Čeprav je Urške Klakočar Zupančič na afriški turneji, je doma spravila v jezo in bes Janševe zaradi zahteve po izločitvi ustavnega sodnika Klemna Jakliča iz odločanja o nacionalki – TOPNEWS.si

Čeprav je Urške Klakočar Zupančič na afriški turneji, je doma spravila v jezo in bes Janševe zaradi zahteve po izločitvi ustavnega sodnika Klemna Jakliča iz odločanja o nacionalki

Čeprav je Urške Klakočar Zupančič na afriški turneji, je doma spravila v jezo in bes Janševe zaradi zahteve po izločitvi ustavnega sodnika Klemna Jakliča iz odločanja o nacionalki

Od ponedeljka do petka se predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič mudi v Afriki, natančneje na uradnem obisku v Ugandi in Ruandi. Od začetka mandata je obiskala Uzbekistan, Maroko in Japonsko, najbolj  pa je  v javnosti odmeval njen novoletni obisk Dunaja.

“Cenim njeno zanimanje za sodelovanje s priznanimi ženskimi organizacijami, kot je Ugandska ženska mreža (UWONET). Prihodnost žensk v prostorih, kjer prevladujejo moški, je v ženskah, kot smo mi, ki držijo roke sožensk in sodelujejo, da bi druga drugo dvignile do blaginje,” je na Twitterju zapisala Anita Annet Among, ki  je ugandska računovodkinja, odvetnica in političarka, ki je sedanja predsednica 11. parlamenta Ugande.

Čeprav MSM mediji njeni  tokratni afriški turneji oziroma diplomatski  misiji niso namenili prevelike pozornosti pa  je toliko večja pozornost njenemu obisku namenjena na družbenih omrežjih. Njena pot zanimala tudi vodjo opozicije Janeza Janšo , ki je retvital več zapisov in fotografij.

https://twitter.com/ajinevols/status/1643329250018074625

https://twitter.com/tolemamo/status/1643275421360766979

https://twitter.com/UrosRaztresen/status/1643281586727657472

Predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je namreč ta teden  na ustavno sodišče podala predlog za izločitev sodnika Klemena Jakliča. Klakočar Zupančičeva meni, da bi se moral Klemen Jaklič izločiti že sam, saj je leta 2005, ko se je sprejemal trenutno veljavni Grimsov zakon, aktivno sodeloval tako v zakonodajnem postopku kot v referendumski kampanji. Poleg tega je bil Jaklič na podlagi tega zakona imenovan za člana Nadzornega sveta RTVSLO.

“Klemen Jaklič je aktivno sodeloval v referendumski kampanji leta 2005, v kateri je jasno izražal stališča, zaradi katerih kot stranka v postopku upravičeno dvomimo o njegovi objektivni kot tudi subjektivni neodvisnosti,” piše v predlogu za izločitev, ki ga je kot stranka v postopku podal DZ, pod predlog pa se je podpisala predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič.

Jaklič je namreč v referendumski kampanji leta 2005 javno zagovarjal predlog novele zakona o RTV-ju, ki ga je pripravila takratna vlada pod vodstvom prvaka SDS-a Janeza Janše. “Ta zavzemanja so daleč presegla načeloma dovoljeno dejavnost sodnikov in drugih pravnikov, da prispevajo k pravnemu napredku in razvoju. To se kaže zlasti v njegovem aktivnem delovanju v referendumski kampanji, ki ga dokazuje priloženo dokazno gradivo,” še piše v predlogu. V medijih se je razvila polemika ali gre za predlog državnega zbora. Izločitev je predlagala le poslanka Svobode Urška Klakočar Zupančič, ki pa trdi, da je to storila v imenu vseh poslancev.

Klakočar Zupančičeva s svojim predlogom očitno poskušala odgovoriti na predlog predsednika programskega sveta RTV Slovenija Petra Gregorčiča za izločitev ustavne sodnice Neže Kogovšek Šalamon iz odločanja o ustavnosti spremembe zakona o RTV Slovenija,. Prejšnji teden je prvopodpisani pod pobudo za ustavno presojo Peter Gregorčič podal še predlog za izločitev ustavne sodnice Neže Kogovšek Šalamon, saj je pogodbeno sodelovala z Mirovnim inštitutom, ki je sodeloval v referendumski kampanji o Zakonu o RTV. Neža Kogovšek Šalamon je bila v letih 2012 – 2018 celo direktorica Mirovnega inštituta.

COMMENTS

Wordpress (0)