(V ŽIVO) Stranka DeSUS po 14. kongresu – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Stranka DeSUS po 14. kongresu

(V ŽIVO) Stranka DeSUS po 14. kongresu

Predsednik DeSUS Anton Rifelj je na današnji novinarski konferenci dejal, da so na kongresu konec marca sklenili, da se Gibanju Svoboda ali kateri drugi stranki ne bodo priključili. Bodo pa s koalicijo projektno sodelovali pri napovedanih reformah, torej pokojninski, zdravstveni, davčni in pri zakonu o dolgotrajni oskrbi.

Rifelj je dejal, da so se predstavniki DeSUS sestali z Gibanjem Svoboda, prejšnji teden tudi s predstavniki SD in da so se “pomembno zbližali”. Čakajo še na sestanek z ministrom za delo in koordinatorjem Levice Luko Mescem.

Predlog Gibanja Svoboda o združitvi so zavrnili. “Ni možna združitev kot s SAB ali pa LMŠ, ampak je možno sodelovanje na projektih,” je dejal Rifelj, predvsem pri tistih, ki jih napoveduje vlada in njen predsednik Robert Golob.

Pripravili bodo svoja izhodišča, ki jih bodo uskladili tudi s civilno družbo oz. z Zvezo društev upokojencev Slovenije (Zdus)in Sindikatom upokojencev Slovenije (SUS), s katerima so se že sestali. “Da dobimo čim večjo težo in pa da bomo lahko nenazadnje tudi vplivali na te reforme,” je pojasnil. Pripravljena izhodišča bodo namreč nato usklajevali s koalicijo.

Cilj začasnega vodstva je, da do naslednjega kongresa, ki bo januarja prihodnje leto, naredijo čim več. V poganjanjih z ministrstvi in parlamentarnimi strankami pa želijo doseči dogovor, ki bo v korist upokojencem, ranljivim in starejšim ljudem.

Protestov upokojencev pod okriljem Pavla Ruparja niso želeli komentirati. “Nismo za ulico, mi smo zato, da se pogovarjamo za mizo, s številkami in seveda, da se izpogajamo za mizo. Ulica ni primerna pot za spremembe,” je dejal Rifelj.

DeSUS, ki trenutno šteje okrog 8000 članov, po besedah Riflja v zadnjem času beleži priliv članov. Prav tako so sedež stranke preselili v Celje, saj je prostore v Ljubljani po porazu na parlamentarnih volitvah prejšnje vodstvo prodalo. “Za najem prostorov od občine Celje imamo 150 evrov mesečne najemnine,” je razkril. Iščejo pa tudi rešitve za ljubljansko pisarno. Do tedaj pa se bodo posluževali digitalizacije in principov dela od doma, je dodal nekoliko v šali.

Za konec je dejal še, da so v stranki zdaj zaključili z zgodovino. “Da vam ne bo treba poročati o prepirih,” je dejal novinarjem.

Novinarska konferenca  DeSUS-a ,  na kateri je v. d. predsednika stranke DeSUS Anton Rifelj predstavim izid glasovanja na dopisnem kongresu stranke DeSUS, ki je potekal od 26. 3. 2023 do 27. 3. 2023.

COMMENTS

Wordpress (0)