“Tudi medvede streljajo, mar ne?” – Zakaj so medvedje postali “prave žrtve” včerajšnje interpelacije – TOPNEWS.si

“Tudi medvede streljajo, mar ne?” – Zakaj so medvedje postali “prave žrtve” včerajšnje interpelacije

“Tudi medvede streljajo, mar ne?” – Zakaj so medvedje postali “prave žrtve” včerajšnje interpelacije

“Na cesti med Škofljico in Turjakom so v torek obravnavali dva primera trka osebnega avtomobila v medveda, so poročanje Dnevnika za STA potrdili na Policijski upravi Ljubljana. Eden je poginil, drugi pa je preživel in pobegnil v gozd. Policisti ob tem ponovno pozivajo ljudi k previdnosti, če pridejo v stik z medvedom,” je poročala nacionalna tiskovna agencija.

Prvi primer se je zgodil nekaj pred 6. uro na cesti med Turjakom in Pijavo Gorico in tam je medved poginil.

Nekaj po 6. uri pa so bili obveščeni o trčenju voznice osebnega vozila v medveda na cesti med Gradiščem in Vrhom nad Želimljami, kjer je medved po trku pobegnil v gozd. “Policisti bodo o dogodku zbrali vsa potrebna obvestila, obvestili pa so pristojno Lovsko družino Škofljica o morebitni poškodbi živali,” so pojasnili na policijski upravi.

“Naj opozorimo, da je v takšnih primerih treba ravnati skrajno previdno, še posebej če pride do poškodovanja medvedjega mladiča. Če ni nujno potrebno, naj vozniki ne zapuščajo vozil, takoj naj obvestijo policijo,” so še dodali.

V Lovski družini Škofljica pravijo, da so bili obveščeni o poškodovanem medvedu, a nimajo pristojnosti kakor koli ukrepati. “Iskanje tega medveda ni v pristojnosti lovske družine. Upravljanje z zavarovanimi vrstami zveri, kamor sodi medved, je pod pristojnostjo ministrstva in tam morajo to organizirati,” je za STA pojasnil predstavnik lovske družine Mitja Spindler.

Tako ni znano, kje točno se žival trenutno nahaja in kako močno je poškodovana, da bi bilo mogoče sklepati, kakšno tveganje predstavlja za ljudi.

Spindler je povedal, da so lovci že večkrat opozorili omenjeno ministrstvo, da trenutna ureditev na tem področju ni ustrezna. “Svoje čase je bila organizirana intervencijska skupina, ki je ranjenega medveda poiskala in ocenila, ali je potreben odstrel ali pa poškodba ni tako huda. A to se ne počne več,” je dejal. Na odgovor ministrstva za naravne vire in prostor Sta še čaka, so včeraj poročali mediji.

Ministrstvo za naravne vire in prostor, ki ga vodi Uroš Brežan, je prejšnji teden izdalo odločbo, ki dovoljuje odvzem 230 rjavih medvedov iz narave. Lov na medvede, ki ga dovoljuje odločba, že poteka.

Včeraj je predsednik vlade Robert Golob ministra Brežana pozval, naj zamrzne vse odločbe o letošnjem odstrelu medvedov, vlada pa da se bo vprašanju ustreznosti trenutno predvidenega odvzema zveri iz narave spet posvetila.

Dopoldne je ob robu današnje interpelacije vlade, ki poteka v parlamentu, minister Brežan novinarjem dejal, da se morata s premierjem o tej temi še pogovoriti, pozneje pa sta to tudi res storila.

Z ministrstva za naravne vire so namreč sporočili, da sta se minister in premier na to temo danes srečala. “Minister je premierju pojasnil argumente za sprejeto odločitev. Odločba, ki jo je ministrstvo za naravne vire in prostor izdalo 13. 4. 2023, ostaja v veljavi,” so sporočili.

Dodali so, da bo v mesecu maju ministrstvo organiziralo širši posvet o vseh razsežnostih problematike upravljanja z zvermi v prihodnje.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1648970260182171649

Medvedi so bili tudi tema interpelacije, ki jih je na plano najprej v državnem zboru kasneje pa tudi v izjavi za javnost omenjal Janez Janša: “Zdaj, če smo malo komični, ne vnaša se zmeda samo med ljudi, ampak tudi med živali. Minister najavi odstrel medvedov, predsednik vlade pa pravi, da to ni dobra stvar, da je treba še enkrat razmisliti. Danes smo zvedeli, da bodo medvede vseeno streljali. Skratka malo preveč je tega dvojnega tira in najav. Jaz upam, da je tudi ta razprava, kjer se je malo pokazalo ogledalo vladi, vlado streznila, če hočete, naj bo po vaše, jih malo bolj povezala, da bodo malo bolj enotno delali, ker tudi jutri bo še ta vlada, ne bo druge”.

Zdaj če bi bili še bolj cinični bi lahko rekli, da so medvedje iz protesta šli na cesto in ker vozniki niso bili obveščeni o njihovem protestu in zato tragično končali ali pa so bog ne daj celo delali samomor. Včasih so rekli, da politika strelja kozle, vendar prave žrtve interpelacije so pravzaprav medvedje.

Število medvedov na letošnji “listi za odstrel” je 230, kar je največ doslej (lani je bilo 222). Vse bolj številčna je tudi medvedja populacija. Po ocenah strokovnjakov iz lanske pomladi živi v Sloveniji približno 1.100 rjavih medvedov, z letošnjim odvzemom pa se želijo približati številki 800.

V nevladnih organizacijah Društvo za dobrobit živali AniMa, društvo za zaščito in pomoč živalim v stiski Lajka ter Alpe Adria Green so medtem prepričani, da odločitev ministrstva o odstrelu medvedov predstavlja kršitev slovenske in evropske zakonodaje. Na to so v javnem pismu v začetku tedna opozorili tudi Evropsko komisijo in Evropski parlament.

Kot so glede teh opozoril pojasnili na ministrstvu, sta se Brežan in Golob strinjala, da je treba o teh vprašanjih opraviti široko javno razpravo. “V javni razpravi, ki bo opravljena v najkrajšem možnem času, je treba proučiti vse vidike odstrela medveda kot zavarovane vrste,” so navedli in dodali, da morajo biti vanjo poleg relevantnih institucij s tega področja vključene tudi organizacije civilne družbe.

“Gre za kompleksno problematiko, ki ni povezana zgolj z eno odločbo, temveč za tehtanje različnih argumentov in iskanje ustreznih rešitev v okviru dolgoročne strategije upravljanja z medvedom v Sloveniji,” so še navedli.

COMMENTS

Wordpress (0)