(V ŽIVO) Kmetje danes pri Robertu Golobu – tokrat brez traktorjev – dobili obljubo o dvoletnem odlogu davka na nepremičnine – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Kmetje danes pri Robertu Golobu – tokrat brez traktorjev – dobili obljubo o dvoletnem odlogu davka na nepremičnine

(V ŽIVO) Kmetje danes pri Robertu Golobu – tokrat brez traktorjev – dobili  obljubo o dvoletnem odlogu davka na nepremičnine

.Predstavniki organizacij s področja kmetijstva so se na današnjem sestanku s premierjem Robertom Golobom in kmetijsko ministrico Ireno Šinko dogovorili za oblikovanje delovne skupine, ki bo pregledala odprta vprašanja. Po besedah predsednika sindikata kmetov Antona Medveda so se dogovorili za dvoletni odlog uveljavitve davka na nepremičnine.

Kot je Medved povedal v izjavi za medije, so pregledali 15 zahtev glede perečih težav v kmetijstvu. Od Goloba so dobili zagotovilo, da v dveh letih še ne bo davka na nepremičnine. Po njegovih besedah se bo delovna skupina sestajala tedensko in če v treh tednih, ko se bodo znova srečali, ne bo napredka, bodo nadaljevali aktivnosti za stopnjevanje protestov. “Protest smo zamrznili za tri tedne,” je dodal.

https://twitter.com/MKGP_RS/status/1642943777076658203

Ministrica Šinko je povedala, da so danes izpostavili veliko tem in da bodo pogovore nadaljevali v zelo kratkem času, ko bodo preverili tudi, kaj so že naredili. Dejala je, da so se za določene rešitve dogovorili, a o njih danes še ni želela podrobneje govoriti. “Stvari morajo dozoreti, mora se jih tudi konkretno opredeliti,” je pojasnila. S tedenskimi delovnimi pogovori bodo po njenih napovedih začeli naslednji teden.

Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan je ocenil, da je današnji pogovor premierja in obeh ministrov pokazal, da so kmetje za vlado partner, in to, da so sposobni iskati skupne rešitve: “Nekatere se že nakazujejo in verjamem, da bomo v okviru delovnih skupin, ki smo jih danes opredelili, prišli do konkretnih rezultatov v že omenjenem času.”

Glede težav zaradi divjadi in zveri so se po njegovih besedah dogovorili za oblikovanje strokovne delovne skupine in širše oblikovane delovne skupine. Glede upravljanja območij Natura 2000 pa so prišli do usmeritev, ki bodo na kratek rok, v letu 2023, prinesle zbližanja stališč s kmeti, in rešitev, ki ne bodo posegale v kmetijske prakse, ki v tem trenutku na teh območjih že obstajajo, je povzel Brežan.

Sindikat kmetov Slovenije je 24. marca organiziral proteste. Na več lokacijah po državi so kmetje s traktorji in transparenti izrazili svojo nejevoljo in pričakovanje, da jim pristojni prisluhnejo. Med drugim zahtevajo, naj nove okoljske zahteve ne presegajo realnih zmožnosti kmetovanja, da se jih ne obremenjuje z novimi davki, da so ukrepi jasni in administrativno nezahtevni ter da se neposredna plačila in ostala sredstva uskladijo z inflacijo.

COMMENTS

Wordpress (0)