Hotel Ruanda drugič; Slovenska verzija – Urška Klakočar Zupančič Jerneju Pikalu: “Sram me je namesto vas!” – TOPNEWS.si

Hotel Ruanda drugič; Slovenska verzija – Urška Klakočar Zupančič Jerneju Pikalu: “Sram me je namesto vas!”

Hotel Ruanda drugič; Slovenska verzija – Urška Klakočar Zupančič Jerneju Pikalu: “Sram me je namesto vas!”

Predsednica državnega zbora, ki se je minuli teden mudila na obisku v dveh afriških državah, Ugandi in Ruandi. Obisk je bil organiziran v sklopu iskanja podporo slovenski kandidaturi za nestalno članico Varnostnega sveta Združenih narodov. Obisk o katerem smo pisali v članku ;”Toliko pozornosti v medijih in na družbenih omrežjih, kot Urški Klakočar Zupančič ni bilo namenjeno niti Titovim in Jovankinim afriškim turnejam,” je seveda vzbudil veliko zanimanje doma, ki je zasenčilo vse ostalo dogajanje na družbenih omrežjih.

 

Toliko pozornosti v medijih in na družbenih omrežjih, kot Urški Klakočar Zupančič ni bilo namenjeno niti Titovim in Jovankinim afriškim turnejam 

 

Na enega od zapisov na Twitterju v katerega se je odzvala tudi  Urške Klakočar Zupančič , ki je sicer med afriško turnejo dejala, da bi se lahko Slovenija zgledovala po Ruandi pri uresničevanju pravic žensk. “Od vas se lahko naučimo, kako spodbujati pravice žensk in opolnomočiti ženske,” je dejala predsednica DZ ob obisku Ruande (ki je resda na vrhu svetovne lestvice po številu žensk v parlamentu).

Nekdanji minister za izobraževanje iz stranke SD Jerneja Pikala, je  namreč zapisal na Twitterju, da  je takšna izjava brez takta in zgodovinskega spomina, saj je to posledica genocida, v katerem so pobili večino moških. Predsednica mu je odgovorila v daljšem zapisu na Facebooku : »Sram me je namesto vas.« Ob tem pa pojasnila, da so ženske kvote v tamkajšnjem parlamentu zagotovljene z ustavo.

Pikalo je sicer dvakratni slovenski minister za izobraževanje, znanost in šport in podpredsednik Vlade Republike Slovenije v času premierja Marjana Šarca. Bil je tudi dolgoletni podpredsednik Socialnih demokratov. Je redni profesor politologije na Fakulteti za družbene vede. Po slabem rezultatu stranke SD na državnozborskih volitvah je 26. aprila 2022 odstopil kot podpredsednik Socialnih demokratov. Na volitvah se sicer ni potegoval za poslanca.

 

Jernej Pikalo , sram me je namesto vas!!!
👇👇👇
‼️ Visok delež žensk v ruandskem parlamentu je posledica mehanizmov, vpisanih v njihovo ustavo, po kateri imajo ženske zagotovljeno določeno število sedežev v parlamentu. Prav tako je to posledica opolnomočenja žensk na vseh nivojih in nenehna skrb, da se uveljavlja pariteta, za kar skrbi njihovo ministrstvo za enakost spolov. ‼️
➡️ V strahotni tragediji, genocidu nad Tutsiji in zmernimi Hutujci, ki je trajal 100 dni in se je začel 7. aprila 1994, je bilo pobitih milijon ljudi, moških, žensk in otrok. Pobijalo se je vsevprek, največ z mačetami. Trupla so ležala naokoli, dežela je bila razrušena.
Gospod Jernej Pikalo, ki je na Twitterju menda problematiziral mojo izjavo, dolguje vsem ljudem v Ruandi globoko opravičilo. Posebej pa ruandskim ženskam, vsem žrtvam genocida in ljudem, ki so v tragediji izgubili svoje najbližje. Verjemite mi, med njimi je bilo ogromno žensk. 💔
Nikoli ne smemo pozabiti! Gospod Jernej Pikalo, sram me je namesto vas!
👇👇👇👇
Jasna politika, z občutkom in poznavanjem zgodovine!

Jernej Pikalo je sicer dvakratni slovenski minister za izobraževanje, znanost in šport in podpredsednik Vlade Republike Slovenije v času premierja Marjana Šarca. Bil je tudi dolgoletni podpredsednik Socialnih demokratov. Je redni profesor politologije na Fakulteti za družbene vede. Po slabem rezultatu stranke SD na državnozborskih volitvah je 26. aprila 2022 odstopil kot podpredsednik Socialnih demokratov. Na volitvah se sicer ni potegoval za poslanca.

 

COMMENTS

Wordpress (0)