojih staršev. Ukinitev tega pogoja po besedah predstavnikov inštituta podpirajo tudi v Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz), Inštitutu RS za socialno varstvo, Zvezi društev upokojencev Slovenije (Zdus) in v sindikatu upokojencev ter na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

V inštitutu se zavzemajo tudi za odpravo izplačevanja varstvenega dodatka po razredih, saj zaradi tega upokojenci lahko izgubijo velik del dodatka, tudi če mejo razreda presežejo za le en cent. Pri tem v inštitutu kot možno rešitev vidijo izplačevanje dodatka po posebni formuli, ki bo zagotovila bolj pravično razporeditev upravičencev po njihovih dohodkih.

Za prošnjo za varstveni dodatek se sicer mnogi upokojenci ne odločijo, saj so pogoji za pridobitev dodatka po mnenju inštituta odvračalni. Predvsem se upokojenci zanj ne odločijo, ker ne želijo ogroziti dediščine svojih otrok oziroma jim nočejo naložiti dodatnih stroškov. Pri tem se v inštitutu zavzemajo za odpravo zaznambe na nepremičninah, kjer upokojenci tudi dejansko živijo.

Opozorili pa so tudi, da je nujno nasloviti revščino med samskimi upokojenkami in vdovami, zaradi česar predlagajo, da bi upokojenkam in upokojencem ob smrti partnerja pripadla vsaj osnovna pokojnina v višini 687 evrov. Tudi ta ukrep so po navedbah inštituta podprli v Zpizu, sindikatu upokojencev in Zdusu ter na Inštitutu RS za socialno varstvo. Na ministrstvu pa bodo po zagotovilih ministra pripravili izračun za omenjen predlog, so še dejali predstavniki Inštituta 8. marec.

Direktorica inštituta Nika Kovač je poudarila, da so to ukrepi, ki ne terjajo sistemskega premisleka in globokih sprememb, kljub temu pa bi upokojencem pomembno olajšali življenje. Dodala je, da bi Mesec takšne ukrepe sicer že lahko sprejel.

Po njenih navedbah ministrstvi za solidarno prihodnosti in za delo vodita predstavnika stranke Levica, ki sta “v državni zbor prišla zato, ker sta ljudem obljubljala dostojno življenje in (…) skrb za starejše. V Inštitutu 8. marec od njiju pričakujemo in zahtevamo, da te ukrepe sprejmeta do poletja”, je še dejala Kovač.

Novinarska konferenca Inštituta 8. marec, na kateri bodo spregovorili o naslednjih korakih kampanje #tusem in predstavili konkretne sistemske predloge na področju skrbi za starejše.

#tusem – Seznam nujnih ukrepov za izboljšanje položaja upokojencev

Inštit 8. marec

COMMENTS

Wordpress (0)