“Vampirska” poraba energije: Večkrat pozabite na izklop električnih priključkov, ko jih ne uporabljate? – TOPNEWS.si

“Vampirska” poraba energije: Večkrat pozabite na izklop električnih priključkov, ko jih ne uporabljate?

“Vampirska” poraba energije:  Večkrat pozabite na izklop električnih priključkov, ko jih ne uporabljate?

Večkrat pozabite na izklop električnih priključkov, ko jih ne uporabljate? Ti vam odžirajo električno energijo in višajo vaš račun. Ko govorimo o vampirski porabi, imamo v mislih naprave, ki trošijo energijo, tudi kadar jih ne aktivno uporabljamo. Televizija v stanju pripravljenosti porablja 1 W, prenosni računalnik v stanju spanja prav tako porablja 1 W, namizni računalnik pa kar 5 W. Ker so naprave v takšnem stanju ves dan, razen ko se uporabljajo, to nanese 20 ur na dan. Razmislite, katere naprave bi lahko pogosteje izklapljali iz vtičnic (klima, sušilni stroj, pralni stroj, računalniška oprema). Poleg teh naprav ne pozabite na polnilce za telefon, tablični in prenosni računalnik, pametne ure ipd., ki jih zaradi priročnosti radi puščamo v vtičnicah tudi po samem polnjenju.

In kakšne so porabe naprav v stanju pripravljenosti:

Nekaj nasvetov pri pranju perila, kjer lahko privarčujete  z pranjem na nižji temperaturi:

Pralni stroj je velik porabnik električne energije, vendar tudi njegovo delovanje dopušča možnosti za varčevanje. Ena takih je, da perila ne perete na najvišji dovoljeni temperaturi, ki jo najdete na etiketah oblačil. Vaše perilo pa bo prav tako čisto, če boste to temperaturo znižali, s tem pa boste znižali tudi porabo električne energije. Če pri tem želite biti še bolj varčni in misliti tudi na okolje, zmanjšajte tudi količino detergenta, ki ga pri pranju uporabite – že manjša količina bo namreč poskrbela tako za čistočo kot prijeten vonj.

Pričakovana letna raba energije v tipičnem gospodinjstvu*:

Za pranje manj umazanega perila lahko uporabimo program »hladno pranje«. Potrošili bomo približno 0,10 kWh. Pri pranju na 30°C je poraba energije od 0,15 – 0,25 kWh. Pranje perila na 60°C pa kar od 0,61-0,85 hWh. Prihranek pri zmanjšanju temperature je torej več kot 50% (porabe so povprečne in odvisne od modela ter starosti pralnega stroja).

Bolj umazano perilo lahko še zmeraj peremo na 60°C, vendar zmanjšamo količino perila in dodamo nekaj več pralnega sredstva. Trdovratne madeže pred pranjem namažemo s sredstvom za odstranjevanje madežev.

Pri pranju upoštevamo navodila proizvajalca glede teže perila. Poraba energije bo večja ob preveč polnih kot tudi na pol praznih strojih.

Pralni stroj uporabljamo po 22.00 uri ali ob sobotah in nedeljah, saj je cena električnega toka cenejša za polovico. Splača se!

Če kupujemo nov pralni stroj , se odločimo za pralni stroj energetskega razreda A ali A+, ki porabi za približno četrtino električne energije manj.

Za primerjavo:
A+ razred: 5 kg perila pri 95°C porabi 1,5 kWh
B razred: 5 kg perila pri 95°C porabi 2,03 kWh

COMMENTS

Wordpress (0)