Zdravniški sindikat Fides preklical nedeljski začetek stavke – TOPNEWS.si

Zdravniški sindikat Fides preklical nedeljski začetek stavke

Zdravniški sindikat Fides preklical nedeljski začetek stavke

V zdravniškem sindikatu Fides so preklicali za nedeljo napovedan začetke stavke. Odločitev so sprejeli potem, ko je vlada sindikatom javnega sektorja, torej tudi Fidesu, v petek poslala osnutek zakona o skupnih temeljih plačnega sistema, kar v sindikatu ocenjujejo kot prvi korak k izpolnitvi vladnih zavez o ločenem zdravstvenem plačnem stebru.

Popoldne se je pred za nedeljo napovedano stavko sestal glavni oz. stavkovni odbor Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides. Ugotovili so, da je približevanje roku ponovnega začetka stavke, ki je bila oktobra lani še pred začetkom zamrznjena, obrodilo sadove, je danesd v izjavi medijem povedal podpredsednik Fidesa Janusz Klim.

O možnosti ponovnega začetka stavke bo glavni oz. stavkovni odbor sindikata odločil v prihodnjih dneh, je dodal. Odbor se bo po njegovih besedah sestal po ponedeljku, ko bo vlada po napovedih osnutek omenjenega zakona predstavila reprezentativnim sindikatom javnega sektorja na centralnih pogajanjih. Vlada se je z osnutkom seznanila v četrtek na seji vlade.

Kot pojasnjujejo na vladi, gre za delovno gradivo oz. osnutek besedila, ki bo v nadaljevanje še predmet usklajevanja tako na pogajalski komisiji kot s predstavniki vlade in sindikalne strani.

Osnutek zakona v sindikatu razumejo kot prvi korak k oblikovanju ločenega plačnega stebra za zdravstvo in socialno varstvo, je ob tem poudaril vodja Fidesove pogajalske skupine Gregor Zemljič.

“Ključno bo tudi dogajanje na pogajanjih o ločenem zdravstvenem plačnem stebru, saj je zdaj odprta pot za dokončno oblikovanje vsebin,” je pojasnil Klim. Fides, kot je dejal, vztraja pri izhodiščih, ki jih v torek poslali vladi. Gre za predlog sporazuma o ločenem plačnem zdravstvenem stebru v okviru plačnega sistema javnega sektorja v delu, ki zadeva zdravnike in zobozdravnike.

Po neuradnih informacijah STA predlog Fidesa predvideva, da so zdravniki in zobozdravniki vodje zdravstvenih timov in odločajo o sestavi timov in kompetencah članov. Predlog sporazuma navaja tudi nabor zdravniških delovnih mest ter predlaga dodatek za deficitarnost, dodatek za terciarne storitve, pa tudi prenos napredovanj specializantov, ko ti postanejo specialisti. Zdravniške plače pa bi v Fidesu določali v razmerju do povprečne plače.

Na vprašanje, ali so odgovor vlade na njihov predlog že prejeli, je Zemljič odgovoril, da ne. Čas je, je dejal, da na naslednjih pogajanjih o zdravstvenem plačnem stebru slednjega zapolnijo z vsebinami, te pa je Fides navedel v omenjenem predlogu in bo pri njih vztrajal, je izpostavil.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je v petek sicer ocenil, da je stavka Fidesa nezakonita, in dodal, da zato ne bo plačana. “Polemiziranje ministra o zakonitosti stavke štejemo kot poskus oviranja naše pravice do stavke,” je danes ocenil Klim.

Ob tem so v Fidesu ponovno poudarili, da so stavko prvič napovedali septembra 2022 in so bile stavkovne aktivnosti do 1. aprila, torej do danes le odložene. “Nikakor pa se Fides ne strinja, da je napoved stavke decembra 2022 pomenila prenehanje stavke, napovedane septembra 2022,” so dodali.

Sindikat Fides je nedeljski začetek stavke, ki ga je zdaj preklical, napovedal zaradi nezadovoljstva z odločitvijo vlade, ki je oblikovanje plačnega stebra za zdravstvo in socialno varstvo s 1. aprila zamaknila na 1. junij.

COMMENTS

Wordpress (0)