Kdo od ustavnih sodnikov bo danes sploh še lahko odločal o ustavnosti novele zakona o Radioteleviziji Slovenija? – TOPNEWS.si

Kdo od ustavnih sodnikov bo danes sploh še lahko odločal o ustavnosti novele zakona o Radioteleviziji Slovenija?

Kdo od ustavnih sodnikov bo danes sploh še lahko odločal o ustavnosti novele zakona o Radioteleviziji Slovenija?

Vlada je včeraj na dopisni seji sprejela predlog za izločitev ustavnega sodnika Klemna Jakliča iz odločanja o pobudi za oceno ustavnosti novele zakona o Radioteleviziji Slovenija in ga poslala ustavnemu sodišču.

Ustavno sodišče ima to točko znova na dnevnem redu četrtkove seje. Dodaten zaplet pa pomenijo predlogi za izločitev sodnikov iz ustavne presoje. Najprej je   podal predlog za izločitev Neže Kogovšek Šalamon. predlagatelj ustavne presoje predsednik programskega sveta Peter Gregorič. Kot razlog je navedel njeno dopolnilno delo na Mirovnem inštitutu, ki je sodeloval v referendumski kampanji o noveli.

Izločitev Jakliča je predlagal že DZ. Po poročanju medijev je na mizi ustavnih sodnikov še predlog v. d. direktorja Televizije Slovenija Uroša Urbanije za izločitev predsednika ustavnega sodišča Mateja Accetta. Ustavnega sodnika Roka Čeferina pa so izločili iz odločanja v tej zadevi že januarja. Če bi ustavno sodišče sprejelo vse predloge za izločitev bi bili iz odločanja izločeni trije štirje člani ustavnega sodišča.

Ustavno pobudo je vložilo več vodilnih na RTV Slovenija s prvopodpisanim predsednikom programskega sveta Petrom Gregorčičem. Po njihovem mnenju novi način oblikovanja, sestave in delovanja sveta zavoda v skladu z novelo v celoti jemlje pristojnost DZ-ja za imenovanje članov sveta in jo prenaša na interesne skupine in državne institucije, kot sta informacijski pooblaščenec in varuh človekovih pravic. Tako pobudniki kot tudi vlada so se zavzeli za to, da se pobuda obravnava javno.

Ustavno sodišče se je sicer v odločbi, sprejeti 16. februarja, odločilo zadržati izvajanje dela 23. člena novele. Ta del je določal, da se svet zavoda konstituira najpozneje v 60 dneh po uveljavitvi novele, ki je začela veljati 28. decembra lani. V celoti pa so zadržali 24. in 25. člen, po katerih svet zavoda v šestih mesecih po konstituiranju sprejme nov statut, v 15 dneh po konstituiranju objavi javni razpis za predsednika in člane uprave ter način glasovanja predsednika in vsakega člana uprave.

 

COMMENTS

Wordpress (0)