Ste vedeli, da majhne spremembe lahko zmanjšajo porabo energije pri kuhanju brez ogrožanja kakovosti obroka? – TOPNEWS.si

Ste vedeli, da majhne spremembe lahko zmanjšajo porabo energije pri kuhanju brez ogrožanja kakovosti obroka?

Ste vedeli, da majhne spremembe lahko zmanjšajo porabo energije pri kuhanju brez ogrožanja kakovosti obroka?

Ste vedeli, da majhne spremembe lahko zmanjšajo porabo energije pri kuhanju brez ogrožanja kakovosti obroka? Če naredite naslednje štiri stvari:  Posode uskladite z jedjo, ki jo pripravljate, uporabite pokrove, uporabljajte  mikrovalovne pečice, pripravite se pred pripravo jedi in  Ohranjajte gorilnike in pečice čiste, tako boste zagotovo prihranili pri porabi energije pri kuhanju.

Velikost sklede, ponve ali pladnja morate uskladiti z velikostjo vašega obroka, da povečate učinkovitost. Če spečete jajce v veliki ponvi ali pripravite vse obroke posebej v mikrovalovni pečici – porabite veliko več električne energije, kot je potrebno. Če pa morate pripraviti samo eno jed, poskusite uporabiti mikrovalovno pečico namesto običajne pečice.

Z uporabo posode premera 15 cm na električni kuhalni plošči 20 cm izgubite do 40 odstotkov proizvedene toplote. Na ta način zapravljate denar, prav tako kot če ima ponev ali lonec neravno (zaobljeno) dno, ki onemogoča učinkovito porazdelitev toplote po dnu lonca. Posode z bakrenim dnom se tudi segrejejo hitreje od drugih, zato naslednjič, ko se boste odločali za nakup nove posode – razmislite o bakreni možnosti. Nazadnje, kadar koli lahko, uporabite steklene ali keramične ponve, saj lahko temperaturo pečice znižate za 25 stopinj, ne da bi podaljšali čas priprave hrane.

Pri kuhanju uporabljajte pokrove. To bo ohranilo toploto v posodi in omogočilo hitrejše kuhanje hrane, kar bo povzročilo krajši čas priprave in manjšo porabo energije. Majhne spremembe naredijo velike razlike.

Prav tako ne kukajte v svojo pečico tako, da odprete vrata med peko hrane. Temperatura vsakič pade za 25 stopinj, zato se mora pečica nekoliko bolj potruditi, da se vrne na nastavljeno temperaturo. Obroke načrtujte tako, da boste lahko kuhali več jedi hkrati. Če je le mogoče, pečemo v pečici več jedi hkrati. Lahko pa se odločite za pripravo različnih kombinacij, ki jih boste naredili v ognjevarnih posodah in porabili največ toplote za najnižjo ceno.

Preden vklopite mešalnik ali cvrtnik, se prepričajte, da so vse vaše sestavine oprane, narezane, ločene, razporejene … Naprave naj bodo izklopljene, dokler jih ne potrebujete, oziroma jih izklopite s pametnim stikalom. Hrano namesto v mikrovalovni pečici nekaj ur odtajajte v hladilniku, pečico pa segrejte šele, ko ste pripravljeni na peko, da ne bo vroča, ko še pripravljate vse, kar nameravate v njej speči. Nekaj ​​minut pred koncem peke lahko poljubno ugasnete pečico in pustite hrano v njej, da se do konca speče, piše Lifehacker. Pri zaprtih vratih ali pokrovu mora temperatura še vedno ostati dovolj visoka, da lahko hrano kuhate do konca.

Zelo pomembno je, da so kovinske plošče nad gorilnikom čiste, saj se tako toplota odbija navzgor in s tem poveča energijsko učinkovitost. Očistite celotno pečico in kuhalno ploščo, preden pripravite velike obroke, da zmanjšate kopičenje in umazanijo, ki bi lahko zmanjšala njuno učinkovitost. Če imate pečice s pirolizo, strokovnjaki svetujejo, da pirolizo zaženete po pripravi jedi, da vam pečice ne bo treba dvakrat segrevati. Tako boste prihranili pri elektriki seveda in denarju.

COMMENTS

Wordpress (0)