Kam plovemo: “Samo čakam, kdaj se bo začelo streljati v šoli, tako kot v ZDA”- klinični psiholog Andrej Perko, naslednik Janeza Ruglja – TOPNEWS.si

Kam plovemo: “Samo čakam, kdaj se bo začelo streljati v šoli, tako kot v ZDA”- klinični psiholog Andrej Perko, naslednik Janeza Ruglja

Kam plovemo: “Samo čakam, kdaj se bo začelo streljati v šoli, tako kot v ZDA”- klinični psiholog Andrej Perko, naslednik Janeza Ruglja

V senci političnega dogajanja je včeraj ostala v senci dogodek, kjer so  so bili starši ene od jeseniških osnovnih šol  obveščeni, da je v torek eden od učencev pred šolo prišel s pištolo. Na šoli so nemudoma poklicali policijo, vodstvo pa je šele pozneje od kriminalistov izvedelo, da je šlo za plastično imitacijo strelnega orožja. Kot so zapisali, se je pouk lahko normalno nadaljeval, proti učencu pa so ukrepali v skladu z vzgojnim načrtom.

Policisti so ugotovili, da ne gre za strelno orožje, temveč za plastično imitacijo. Predmet so zasegli, zoper mladoletnika pa vodijo postopek o prekršku, so za STA pojasnili na Policijski upravi Kranj. Vse skupaj se je zgodilo le dan potem,  ko se je cela država ukvarjala z pretresljivim posnetkom šolark, ki so se spravile na sovrstnico.

O tem, kaj se dogaja z mladostniki in kaj bi lahko kot družba storili, da bi bilo nasilja manj, in predvsem  kako bi lahko zaščitili ljudi, ki so tarča nasilja je klinični psihologom dr. Andrej Perko, ki je naslednik pokojnega znanega slovenskega psihiatra Janeza Ruglja za Slovenske novice med drugim dejal: “To je v družbi, kakršna je, težko storiti. Ni mehanizma. Nekaj seveda pripomore preventiva doma in v šolah. Vzgoja otrok je tukaj bistvena. Problem je, da se družina v postmodernem času zanika in ukinja. Ni več vlog v družini, ne očeta ne matere, ni reda, ni vertikalne avtoritete in nastane kaos. Logično je, da je tako, kot je. Če umakneš očetovo avtoriteto – te moje besede se bodo mnogim zdele nesprejemljive, saj dojemajo družbo, kot da smo vsi enaki in enako sposobni, glede česar pa jaz mislim, da to ni res. Moška vloga je popolnoma drugačna od ženske. In če ni konkretnega očeta v družini, se ne more vzpostaviti red in nastane kaos. Tako je bilo tudi v tem primeru. Gre za širše družbene posledice, in ne le psihološki problem. Samo čakam, kdaj se bo začelo streljati v šoli tako kot v ZDA. Verjetno bomo tudi to slej ko prej doživeli. Vse gre v to smer. Nobenih omejitev ni več. Govorimo samo še o pravicah otrok, o njihovih dolžnostih ne govori nihče. Hierarhični sistem se je porušil in nobene avtoritete ni več – ne v družini ne v šoli, nikjer. Rezultat pa je to, kar je. To je preprosto razložljivo”.

Celjski policisti od nedelje, ko so od mladoletne oškodovanke in njene matere dobili prijavo o medvrstniškem nasilju na območju Celja, intenzivno preiskujejo sum več kaznivih dejanj . Na PU Celje.  Doslej so identificirali pet mladoletnih osumljencev uradno pregonljivega kaznivega dejanja nasilništva, so povedali v izjavi. Opozarjajo tudi na odgovornost staršev.

Policisti so takoj po prejeti prijavi o sobotnem medvrstniškem nasilju, v zvezi s katerim je v zadnjih dneh po družbenih omrežjih zaokrožilo več posnetkov, pristopili k vsem potrebnim preiskovalnim dejanjem, da so zavarovali sledovi, opravili ogled kraja dejanja in zagotovili varnost žrtve, mladoletne oškodovanke.

Ker poteka intenzivna preiskava, drugih podatkov ne morejo razkriti, saj gre za mladoletne storilce kaznivih dejanj, ki jih zakonodaja posebej ščiti, je v današnji izjavi za medije v Celju še povedal inšpektor sektorja uniformirane policije Policijske uprave (PU) Celje Boštjan Kavc.

Ob tem je glede objav in komentarjev na družbenih omrežjih pozval vse, naj se vzdržijo neprimernih komentarjev in objav. “Ker določene objave že mejijo na sume elementov kaznivega dejanja oz. elemente prekrškov in dejansko k interesu preiskave, ki jo trenutno intenzivno izvaja policija, ne pripomorejo,” je dodal.

