Morda niste vedeli – Kako je mogoče z majhnimi koraki zmanjšati porabo energije? – TOPNEWS.si

Morda niste vedeli – Kako je mogoče z majhnimi koraki zmanjšati porabo energije?

Morda niste vedeli – Kako je mogoče z majhnimi koraki zmanjšati porabo energije?

Z nekaj nasveti za učinkovito rabo energije je mogoče doma zmanjšati porabo in s tem znižati stroške računov za energijo. Svetujemo vam, da začnete z ukrepom nižanja temperature v prostoru in zmanjševanjem porabe tople vode, saj sta daleč največja porabnika energije v vašem domu. Narobe pa bi bilo posplošiti, da so drugi porabniki zanemarljivo majhni. Pomemben prihranek lahko dosežete tudi z bolj varčno uporabo kuhinjskih in drugih aparatov, kot so štedilnik, pečica, hladilnik, zamrzovalnik, pralni, sušilni in pomivalni stroj.

Ogrevanje prostora:

1. Zmanjšanje temperature za 1 stopinjo

Povprečna temperatura gospodinjstev je v času kurilne sezone med 21 in 22 °C. Z znižanjem ogrevanja za samo 1 °C ne boste občutili velike razlike v temperaturi, občutna razlika pa se bo poznala pri vaši porabi in mesečnem računu. Nižjo temperaturo kot imate, več lahko prihranite. Seveda pa so prihranki odvisni od različnih okoliščin (lokacija bivanja, tip doma, velikost itd.).

2. Ogrevanje kopalnice

Kopalnica je v povprečnem domu najbolj topel prostor. Vsi vemo, kako neprijetno je uporabljati kopalnico, če je ta premrzla. Po drugi strani je kopalnica prostor, kjer se zadržujemo manj časa in je stalno ogrevanje lahko potratno. Kako torej poskrbeti, da je kopalnica ob uporabi vedno topla in hkrati ne predstavlja velikega stroška? Če ga imate doma, vam lahko v tem primeru pride prav manjši kalorifer ali kopalniški grelnik. Električni grelnik postavite na varno mesto v kopalnici izven dosega vode in ga priključite zgolj v času, ko uporabljate kopalnico.

Segrevanje vode

1. Tuširanje namesto kopanja

Ste vedeli, da povprečna oseba na dan porabi kar 45 litrov tople vode? Za enkratno kopanje se v povprečju porabi kar 90 litrov vode, običajna tuš ročka pa porabi 9 litrov vode na minuto. Kar pomeni, če se tuširate manj kot 10 minut, boste v primerjavi s kopanjem prihranili na vodi in energiji, ki vodo segreva. To je eden od najpomembnejših ukrepov pri zmanjšanju porabe energije in znižanju stroškov. Za ogrevanje vode so namreč potrebne velike količine energije, zato je najbolje, da raje kot kopanje izberete kratek interval tuširanja – tri minute tuširanja so več kot dovolj.

2. Zapiranje tople vode

S tem, ko imate pipo odprto 3 minute, porabite 15 litrov vode. Če bi z zapiranjem pipe med miljenjem rok in umivanjem zob porabili zgolj za 1 minuto manj vode, bi prihranili 5 litrov. Ker si zobe umivamo dvakrat na dan, pa se prihranek tople vode celo podvoji. Za ogrevanje vode so namreč potrebne velike količine energije, zato ne dovolite, da se (pre)velike količine tople vode izlivajo v vaš odtok med umivanjem zob in miljenjem rok. Ta enostaven korak bo znatno pripomogel k zmanjšanju porabe in znižanju računa za električno energijo. Prav tako boste s tem skrbeli tudi za okolje.

COMMENTS

Wordpress (0)