Anketo Dnevnika – Večinska, več kot dvotretinjska podpora preoblikovanju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja – TOPNEWS.si

Anketo Dnevnika – Večinska, več kot dvotretinjska podpora preoblikovanju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

Anketo Dnevnika –  Večinska, več kot  dvotretinjska podpora preoblikovanju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

Glede na anketo Dnevnika 64,9 odstotka ljudi podpira preoblikovanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezni zdravstveni prispevek v enotnem znesku 35 evrov na mesec. Četrtina vprašanih preoblikovanja ne podpira, dobrih 10 odstotkov vprašanih pa ne ve, kako se odločiti. Preoblikovanje najbolj enotno podpirajo volivci Levice.

Rezultat zaradi nepriljubljenosti dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja niti ni nepričakovan in je zagotovo spodbujen z napovedanimi podražitvami te storitve, ocenjuje Dnevnik.

Zaradi pričakovanih političnih spopadov, ki bodo sledili uveljavitvi predlagane novele zakona, je časnik preveril, kako se o tem opredeljujejo privrženci političnih strank.

Najbolj enotno podporo predlogu izkazujejo volivci Levice; za predlogom stojijo čisto vsi privrženci te stranke, sodelujoči v anketi. Volivci predlagateljice novele Gibanja Svoboda poseg v zdravstveno zavarovalništvo podpirajo v 81 odstotkih, volivci SD pa v 67 odstotkih, poroča Dnevnik.

Tudi privrženci opozicijskih parlamentarnih strank SDS in NSi so dokaj naklonjeni ideji o preoblikovanju zdravstvene dajatve v obvezno, ki bi se nakazoval na račun javne zdravstvene zavarovalnice – Zavoda za zdravstveno zavarovanje. Predlog namreč po poročanju časnika podpira 42 odstotkov volivcev SDS in 43 odstotkov volivcev NSi. Nasprotuje mu 49 odstotkov volivcev SDS in 30 odstotkov volivcev NSi.

Predlog je sicer v zakonodajni postopek vložila poslanska skupina Svoboda, podprli sta ga tudi koalicijski SD in Levica. Opozicijski SDS in NSi sta se nanj odzvali kritično.

Agencija Ninamedia je javnomnenjsko raziskavo za Dnevnik opravila med 13. in 14. aprilom na vzorcu 801 anketirancev.

COMMENTS

Wordpress (0)