Pri mladoletnikih, ki so, kot je razvidno iz posnetkov, dogajanje samo opazovali, policija odgovornosti ne more iskati. “Morda je žalostno to, da niso ukrepali, da niso preprečili,” pa je v izjavi dejal vodja skupine za mladoletniško kriminaliteto sektorja kriminalistične policije PU Celje Jože Bračko.

Opozoril je tudi na problematiko snemanja in posredovanja posnetka drugim, saj je kaznivo dejanje tudi neupravičeno slikovno snemanje brez dovoljenja osebe, s čimer se hudo poseže v njeno zasebnost. Kaznivo dejanje je tudi objava podatkov mladoletne osebe, kar naj bi se tudi zgodilo v povezavi s tem dogodkom, pri tem gre po besedah Bračka za sum kaznivega dejanja zlorabe osebnih podatkov in sum kršitve tajnosti postopka.

Nagib za nasilje naj bi bila po neuradnih informacijah z družbenih omrežij objava intimnih fotografij ene izmed deklet. Nasilje na strehi celjskega nakupovalnega centra, je še začini izstopa ena grozljiva podrobnost. V enem posnetku je slišati fantovski glas, ki reče: “Vrzi jo dol,” preko ograje vrha nakupovalnega središča v Celju.

Oglasila se je tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki  je včeraj nasilje med mladoletnicami v Celju ostro obsodila in pozivala vse pristojne, da ukrepajo hitro in odločno. “Nasilje nikoli ni bilo in ne bo rešitev. Še manj pa je rešitev molčanje in neukrepanje, ko do nasilje pride,” so odziv predsednice povzeli v njenem uradu.

Porast medvrstniškega nasilja ni nekaj novega, žal pa si vsi, pristojne institucije, šola in starši, pred tem predolgo zatiskamo oči, ugotavlja predsednica. Grozljiv dogodek v Celju je po njenem mnenju “zadnji alarm, da skupaj ukrepamo”, pa “čeprav gre žal spet za kurativo in ne preventivno ravnanje”.

Predsednica je, kot so navedli, osupla, da nihče od prisotnih deklet in fantov ni posredoval, raje so snemali in še dodatno ščuvali k nasilju. “To me iskreno zelo skrbi in boli,” pravi in dodaja, da nas mora biti strah družbe, ki bi bila do te mere anemična, da bi medvrstniško nasilje postalo vsakdan naših ulic.

Prepričana je, da morajo biti starejši s svojim ravnanjem vzor in vzgled mladim, tudi pri prizadevanju za nenasilje. “Prav nobenega razloga ni, da tovrstni posnetki nasilja krožijo po spletu. Nasprotno, naša odgovornost je, da to preprečujemo,” je pozvala.

Vsem zato ponovno polaga na srce, da se je treba pogovarjati. “S pogovorom rešimo številne, na prvi pogled še tako nerešljive izzive. Medvrstniško nasilje namreč ni samo izkušnja nasilja, je tudi izkušnja razčlovečenja,” še meni Pirc Musar.

Izvajanje nasilja je klic na pomoč in kot urejena družba smo dolžni na klic odgovoriti z vzpostavijo učinkovite preventive, ki jo v institucije vnesemo z dobro prakso, so se na medvrstniško nasilje na območju Celja, ki odmeva v javnosti, danes odzvali v Dijaški organizaciji Slovenije.

Dijaška organizacija Slovenije, kjer poudarjajo ničelno toleranco do vseh oblik nasilnega vedenja, je odziv naslovila na osnovnošolce, srednješolce, profesorje, starše in vse akterje, vpletene v proces vzgajanja in izobraževanja mladih v Sloveniji.

Zapisali so, da se v dejansko stanje celjskega primera ne bodo spuščali, a da bodo kot glas dijakov “vedno zagovarjali dejstvo, da generacije danes niso enake generacijam nekoč”. Mladim je v poplavi informacij treba stopiti naproti in jih naučiti razumevanja lastnih čustev ter sočasno empatije, so zapisali.

Spomnili so, da mladi nasilja ne ustvarjajo le eden proti drugemu, temveč tudi sami proti sebi, z zavedanjem, da je za nasilje vedno odgovorna oseba, ki ga povzroča.

Dobrih praks učinkovite preventive v našem prostoru ni malo, vendar je ni dovolj le slišati, temveč jo je treba poslušati in jo vpeljati v vsakdan, poudarja predsedstvo Dijaške organizacije Slovenije.

Zavzema se za primerno obravnavo, varstvo in podporo žrtvam nasilja, za reševanje nastalih konfliktov ter ozaveščanje o dogajanju. Vsaka oseba se lahko odloči, da bo, kljub težkim okoliščinam, izbrala nenasilno vedenje, so med drugim še poudarili v dijaški organizaciji, ki se po lastnih navedbah trudi biti dober vzor in kanal širjenja dobre prakse.

COMMENTS

Wordpress (0)