Tina Gaber prvič na “protokolarni misiji” na Brdu pri Kranju, kjer je premier Robert Golob gostil predsednika makedonske vlade Dimitarja Kovačevskega – TOPNEWS.si

Tina Gaber prvič na “protokolarni misiji” na Brdu pri Kranju, kjer je premier Robert Golob gostil predsednika makedonske vlade Dimitarja Kovačevskega

Tina Gaber prvič na “protokolarni misiji” na Brdu pri Kranju, kjer je premier Robert Golob gostil predsednika makedonske vlade Dimitarja Kovačevskega

Premier Robert Golob je danes na Brdu pri Kranju gostil  predsednike makedonske vlade Dimitarja Kovačevskega. Tina Gaber, partnerka premierja Roberta Goloba, je dobila prvo diplomatsko misijo, saj je  med obiskom visokih gostov iz Makedonije je gostila soprogo makedonskega premierja Eleno Kovačevsko in soprogo makedonskega ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in vodno gospodarstvo Andrijano Nikolovsko.

Ob uradnem obisku premierja Severne Makedonije so partnerica slovenskega premiera Slovenije  Tina Gaber, soproga premierja Makedonije Elena Kovačevska in soproga ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in vodno gospodarstvo  Makedonije Andrijana Nikolovska obiskale Dom upokojencev Kranj.   Gabrove so izpostavili tudi na vladnih profilih na družbenih omrežjih in objavili fotografije obiska treh dam v Domu upokojencev v Kranju. Tam jim je vodstvo doma delovanje ustanove, stanovalci pa so pripravili kulturni program.

 

Premier Robert Golob je  s predsednikom makedonske vlade Dimitarjem Kovačevskim podpisal skupno deklaracijo o okrepljenem sodelovanju med državama. Golob je makedonskemu kolegu zagotovil  tudi trdno podporo Slovenije Severni Makedoniji na poti v EU in poudaril, da se pogajanja Severne Makedonije za članstvo ne smejo ustaviti.”V Sloveniji verjamemo, da je pot Severne Makedonije v EU eden pomembnih garantov stabilnosti na Zahodnem Balkanu,” je dejal Golob.

Po besedah slovenskega premierja bo slovenska vlada Severno Makedonijo na poti v EU še naprej podpirala in igrala aktivno vlogo tako v Bruslju kot v regiji, vendar pa, kot je dodal, mora tudi EU prilagoditi celoten proces aktualnosti trenutka. “Ta proces mora biti zaključen čim prej,” je poudaril in dodal, da gre za zgodovinski trenutek za Severno Makedonijo.

Kovačevski se je Sloveniji zahvalil za dosedanjo podporo na vseh ravneh, izpostavil pa je podporo Severni Makedoniji pri evroatlantskih integracijah. “Podpora Slovenije ni samo politična in deklarativna, ampak konkretna in praktična,” je dejal in izpostavil predvsem pomoč na ravni zakonodajnih in ustavnih prilagoditev evropskim zahtevam.

“Severna Makedonija je pokazala, da zna in da lahko doprinese k perspektivi regije,” je še povedal makedonski premier. V luči vojne v Ukrajini je poudaril pomembnost ohranjanja miru in varnosti v Evropi ter zatrdil, da je njegova država v tem kontekstu jasno na strani skupne politike EU.

Oba sogovornika sta izpostavila tudi pomembnost nadaljevanja rednega in intenzivnega političnega dialoga ter krepitve dvostranskega sodelovanja, predvsem na gospodarskem področju. V luči tega sta podpisala skupno deklaracijo o okrepljenem sodelovanju. Po besedah Kovačevskega je ta jasen odraz iskrenega prijateljstva in partnerstva med državama ter smerokaz za sodelovanje v prihodnosti.

Poudarila sta, da je Slovenija doslej za vse oblike pomoči Severni Makedoniji namenila že skoraj 40 milijonov evrov in da je med petimi največjimi vlagateljicami v tej balkanski državi. Kot sta še dejala, so sicer odnosi med državama in narodoma že od samega začetka odlični.

Severna Makedonija, ki ima status kandidatke za članstvo v EU od leta 2005, je po letih čakanja julija lani začela pogajanja za vstop v unijo. Začetek pogajanj je več let blokirala Grčija, ki je zahtevala, da država spremeni ime, nato pa še Bolgarija, ki je blokado odpravila julija lani, potem ko so v Skopju pristali na vpis bolgarske manjšine v ustavo in spremembe zgodovinskih učbenikov. Te zaveze bodo morale sicer makedonske oblasti še uresničiti.

Slovenija Severno Makedonijo podpira na njeni poti v EU od samega začetka. To podporo je ob februarskem obisku predsednika makedonskega sobranja Talata Xhaferija v Ljubljani izrazil tudi slovenski državni vrh.

https://twitter.com/StojmenovaDuh/status/1642919118037819394

Pred tem je podporo Severni Makedoniji na poti v EU med obiskom v Skopju oktobra lani izpostavila tudi zunanja ministrica Tanja Fajon. Ta je ob tem izrazila prepričanje, da lahko država do leta 2030 postane polnopravna članica unije.

https://twitter.com/MZEZ_RS/status/1642900720415326209

https://twitter.com/nmusar/status/1642924198170427392

Makedonskega premierja sta danes popoldne v Ljubljani sprejeli tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar in ministrica Fajon.

COMMENTS

Wordpress (0)