Velika porota v New Yorku je glasovala za obtožnico proti Donaldu Trumpu – TOPNEWS.si

Velika porota v New Yorku je glasovala za obtožnico proti Donaldu Trumpu

Velika porota v New Yorku je glasovala za obtožnico proti Donaldu Trumpu

Velika porota na Manhattnu je Donalda Trumpa obtožila po preiskavi zamolčanega denarja, plačanega pornozvezdnici Stormy Daniels,  S tem je postal prvi nekdanji ameriški predsednik, ki se sooča s kazenskimi obtožbami, čeprav se znova poteguje za Bela hiša. Obtožbe iz preiskave, ki jo je vodil manhattanski okrožni tožilec Alvin Bragg, prihajajo, ko si Trump prizadeva za republikansko nominacijo za ponovno kandidaturo leta 2024.

Konkretne obtožbe še niso znane, saj obtožnica ostaja zapečatena. CNN je poročal, da se Trump sooča z več kot 30 točkami v zvezi s poslovno goljufijo. Trump je dejal, da je “popolnoma nedolžen” in nakazal, da ne bo izstopil iz tekme. Demokrata Bragga je obtožil, da mu poskuša zmanjšati možnosti za ponovno izvolitev. “Gre za politično preganjanje in vmešavanje v volitve na najvišji ravni v zgodovini,” je dejal v izjavi.

Kmalu zatem je Trump pozval podpornike, naj zagotovijo denar za pravno obrambo. Glede na svojo kampanjo je zbral več kot 2 milijona dolarjev, odkar je 18. marca napačno napovedal, da bo štiri dni kasneje aretiran.

Obtožbe bo sodnik najverjetneje odpečatil v prihodnjih dneh. Trump bo takrat moral odpotovati na Manhattan na odvzem prstnih odtisov in drugo obdelavo. Iz Braggovega urada so sporočili, da so stopili v stik s Trumpovim odvetnikom, da bi uskladili predajo, ki naj bi se po uradnih besedah ​​sodišča zgodila naslednji torek. Trumpova odvetnika Susan Necheles in Joseph Tacopina sta dejala, da se bosta “odločno borila” proti obtožbam. Preiskava na Manhattnu je eden od številnih pravnih izzivov, s katerimi se sooča Trump.

Bragg je lani uspešno preganjal Trumpovo poslovanje zaradi obtožb davčne goljufije, kar je privedlo do kazenske kazni v višini 1,61 milijona dolarjev. Predsedujoči sodnik v tej zadevi, sodnik vrhovnega sodišča v New Yorku Juan Merchan, naj bi po besedah ​​osebe, ki je seznanjena z zadevo, nadziral tudi ta primer.

Obtožbe bi lahko škodovale Trumpovemu poskusu predsedniške vrnitve, saj bi lahko posnetek njegove obtožbe in morebitni vizualni posnetki iz njegovih nastopov v sodni dvorani služili kot hrana za tekmece.

Trump pa bi lahko izkoristil primer, da bi podžgal jezo med svojimi osrednjimi podporniki, čeprav bi se lahko drugi republikanski volivci naveličali te drame. Glede na anketo  objavljeno prejšnji teden, je okoli 44 % republikancev dejalo, da bi moral izstopiti iz tekme, če bi bil obtožen. Trumpovi zavezniki in republikanski kolegi so obtožnico označili za politično motivirano, medtem ko so demokrati dejali, da ni imun na pravno državo.

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump napoveduje, da bo leta 2024 kandidiral za predsednika na svojem posestvu Mar-a-Lago v Palm Beachu.
Celo potencialni predsedniški tekmeci so izrazili podporo Trumpu. “To bo samo razdelilo našo državo,” je za CNN dejal Trumpov nekdanji podpredsednik Mike Pence.Bela hiša je zavrnila komentar.

Pred sodiščem je več protestnikov tiho držalo napise, ki so kritizirali Trumpa. Oblasti so okrepile varnost okoli sodne palače, potem ko je Trump 18. marca pozval k protestom po vsej državi in ​​spomnil na svojo nabito retoriko pred napadom na ameriški Kapitol 6. januarja 2021.

Danielsova, katere pravo ime je Stephanie Clifford, je povedala, da je prejela denar v zameno za molk o spolnem srečanju, ki ga je imela s Trumpom leta 2006. Osebni odvetnik nekdanjega predsednika Michael Cohen je dejal, da se je uskladil s Trumpom glede plačil Danielsovi in ​​drugi ženski, nekdanji Playboyevi manekenki Karen McDougal, ki je prav tako rekla, da je imela z njim spolni odnos. Trump je zanikal, da bi imel afero s katero od obeh žensk.

Trump je leta 2018 sprva zanikal, da bi kar koli vedel o plačilu Danielsovi. Kasneje je priznal, da je Cohenu povrnil plačilo, ki ga je imenoval “preprosta zasebna transakcija”.”Nihče ni nad zakonom,” je na Twitterju zapisal Danielsov odvetnik Clark Brewster.  Cohen je leta 2018 priznal krivdo za kršitev financiranja kampanje in odsedel več kot eno leto v zaporu. Zvezni tožilci so dejali, da je deloval po Trumpovih navodilih. Cohen je dejal, da stoji za svojim pričanjem in dokazi, ki jih je predložil tožilcem. “Odgovornost je pomembna,” je dejal v izjavi. Noben nekdanji ali sedanji ameriški predsednik ni bil nikoli kazensko obtožen.

Poleg tega primera se Trump sooča z dvema kazenskima preiskavama s strani posebnega tožilca, ki ga je imenoval ameriški državni tožilec Merrick Garland, in še eno kazensko preiskavo s strani lokalnega tožilca v Georgii.  Trump se je večkrat izognil pravni nevarnosti. V Beli hiši je prestal dva poskusa kongresa, da bi ga odstavil s položaja, vključno z napadom njegovih podpornikov na prestolnico ZDA 6. januarja, kot tudi večletno preiskavo stikov njegove kampanje z Rusijo leta 2016.

V lanskem primeru davčne goljufije je Bragg ciljal na Trumpovo poslovanje, vendar ni hotel obtožiti samega Trumpa finančnih kaznivih dejanj, zaradi česar sta dva tožilca, ki sta delala na preiskavi, odstopila.

V primeru zamolčanega denarja pravni strokovnjaki pravijo, da se bo Bragg morda moral zanesti na nepreizkušene pravne teorije, da bi trdil, da je Trump ponaredil poslovne evidence, da bi prikril druge zločine, kot je kršenje zvezne zakonodaje o financiranju kampanj.

Trump vodi med svojimi zgodnjimi tekmeci za nominacijo svoje stranke, saj ima v marčevski anketi Reuters/Ipsos podporo 44 % republikancev , v primerjavi s 30 % podporo njegovemu najbližjemu tekmecu, guvernerju Floride Ronu DeSantisu, ki še ni objavil svoje kandidature. Predsednik Joe Biden naj bi si prizadeval za ponovno izvolitev.

COMMENTS

Wordpress (0)