(VIDEO) “Jaz se počutim predvsem zelo zafrustriran, ker sem bil naiven in verjel, da se da RTV depolitizirati na civilen in legalen način” – Robert Golob ob stavki novinarjev nacionalke ugotavlja, “da so naredili napako, ker Svoboda ni prevzela RTV -ja” – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Jaz se počutim predvsem zelo zafrustriran, ker sem bil naiven in verjel, da se da RTV depolitizirati na civilen in legalen način” – Robert Golob ob stavki novinarjev nacionalke ugotavlja, “da so naredili napako, ker Svoboda ni prevzela RTV -ja”

(VIDEO) “Jaz se počutim predvsem zelo zafrustriran, ker sem bil naiven in verjel, da se da RTV depolitizirati na civilen in legalen način” – Robert Golob ob stavki novinarjev nacionalke ugotavlja, “da so naredili napako, ker Svoboda ni prevzela RTV -ja”

“Vlada je storila vse, kar je bilo v naših zakonskih okvirjih, je na prvo vprašanje glede razmer na RTV v za MMC dejal predsednik vlade Robert Golob. “Drugih vzvodov v tem trenutku nimamo. Sliši se nenavadno, tudi sam sem bil začuden, ko sem govoril s svojimi svetovalci, vendar ker in če smo zavezani pravni državi, smo danes priča situaciji pat do odločitve ustavnega sodišča,” še dodaja. To ne pomeni, da ne urgirajo, prijazno, kot pravi, saj se zavedajo posledic, ne le za kolektiv: “Dela se dejansko gospodarska škoda.”

In če se, medtem ko čakamo, zgodi nepopravljiva škoda? V zakonu namreč piše, da je država dolžna zagotoviti uredniško avtonomijo in novinarsko neodvisnost. Premier je jasen, imamo tri veje oblasti: “Izvršna oblast je samo ena – ne iščem izgovorov,” nato pa doda, “spremljamo situacijo tudi prek inšpekcijskih nadzorov, ugotavljamo tudi individualno odgovornost”, a dokončno jo mora ugotoviti pravna država, ne politika. Verjame namreč vanjo in izrecno opozori, da nad ustavnim sodiščem ni nihče niti vlada.

Pa bi morali povzročitelji tega stanja v prihodnje odgovarjati? Predsednik vlade dobesedno izstreli: “Ah, saj bodo! Jaz verjamem v pravno državo tudi s strani organov pregona.”

In kako je trenutno z vlogo parlamenta, ustanovitelja tega javnega medija? Ta ne more odpoklicati programskih svetnikov, saj “je ustavno sodišče sicer ugotovilo, da je mandat obstoječemu programskemu svetu pretekel, da ga pa nadaljuje vse do dokončne odločitve tega istega ustavnega sodišča; na neki način je ustavno sodišče reklo – dokler se mi ne odločimo, ne sme nihče početi nič”. Pa vendar, bi ustanovitelj lahko odreagiral vsaj glede intervencije, ki jo je pripravila civilna družba, ki ni stranka v postopku: “Mi smo kot vlada bili intervenient, žal smo bili neuspešni, pozvali smo tudi, da ustavno sodišče opravi javno razpravo, še preden sprejme odločitev, tudi pri tem smo bili ignorirani.”

Odgovornost je tako za premierja trenutno popolnoma na strani ustavnega sodišča, odgovornost do ljudi, ne vlade, kot poudari. A kljub temu, se počuti vsaj objektivno odgovornega za nastalo situacijo? “Jaz se počutim predvsem zelo zafrustriran, ker sem bil naiven in verjel, da se da RTV depolitizirati na civilen in legalen način, da ta zavod začne delovati resnično v javnem interesu. Potem me je pa ena stran politike, ne naša, podučila, da za naivnost v politiki ni mesta, ampak da moraš biti v politiki predvsem politik; kar pomeni, da bi morali najprej politično prevzeti RTV in šele potem začeti depolitizacijo. Hoteli smo, skupaj s civilno družbo, preskočiti to fazo, po kateri bi Svoboda prevzemala RTV. In to je bila naša napaka.”

Ves čas kratkega pogovora se predsednik vlade vrača na spoštovanje in delovanje pravne države – in čeprav je pot trnova, kot jo sam označi, je prepričan, da bo na koncu te poti rezultat, ki bo edini pravi. Prizna tudi, da so razmišljali o še eni možnosti, o t. i. bližnjici, a “smo se zavestno odločili, da je ne bomo uporabili. Mislim, da je to pomembno.” V primeru dokončnega zadržanja novele zakona o RTV pa načrta B ne razkriva, čeprav daje slutiti, da ta obstaja, zaključuje premier Robert Golob v  avdio-videopodkastu o kulturni politiki, krajše STOPkast,  ki so ga zagnali na spletni strani MMC na RTV.

 

COMMENTS

Wordpress (0)