Zavzetje Bakhmuta bi po oceni Zelenskega pomenilo, da je Putin “zavohal” šibkost in bi omogočilo Rusiji, da začne krepiti mednarodno podporo za mirovni sporazum – TOPNEWS.si

Zavzetje Bakhmuta bi po oceni Zelenskega pomenilo, da je Putin “zavohal” šibkost in bi omogočilo Rusiji, da začne krepiti mednarodno podporo za mirovni sporazum

Zavzetje Bakhmuta bi po oceni Zelenskega pomenilo, da je  Putin “zavohal” šibkost in bi omogočilo Rusiji, da začne krepiti mednarodno podporo za mirovni sporazum

Ruske sile nadaljujejo napade na mesto Bahmut, pri čemer so delno tudi uspešne, je danes priznal ukrajinski generalštab, ne da bi navedel podrobnosti o ruskih uspehih. Nekoliko drugače sicer navaja britansko obrambno ministrstvo, ki trdi, da je Kijevu ruske sile uspelo pregnati s pomembne oskrbovalne poti v Bahmutu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenskij pa  je posvaril, če njegova država ne bo zmagala v večmesečni bitki v vzhodnem mestu Bakhmut, lahko Rusija začne krepiti mednarodno podporo za mirovni sporazum, ki bi lahko od Ukrajine zahteval nesprejemljive kompromise. Če Bakhmut pade v roke ruskih sil, bi predsednik Vladimir Putin “prodal to zmago Zahodu, svoji družbi, Kitajski, Iranu”, je dejal Zelenski.

“Če bo začutil nekaj krvi – zavohal, da smo šibki – bo pritiskal, pritiskal, pritiskal,” je v torek za Associated Press povedal Zelenskyi. Predsednik je dejal, da ga skrbi, da bi lahko na vojno vplivalo spreminjanje političnih sil v Washingtonu. “ZDA resnično razumejo, da če nam nehajo pomagati, ne bomo zmagali.”

Zelenski je povabil tudi kitajskega predsednika Xi Jinpinga. »Pripravljeni smo ga videti tukaj. Želim govoriti z njim. Imel sem stik z njim pred vojno. Ampak v vsem tem letu, več kot enem letu, nisem imel,” je dejal. Kitajska, ki je že desetletja gospodarsko usklajena in politično naklonjena Rusiji, je Putinu zagotovila diplomatsko krinko z uradno nevtralnostjo v vojni.

Xi je prejšnji teden obiskal Putina v Rusiji, kar je povečalo možnost, da bi bil Peking pripravljen Moskvi zagotoviti orožje in strelivo, ki ga potrebuje za ponovno polnjenje izčrpanih zalog. Toda Xijevo potovanje se je končalo brez takšne objave.Nekaj ​​dni kasneje je Putin napovedal, da bo napotil taktično jedrsko orožje v Belorusijo , ki meji na Rusijo in potiska jedrske zaloge Kremlja bližje ozemlju Nata.

V nasprotju z   ukrajinskim generalštabom pa britanski obveščevalci izpostavljajo useh ukrajinskih sil “Eden ključnih dosežkov nedavnih ukrajinskih operacij je verjetno bil, da so ruske plačance skupine Wagner pregnali s ceste 0506,” je sporočilo britansko obrambno ministrstvo in pojasnilo, da je cesta postala kritična oskrbovalna pot za ukrajinske vojake, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Mesto Bahmut, kjer je pred vojno živelo približno 70.000 ljudi, je po večmesečnih srditih bojih med ruskimi in ukrajinskimi silami ostalo praktično brez civilnega prebivalstva. Obe strani sta v boj za mesto vložili veliko moči, čeprav po mnenju analitikov nima velike strateške vrednosti.

Kijev sicer trdi, da je Bahmut ključnega pomena za zadrževanje ruskih sil na celotni vzhodni fronti, ukrajinska strategija za obrambo Bahmuta pa naj bi bila predvsem zmanjšati zmožnost Rusije, da bi v prihodnjih mesecih napredovala ali začela morebitno novo ofenzivo, in pridobiti čas, da se ukrajinske sile pripravijo na lastno protiofenzivo.

COMMENTS

Wordpress (0)