Leto dni po atentatu na Shinzo Abeja so z dimno bombo napadli njegovega naslednika, japonskega premiera Fumio Kishido – TOPNEWS.si

Leto dni po atentatu na Shinzo Abeja so z dimno bombo napadli njegovega naslednika, japonskega premiera Fumio Kishido

Leto dni po atentatu na Shinzo Abeja so z dimno bombo napadli njegovega naslednika, japonskega premiera Fumio Kishido

Po napadu z dimno bombo, ki se je zgodil, ko je imel govor v kampanji za lokalne volitve, je preprosto nadaljeval z naslednjim angažmajem. Prvič, ker je Japonska ena najvarnejših držav na svetu in ima zelo strog nadzor nad orožjem in drugič, kar je  – morda še bolj ključnega pomena – ker se je ta napad z dimno bombo zgodil manj kot leto dni po tem, ko je bil umorjen Shinzo Abe, predhodnik Kishide – tudi med govorom med množico med kampanjo. Japonski premier je bil evakuiran zaradi eksplozije dimne bombe

Vendarle obstajajo velike razlike – v nasprotju z Abejem so Kišido evakuirali zelo hitro in napadalca so se lotili zelo hitro.  Videoposnetek je pokazal uporabo ščita okoli g. Kishide v trenutku, ko je bil mladenič pribit na tla.

Vendar pa številni ljudje na družbenih omrežjih poudarjajo, da je bil prvi, ki se je lotil napadalca, pravzaprav ribič, ki je bil med množico in poleg napadalca.

Obstajajo pa  neprijetne vzporednice med tem, kar se je danes zgodilo v pristanišču v Wakayami na zahodu Japonske, in tem, kar se je zgodilo lani v zahodnem mestu Nara, ko je bil gospod Abe smrtno ustreljen. V zadnjem napadu se je zdelo, da je bil napadalec sredi množice, ko je vrgel domnevno dimno bombo. Video posnetki kažejo, da drži neznan kovinski predmet.

Julija lani je morilec  Abeja, Testsuya Yamagami, stal zelo tesno za njim, ko je govoril na političnem dogodku – nato ga je ustrelil z doma narejeno pištolo. Lanskoletni atentat je šokiral Japonsko, sprožil nacionalni protest in preiskavo, ki je odkrila luknje v varnosti gospoda Abeja in da ni bil dovolj hitro evakuiran. Nekaj mesecev kasneje je moral njegov njegovega naslednika  na hitro zapustiti prizorišče, kjer je glasna eksplozija poslala prestrašene mimoidoče, ki so se pognali v zavetje.

Motivacija za ta napad z dimno bombo je še vedno nejasna, vendar bo zagotovo sprožila vprašanja o tem, ali bi lahko atentat na Abeja navdihnil dogodek posnemanja. Osumljenca so hitro prijeli.
Volilne kampanje na Japonskem, lokalne ali nacionalne, so zelo približne in osebne. Politični voditelji so radi v bližini množic, se rokujejo in pogovarjajo z ljudmi. To predstavlja varnostna tveganja – čeprav je bil glede na to, kako redki so nasilni napadi na Japonskem, do teh dogodkov vedno razmeroma sproščen odnos. Ampak ne več.

Mitsuru Fukuda, profesor obvladovanja izrednih razmer in kriznih tveganj na univerzi Nihon, je za tiskovno agencijo Kyodo povedal, da je bila lokacija za govor Kishide slabo izbrana in bi morala biti med njim in občinstvom večja razdalja. Umor Shinza Abeja je povzročil odstop najvišjih lokalnih in nacionalnih policijskih načelnikov. Od takrat je okoli politikov povišana varnost – a tudi povečan občutek nervoze.

Ko se bo pojavilo več podrobnosti o današnjem napadu, se bodo postavljala vprašanja o tem, zakaj je bil predsednik vlade države na tako ranljivem mestu – le nekaj mesecev po tem, ko je bil umorjen njegov predhodnik.

COMMENTS

Wordpress (0)