(V ŽIVO) Protest: Stavkajočim na RTVS podpora različnih organizacij, ki se bodo skupaj s stavkajočimi ob 17-ur zbrali pred nacionalko – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Protest: Stavkajočim na RTVS podpora različnih organizacij, ki se bodo skupaj s stavkajočimi ob 17-ur zbrali pred nacionalko

(V ŽIVO) Protest: Stavkajočim na RTVS podpora različnih organizacij, ki se bodo skupaj s stavkajočimi ob 17-ur zbrali pred nacionalko

Stavkajoče na Radioteleviziji Slovenija (RTVS), ki so danes s 24-urno prekinitvijo dela zaostrili stavkovne aktivnosti, podpirajo različne organizacije. Tako so se med drugim oglasili v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije in Društvu novinarjev Slovenije, kjer podpirajo zahteve po uresničevanju javnega interesa in poslanstva RTVS.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) so v sporočilu za javnost zapisali, da vseskozi spremljajo dogajanje na RTVS: “In vedno težje dojemamo (razumemo že dolgo več ne), kaj se dogaja z našim največjim in najpomembnejšim javnim medijem.”

“Če smo v zadnjem pismu podpore stavkajočim in vsem zaposlenim na RTVS opozarjali na nesprejemljive posege v avtonomijo novinarskega dela, poskuse ustrahovanja in šikaniranja zaposlenih s strani vodstva, zdaj z nejevero spremljamo še nezakonita imenovanja in nezakonite razrešitve, nestrokovne, neprofesionalne in sporne programske odločitve,” so navedli. Ob tem so izrazili podporo zahtevam stavkajočih po uresničevanju javnega interesa, etičnih standardov, spoštljivi komunikaciji, dostojnih delovnih pogojih in socialnem dialogu, ki da so “samoumevne, njihova uresničitev pa predstavlja temelj delovanja svobodnega in avtonomnega medija”, je zapisano v sporočilu, ki ga je podpisala predsednica ZSSS Lidija Jerkič.

Tudi v Društvu novinarjev Slovenije (DNS) še naprej odločno podpirajo stavkajoče kolege na RTVS v prizadevanjih za novinarsko, uredniško in institucionalno avtonomijo. Hkrati so dodali, da že dlje časa opažajo, da informativni program Televizije Slovenija ne dosega več standardov javnega medija, odgovorna urednica s svojimi odločitvami krši novinarski kodeks, kriza medija pa se še poglablja, tudi ob vse slabši gledanosti informativnega programa.

“Zaradi politično motiviranih, nekompetentnih in škodljivih potez vodstva javna televizija ne opravlja več svojega poslanstva, izgublja ugled, je vse bolj nerelevantna in se uvršča na rob zaupanja vrednih medijev. Zato je vsak dan, ko to vodstvo upravlja osrednji javni medij, v škodo javnosti in javnemu interesu, pravica javnosti do obveščenosti pa je resno ogrožena,” so navedli in vodstvo medija s programskim svetom pozvalo k odstopu.

Hkrati so v sporočilu za javnost opozorili, da je institucionalno in uredniško neodvisnost na RTVS po zakonu dolžan zagotoviti tudi ustanovitelj, torej Republika Slovenija, v njenem imenu pa vlada.

Pri odločitvi za zaostritev stavkovnih aktivnosti so novinarje RTVS podprli tudi v hrvaškem novinarskem sindikatu ter evropski federaciji novinarjev. Predsednica obeh združenj Maja Sever je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani poudarila, da imajo zaposleni podporo tudi javnosti, v evropski federaciji novinarjev in drugih novinarskih združenj pa razmišljajo o tem, da bi stavkajoče prišli podpreti tudi neposredno v Ljubljano.

COMMENTS

Wordpress (0)