(V ŽIVO) Na nacionalki stavka novinarjev danes od polnoči do polnoči – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Na nacionalki stavka novinarjev danes od polnoči do polnoči

(V ŽIVO) Na nacionalki stavka novinarjev danes od polnoči do polnoči

Novinarski sindikati RTVS s 24-urno prekinitvijo dela zaostrujejo stavkovne aktivnosti. Vsebine RTVS bodo tako danes okrnjene oziroma prilagojene. Pogajanja z vodstvom namreč do sedaj niso prinesla napredka, poglablja pa se pritisk na novinarsko avtonomijo, kršijo se programski in profesionalni standardi, poudarjajo v novinarskih sindikatih.

Generalno vodstvo stavkovnega odbora Koordinacije novinarskih sindikatov Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je zato sprejelo sklep, da se za danes napovedana stavka izvede, saj pogoji za njeno ustavitev niso izpolnjeni. Nadaljujejo pa se intenzivna pogajanja za sklenitev stavkovnega sporazuma.

Kot so na novinarski konferenci pred RTVS dejale članice stavkovnega odbora, vodstvo tudi po devetnajstih sestankih ne razume ali noče razumeti stavkovnih zahtev, med katere spadajo tudi novinarska avtonomija ter delo brez zastraševanja.

Stavkovni odbor novinarskih sindikatov RTVS po besedah govork “še naprej pričakuje izpolnitev vseh stavkovnih zahtev, predvsem pa novinarsko, uredniško in institucionalno avtonomijo, dogovor o kadrovski politiki, pogajanja o dvigu najnižjih plač na RTVS,” ob tem pa tudi vzpostavitev socialnega dialoga in plačano stavko. Poudarile so, da so delo prekinili, ker so zavezani javnosti in stavkajo za javni RTVS, za interese javnosti, pravico do obveščenosti in do svobode izražanja.

V stavkovni odbor Koordinacije novinarskih sindikatov RTVS pojasnjujejo, da so se za zaostritev stavkovnih aktivnosti odločil zato, “ker razlogi za preklic stavke niso izpolnjeni”. “Ker se poglablja pritisk na novinarsko avtonomijo, nadaljujejo in stopnjujejo se samovoljni in nestrokovni posegi v program in vsebine, kršijo se programski in profesionalni standardi, nadaljuje se netransparentno kadrovanje, medij se finančno izčrpava, uničuje se ugled javnega servisa, razmere za delo na RTVS se slabšajo, javni interes pa je čedalje bolj ogrožen, novinarski sindikati v stavkovnih zahtevah ne popuščamo,” je navedlo generalno vodstvo stavkovnega odbora Koordinacije novinarskih sindikatov RTVS. Dodali so, da se nadaljujejo pogajanja za sklenitev stavkovnega sporazuma.

Stavkovne aktivnosti so po njihovih navedbah zaostrili tudi zato, ker sta dve sodbi o nezakonitem imenovanju generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha in nezakoniti razrešitvi direktorice Natalije Gorščak potrdili opozorila novinarskih sindikatov, da vodstvo RTVS deluje nezakonito in neprofesionalno.

Stavkajoči so sicer z vodstvom RTVS za danes podpisali sporazum o določitvi zagotovitve minimuma delovnega procesa. Članice stavkovnega odbora so dejale, da je vodstvo RTVS v ponedeljek sporočilo, da stavke ne bo oviralo, vendar so na televiziji zamenjali vse stavkajoče urednike ter televizijske voditelje. Vodstvo RTVS je tako po njihovih besedah “zmanipuliralo dogovor,” ki so ga sklenili v petek.

Po 17. uri se bodo stavkajoči in njihovi podporniki znova zbrali pred RTVS.

Programski svet RTVS bo sicer čez teden dni na izredni seji opravil razpravo o odgovornosti v. d. generalnega direktorja v zvezi s sodbami sodišč, o neukrepanju zaradi upada gledanosti in o informacijah glede kršitev delovne zakonodaje v ugotovitvah delovne inšpekcije, so sporočili s tajništva sveta.

 

Vsebine na programih RTVS bodo zato danes okrnjene oziroma prilagojene, stavkajoči pa so z vodstvom RTVS podpisali sporazum o določitvi zagotovitve minimuma delovnega procesa.

Del stavkovnih aktivnost novinarsko konferenco  ter zbor zainteresirane javnosti pred stavbo RTVS, in sicer med 11.55 in 12.55 ter med 17. in 20. uro smo na Topnews.si in Toptv.si  prenašali v živo.  Ministrica za kulturo Asta Vrečko je  danes ob 11.30 v avli ministrstva na Maistrovi 10 dala izjavo za medije o današnji stavki na RTV Slovenija.

COMMENTS

Wordpress (0)