(V ŽIVO) Vladajoča stranka Gibanje Svoboda danes v Monsu na seji sveta stranke – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Vladajoča stranka Gibanje Svoboda danes v Monsu na seji sveta stranke

(V ŽIVO) Vladajoča stranka Gibanje Svoboda danes v Monsu na seji sveta stranke

Vladajoča stranka Gibanje Svoboda se je danes v Monsu sestala  na seji sveta stranke. Seja vrha stranke je bila sicer napovedana že pred včerajšnjo maratonsko razpravo o interpelaciji vlade premierja Roberta Goloba, ki je potekala v znamenju medsebojnih očitkov opozicije in vlade, predvsem glede ukinitve Muzeja slovenske osamosvojitve in reform vlade.

Janša je v izjavi za medije po zaključeni interpelaciji ocenil, da se je v razpravi pokazalo, da premier govori eno, ministri pa nekaj drugega. Zato upa, da je vlado in koalicijo današnja razprava povezala in ji nastavila ogledalo ter jo streznila, “da nehajo delati zmedo”.

“Vsaka konstruktivna kritika vladi koristi, ker lahko potem popravi svoje delovanje,” je dejal. SDS bo še naprej ravnala v skladu z načelom, da bodo podprli dobre stvari in nasprotovali tistemu, za kar menijo, da škodi državi, pri čemer so pripravljeni “poseči” tudi po vnovičnih referendumih. Napovedal je, da vlada ne bo zdržala mandata. “Ni pa rečeno, da bodo takrat, ko bo ta vlada padla, predčasne volitve,” je ocenil.

“Mislim, da so se danes tisti, ki so spremljali to debato, lahko dokončno prepričali, v čem je razlika med opcijo, ki je vladala do 24. aprila lani in sedanjo vlado,” pa je po razpravi dejal premier Robert Golob. Prva naj bi živela v preteklosti, “drugi se pa soočamo z realnostjo”.

 

Svet Gibanja Svoboda je danes razpravljal o programu dela do konca leta. “Nalog in potreb ljudi je ogromno, na pot, ki nas čaka, pa stopamo s polno odgovornostjo,” je po seji zatrdil predsednik stranke in premier Robert Golob. Strinjali so se tudi, da ne bodo več dajali javnih obljub, ampak bodo trdo delali in javnost nato seznanjali z rezultati.

V prihodnje se bodo tako posvečali izpolnjevanju zastavljenega programa, glavna prioriteta pa ostaja zdravstvo. Pri tem so po premierjevih besedah ključni trije zakoni, ki so bodisi že v parlamentarnem postopku bodisi v javni razpravi, in sicer zakon o digitalizaciji zdravstva, zakon o prenovi Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in zakon o zdravstvene varstvu in zdravstvenem zavarovanju, s katerim želi vladajoča koaliciji ukiniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Poslanska skupina Svobode je sicer v zakonodajni postopek prav danes vložila novo besedilo predloga omenjenega zakona, a gre bo zagotovilih premierja zgolj za tehnične popravke, da bo zakon lažje izvedljiv. Kakšni so ti popravki, Golob danes ni želel pojasnjevati. “Ne bi zahajal v posamezne detajle, ker podrobnosti niso pomembne. Vse, kar šteje pri tem zakonu, je, da hočemo s 1. septembrom imeti dopolnilno zdravstveno zavarovanje iz rok zavarovalnic, to je edina stvar, ki šteje. Vse ostalo je tehnika, kako bomo do tja prišli,” je dejal v izjavi po seji sveta stranke.

Zatrdil je tudi, da bodo vse sile uperili v to, da bodo omenjeni trije zakoni na področju zdravstva sprejeti.

Se pa ob tem, kot kaže, obeta sprememba v komuniciranju največje vladne stranke. Prvak stranke je tako napovedal, da ne bodo dajali več obljub, ampak bodo javnost seznanjali z rezultati njihovega dela. “Mogoče ste bili do zdaj hvaležni, da smo dajali obljube, zdaj nam bodo pa ljudje raje hvaležni za rezultate. To je pomemben zasuk v načinu komuniciranja in se ga bomo držali, dokler se ga bomo lahko,” je zatrdil.

Debata na seji sveta stranke se je sicer po Golobovih besedah vrtela tudi okoli sredine 14-urne razprave o interpelaciji vlade. Ob tem se je znova zahvalil stranki SDS, predlagateljici interpelacije, da so lahko “ponovno spoznali, zakaj smo v politiki in zakaj moramo v politiki vztrajati”. Zatrdil je tudi, da so v Svobodi enotni kot že dolgo ne.

Na Janševo napoved po zaključeni interpelaciji, da vlada ne bo zdržala do konca mandata, a da tudi predčasnih volitev ne bo, pa je Golob dejal, da zna to verjetno napovedati zgolj Janez Janša. V sredo smo po njegovih besedah večino časa poslušali razpravo o preteklosti, Gibanje Svoboda in koalicija pa sta zazrti v prihodnost. “Ljudje pričakujejo, da bomo delali za prihodnost, in ne, da bomo spali na lovorikah iz preteklosti”, je dejal. Ob prihajajoči obletnici prvega leta vlade pa je zatrdil, da zapletov v vladi ni.

Izjavo  po današnji seji sveta, ki bo obravnaval aktualno politično dogajanje in načrt dela stranke v prihodnjih mesecih, sta podala predsednik Gibanja Svoboda dr. Roberta Goloba in predsednice sveta Gibanja Svoboda mag. Nataše Avšič Bogovič.

Izjavo smo  prenašali v živo na Topnews.si in Youtube kanalu Toptv.si.

COMMENTS

Wordpress (0)