Naslednja postaja Urške Klakočar Zupančič – Ruanda – TOPNEWS.si

Naslednja postaja Urške Klakočar Zupančič – Ruanda

Naslednja postaja Urške Klakočar Zupančič – Ruanda

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič se je včeraj mudila na delovnem obisku v Bruslju, kjer se je o aktualnih izzivih EU med drugim pogovarjala s podpredsednico Evropske komisije Vero Jourovo, komisarjem za krizno upravljanje Janezom Lenarčičem in predsednico evropskega parlamenta Roberto Metsola, so sporočili iz državnega zbora.  V kabinetu predsednice državnega zbora pa po naših informacijah že pripravljajo naslednji obisk in sicer aprila letos ob obletnici  grozljivega genocida v Ruandi. Slovesnosti naj bi se udeležila tudi Urška Klakočar Zupančič.

Ruandski genocid je bil genocidni pokol Tutsijev in zmernih Hutujcev v Ruandi leta 1994. V času od 7. aprila do sredine julija leta 1994 je bilo pobitih od 800.000 do nekaj več kot milijon ljudi. Genocid so načrtovali pripadniki osrednje politične elite, imenovane Akazu, izvršili pa so ga pripadniki ruandske vojske in žandarmerije ter hutujske paravojaške milice, kot sta Interahamwe in Impuzamugambi. Zaradi neustreznega odziva na dogodek so bile močno kritizirane Organizacija združenih narodov (OZN) ter takratne vlade nekaterih držav, predvsem Združenih držav Amerike, Združenega kraljestva, Francije in Belgije

Ob tem je zanimiva vest, ki jo je objavil portal Ex Yu Aviation News, da si Slovenija prizadeva za letalski dogovor z Ruando. “Slovenska vlada je prejšnji teden sprejela pobudo za sklenitev dvostranskega sporazuma o zračnem prometu z Ruando. »Vzpostavitev rednega zračnega prometa med Republiko Slovenijo in Republiko Ruando je v gospodarskem interesu obeh držav. Predstavniki slovenskega letalskega gospodarstva so izrazili interes za sklenitev bilateralnega sporazuma o zračnem prevozu med državama, in sicer zaradi možnosti izvajanja tovornih letov,« so sporočili iz slovenske vlade. Dodal je, da se bo med pogajalskim procesom posvetoval z Evropsko komisijo, a dejal, da ne verjame, da bi bilo kakršnih koli ovir pri sklenitvi dogovora z ruandskimi kolegi”.

https://www.exyuaviation.com/2023/03/slovenia-seeks-rwanda-air-deal.html

Sicer pa je včerajšnji obiskal  Urške Klakočar Zuapančič bil nekako v senci obiska predsednika vlade Hrvaške Andreja Plenkovića, ki ga je na Brdu gostil Robert Golob.

Predsednica DZ  Urška Klakočar Zupančič se je včeraj namreč  srečala z komisarko Jourovo s katero  sta se na srečanju osredotočili na pomen vladavine prava. Poudarili sta pomen svobodnih in neodvisnih medijev za demokracijo, strinjali pa sta se tudi, da je pomen vladavine prava potrebno približati ljudem. Kot sta dejali, mehanizem Evropske komisije in izpolnjevanje priporočil Evropske komisije, ki izhajajo iz letnih poročil o vladavini prava, ni namenjeno Bruslju temveč državljankam in državljanom EU. Sogovorki sta se sicer nazadnje sestali že med obiskom Jourove v Sloveniji v začetku tega meseca.

S slovenskim komisarjem Lenarčičem sta se strinjala o pomenu povečevanja humanitarne pomoči Slovenije in EU na pomoči potrebnih področjih, pogovorila pa ste se tudi o notranjepolitični situaciji v Sloveniji. Lenarčič je ob tej priložnosti izpostavil dobro delovanje Slovenije na področju civilne zaščite, njeno pomoč ob nedavnem potresu v Turčiji ter pomoč Ukrajini. “Naj vrednote EU ob tem ostanejo naš skupni kompas,” je po srečanju na Twitterju zapisal Lenarčič.

Klakočar in Metsola pa sta se dotaknili prihajajočih evropskih volitev v letu 2024, pri čemer je predsednica evropskega parlamenta izpostavila, da bi želela v Bruslju videti več poslank. Spregovorili sta tudi o nevarnosti vzpona populizma na celini.

Izrazili sta zadovoljstvo glede prihajajoče konference predsednikov parlamentov EU (EUSC) v Pragi, ki bo priložnost za široko izmenjavo mnenj na najvišji parlamentarni ravni in ki se je nameravata obe tudi udeležiti. Predsednica DZ je sogovornici na kratko predstavila tudi notranjepolitično situacijo v Sloveniji ter reformna prizadevanja aktualnih oblasti.

Metsola je na Twitterju ob sliki z gostjo iz Ljubljane zapisala, da medparlamentarno sodelovanje ostaja ključno na “združeni fronti podpiranja Ukrajine”.

V času delovnega obiska v Bruslju se je predsednica DZ srečala še s predsednico predstavniškega doma Belgije Eliane Tillieux in s slovenskimi evroposlanci. V njeni delegaciji je bila tudi generalna sekretarka DZ Uršula Zore Tavčar.

COMMENTS

Wordpress (0)