(V ŽIVO) Med razpravo o interpelaciji srečanje Roberta Goloba in Pavla Ruparja v DZ – Ruparjeva prispodoba z “golobom v rižoti” je očitno pozabljena, popoldne protest VSO-ja na Trgu republike – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Med razpravo o interpelaciji srečanje Roberta Goloba in Pavla Ruparja v DZ – Ruparjeva prispodoba z “golobom v rižoti” je očitno pozabljena, popoldne protest VSO-ja na Trgu republike

(V ŽIVO) Med razpravo o interpelaciji srečanje Roberta Goloba in Pavla Ruparja v DZ – Ruparjeva prispodoba z “golobom v rižoti” je očitno pozabljena, popoldne protest VSO-ja na Trgu republike

Med današnjo interpelacijo je bilo tudi živahno dogajanje na hodnikih državnega zbora oziroma v zakulisju. Tako se je danes ob interpelaciji v državnem zboru mudil tudi predsednik Ljudska iniciativa-Glas upokojencev Slovenije Pavle Rupar.  Naključje je hotelo, da sta na hodniku “trčila” Pavle Rupar in predsednik vlade Robert Golob, ki sta se ob tej priložnosti tudi rokovala nato pa odšla vsak po svojih opravkih. Robert Golob na razpravo v veliko dvorano Pavle Rupar s sodelavci pa je naj bi se seznanjal z nekaterimi proceduralnimi zadevami v hramu demokracije.

Ko je delegacija vodstva Glasu upokojencev že odhajal in smo ob tej priložnosti posneli tudi spodnjo fotografijo, pa je bil očitno klican nazaj v kabinet predsednika vlade. Z enim od sodelavcev je bil namreč povabljen na pogovor. Kakšna je bila vsebina pogovora ni znano, sklepamo pa lahko, da ni bilo govora o “golobu v rižoti”.

Na Trgu republike se je na pobudo Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve na zborovanju Za Slovenijo in resnico zbralo nekaj sto ljudi, ki so proti ukinitvi samostojnega muzeja slovenske osamosvojitve. Podprli so interpelacijo vlade, o kateri na pobudo SDS DZ razpravlja danes, in priporočila NSi vladi za krepitev vrednot osamosvojitve.

Slovenska osamosvojitev je po navedbah združenja na podlagi plebiscitarne volje in kljub političnim delitvam “prvič v zgodovini povezala slovenski narod v samostojni in demokratični državi in pomeni uresničitev njegovega največjega političnega cilja”.

Odločitev vlade za ukinitev muzeja slovenske osamosvojitve so v združenju VSO označili za nerazumno in sprejeto v odsotnosti dialoga. Ta odločitev v družbo po njihovem mnenju vnaša dodatne delitve in odnos do osamosvojitve, ki ni v skladu z njenimi vrednotami. “To stanje zahteva ponoven premislek o pomenu slovenske osamosvojitve,” so ocenili.

Protestirajo “proti politiki, ki osamosvojitev degradira v sredstvo političnih delitev, in proti ukinitvi samostojnega Muzeja slovenske osamosvojitve”, so poudarili.

Predsednik osamosvojitvene vlade in združenja Lojze Peterle je na zborovanju dejal, da se zavzemajo za resnico o osamosvojitvi in za pouk o osamosvojitvi. Združenje zaradi ukinitve muzeja podpira interpelacijo na pobudo SDS o delu in odgovornosti vlade ter priporočila NSi za krepitev vrednot osamosvojitve, je povedal. “Muzej enkrat bo!” je zagotovil.

Mladi so hvaležni za samostojnost Slovenije, ki je bila dosežena leta 1991, je dejala predsednica podmladka NSi, Mlade Slovenije Katja Berk Bevc. Spoštujmo in čuvajmo svojo domovino, je pozvala.

Obrambni minister v času osamosvajanja in predsednik SDS Janez Janša je dejal, da ukinitev samostojnega muzeja slovenske osamosvojitve ni nič drugega kot “simbolno spuščanje zdajšnje slovenske zastave in dviganje stare”. Po njegovi oceni se poskuša storiti vse, da bi preprečili, da bi se čas osamosvajanja Slovenije predstavljal tudi prihodnjim generacijam. “Gre za končno dejanje nekega procesa, ki so ga sprožil tisti, ki jim osvoboditev Slovenije nikoli ni bila intimna opcija,” je dejal.

V Sloveniji je po njegovem mnenju kriza vrednot ta pa povzroča tudi vse ostale krize. Rezultati se tako izražajo denimo “v inflaciji, ki je skoraj dvakrat večja od evropskega povprečja”. “Ni hujše krize od krize vrednot,” je poudaril.

Skrb politike mora biti po besedah predsednika SLS Marka Balažica skrb za skupno dobro, ne pa za lasten žep. A prepričan je, da prihajajo boljši časi. Pozval je k podpori kmetov. “Zaslužimo si, da končamo s pomladjo in začnemo poletje,” je pozval.

Nezadovoljstvo z ukinjanjem samostojnega muzeja slovenske osamosvojitve je izrazil tudi Jože Dežman, ki je bil njegov direktor, po januarski združitvi tega muzeja in Muzeja novejše zgodovine Slovenije v Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije pa je marca prejel odpoved pogodbe o zaposlitvi. Na tokratnem zborovanju po njegovem mnenju branijo ustavo. Pot k rešitvam pa vidi v pogovorih. Glede na to je tudi zdaj povabil k pogovorom.

Koroški Slovenec Karel Smolle, ki si je prizadeval za mednarodno priznanje Slovenije, je dejal, da tudi Slovenci na avstrijskem Koroškem ne bodo dovolili omalovaževanja osamosvojitve. Samo odločnost tedanje vlade je po njegovem opozorilu prispevala k temu, da je Slovenija postala samostojna država.

Navzoči na zborovanju so nosili slovenske zastave in transparente z napisi kot denimo “Uničevalci Slovenije in poštenih Slovencev. Dol z mafijo” in “Vladajo nam komunistični nasledniki in sovražniki slovenskega naroda. Spokajte!”.

Združenje VSO je že konec januarja predstavilo akcijski načrt za obrambo samostojnega muzeja slovenske osamosvojitve oz. preprečitev njegove združitve z Muzejem novejše zgodovine Slovenije, kot je odločila vlada na predlog ministrice za kulturo Aste Vrečko. V načrtu so med drugim napovedali poziv k interpelaciji vlade, protestno zborovanje, simpozije in domoljubne prireditve.

Ruparjevi tako danes ne bodo protestirali, je pa ob robu interpelacije pozno popoldan na Trgu republike v organizaciji Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO), ki je po odločitvi o združitvi muzejev tudi pozvalo k interpelaciji vlade, potekalo protestno zborovanje “za Slovenijo in resnico proti rušenju temeljev slovenske enotnosti in državnosti”.

Dogajanje pred državnim zborom bomo prenašali v živo na Topnews.si in Youtube kanalu Toptv.si.

COMMENTS

Wordpress (0)