( V ŽIVO) Bitka s časom: Je Gibanje Svoboda pokvarilo veselje in jo zagodlo Pavlu Ruparju, ki je prav tako hotel danes vložiti svoj predlog za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja – TOPNEWS.si

( V ŽIVO) Bitka s časom: Je Gibanje Svoboda pokvarilo veselje in jo zagodlo Pavlu Ruparju, ki je prav tako hotel danes vložiti svoj predlog za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

( V ŽIVO) Bitka s časom: Je Gibanje Svoboda pokvarilo veselje in jo zagodlo Pavlu Ruparju, ki je prav tako hotel danes vložiti svoj predlog za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

Kot poroča N1, naj bi Robert Golob s predlogom prišel na torkovo sejo poslanske skupine, razlog za hitenje pa naj bi bila skrb, da s predlogom prehitijo opozicijsko SDS, ki naj bi predlog o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja  v državni zbor vložila danes prek svojega nekdanjega poslanca Pavla Ruparja. Iniciativa Glas upokojencev Pavla Ruparja je namreč, danes za ob 11-tih prav tako sklicala tiskovno konferenco pred DZ-jem. Pavel Rupar je na Facebooku zasluge za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja že pripisal “Glasu upokojencev”.

Predsednik Inštituta 1. oktober Pavel Rupar je danes pojasnil, da so v inštitutu pripravili lasten predlog zakona o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Po njegovih besedah, naj bi z njim vsak posameznik prihranil 450 evrov na leto. Napovedal je tudi četrti shod ljudske iniciative Glas upokojencev, ki bo v Ljubljani 3. maja.

Nekdanji tržiški župan in nekdanji poslanec SDS je na novinarski konferenci dejal, da je največja koalicijska stranka Gibanje Svoboda v torek v parlamentarni postopek vložila predlog novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, s čimer so prehiteli Inštitut 1. oktober, ki je svoj predlog zakon nameraval vložiti danes. Tega so po Ruparjevih besedah v inštitutu veseli, saj naj bi jih prav oni s svojimi aktivnostmi spodbudili k hitrejšemu reševanju te problematike.

Koaliciji so v inštitutu dali 50 dni, da svoj predlog novele zakona tudi sprejmejo, saj bodo v nasprotnem primeru upokojenci po Ruparjevih besedah protestirali dan in noč.

Dotaknil se je tudi možnih finančnih virov za predlog zakona, ki ga je pripravil inštitut. Dejal je, da je treba najti 660 milijonov evrov, ki se trenutno steka v zasebne zavarovalnice, iskanje finančnih virov pa sicer po njegovem mnenju ni stvar inštituta. Ob tem je kot možnost, kje dobiti proračunska sredstva, omenil sredstva za financiranje nevladnih organizacij, oskrbo beguncev in financiranje kulture.

Napovedali so tudi predlog spremembe zakona, ki ureja upokojensko delo. V inštitutu si želijo, da bi bili upokojenci izenačeni s prejemniki socialne pomoči, predlagajo pa, da bi upokojenci ob delu dobivali tudi polno pokojnino in sicer ne glede na čas in vrsto dela, ki ga opravljajo.

V inštitutu so ob tem ministra za delo Luko Mesca pozvali, naj ministrstvo ne nadaljuje priprave sprememb zakona o osebni asistenci, po katerih bi bili do nje po njihovih navedbah upravičeni le invalidi, ki so družbeno aktivni. Po njihovem mnenju bi namreč takšne spremembe zakona 4000 invalidov pahnile v nemilost.

Rupar pa je napovedal tudi kazensko ovadbo in zasebno tožbo zoper premiera Roberta Goloba zaradi domnevne razžalitve in laži. Dejal je, da je Golob širil informacije o tem, da naj bi predlog zakona, ki ga je pripravil inštitut, vložila kar opozicijska SDS, kar pa Rupar odločno zanika.

Tiskovna konferenca Pavla Ruparja in Glasu upokojencev pred parlamentom ob 11. uri dopoldne.

 

COMMENTS

Wordpress (0)