(V ŽIVO) Izjave po srečanju Plenković – Golob – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Izjave po srečanju Plenković – Golob

(V ŽIVO) Izjave po srečanju Plenković – Golob

Slovenski in hrvaški premier Robert Golob in Andrej Plenković sta se danes dogovorila za podpis solidarnostnega sporazuma o oskrbi s plinom. Slovenija je tudi izrazila interes za sodelovanje pri povečanju zmogljivosti plinskega terminala na Krku in plinovodov. Solastnici krške nuklearke podpirata tudi gradnjo drugega bloka.

https://twitter.com/vladaRS/status/1640697759354191872

“Izpolnjeni so vsi pogoji in usklajeni vsi teksti za to, da lahko ob prvi priložnosti podpišemo sporazum o solidarnosti med obema državama na področju energetike, predvsem plinskih povezav,” je na novinarski konferenci po delovnem srečanju na Brdu pri Kranju povedal Golob. Sporazum bi lahko podpisali ob skorajšnjem uradnem obisku slovenskega premierja v Zagrebu, sta povedala premierja.

Podpis sporazuma, ki predstavlja zadnje sredstvo za zagotovitev oskrbe zaščitenih odjemalcev v primeru krize z dobavo plina, je bil predviden že konec lanskega leta. Urejal bo podlage za izvajanje solidarnostnega mehanizma med državami članicami EU za pomoč pri dobavi plina zaščitenim odjemalcem. Ta se lahko aktivira kot zadnja možnost, potem ko država izvede vse možne ukrepe za zagotovitev oskrbe svojih zaščitenih odjemalcev, vključno z ukinitvijo dobave plina vsem svojim nezaščitenim odjemalcem. Sporazum bi veljal za obe strani, torej bi lahko Slovenija zaprosila Hrvaško za pomoč in obratno. Podoben sporazum je Slovenija že sklenila z Italijo.

Premierja sta se pogovarjala tudi o širitvi terminala za utekočinjeni zemeljski plin (LNG) na hrvaškem otoku Krk, o tem, kako bi terminal postal ena od vstopnih točk za skupno nabavo plina v EU ter kako bi lahko Slovenija skupaj z ostalimi sosednjimi državami pri tem sodelovala, je dejal Golob. Če bi terminal postal vozlišče za srednjo Evropo, bi lahko po njegovih besedah za investicijo pridobili tudi evropska sredstva. Hkrati bi povečali zmogljivost plinovodnih povezav Krka z BiH, Madžarsko ter Slovenijo in naprej z Avstrijo in Bavarsko v Nemčiji.

Golob je dejal, da bi bilo treba proučiti, kakšne so potrebe kupcev plina, med drugim iz Slovenije, Avstrije in Nemčije, ter kakšne bi bile potrebne prenosne zmogljivosti.

Hrvaška projekt povečanja zmogljivosti terminala – po trenutnih načrtih je predvideno povečanje z 2,9 na 6,1 milijarde kubičnih metrov plina letno – že izvaja. Po Plenkovićeih besedah ga je z multilateralno pobudo mogoče spremeniti v evropski projekt, pri čemer pa da je treba povečati prenosne zmogljivosti ter zagotoviti odjemalce plina. Vse hrvaške potrebe namreč ne presegajo 2,8 milijarde kubičnih metrov plina letno, je dejal hrvaški premier.

Sodelovanje glede Nuklearne elektrarne Krško (Nek) je zgledno, na obeh straneh tudi obstaja interes, da pride do izgradnje drugega bloka elektrarne, je povedal Golob. Po njegovem mnenju je na področju jedrskih tehnologij glavna tema to, ali bo EU uspela to tehnologijo uvrstiti med čiste tehnologije ter tudi zagotoviti sredstva za njen razvoj. “Ko bodo te rešitve znane, se bodo tudi vrata za konkreten projekt v Krškem bistveno bolj na široko odprla,” meni Golob.

Premierja sta govorila tudi o sodelovanju na gospodarskem področju. Plenković je izpostavil velik pomen partnerstva na področju gospodarstva, med drugim v turizmu – Slovenci so bili lani z 1,57 milijona turističnih prihodov za Nemci drugi najštevilčnejši gosti na Hrvaškem. Golob pa je poudaril dogovor o sodelovanju pri vzpostavitvi mehanizma za povrnitev upravičenih stroškov dobaviteljem energentov zaradi regulacije cen v obeh državah.

Predsednika vlad sta govorila tudi o migracijah, med drugim o tem tem, kako bi Hrvaška, Slovenija in Italija zagotovili skupen nadzor nad koridorji, po katerih ilegalni migranti prehajajo prek Hrvaške in Slovenije v Italijo, ter o morebitnem dogovoru glede kazni za ribiče v Piranskem zalivu.

https://twitter.com/vladaRS/status/1640662705416675332

– Slovenski in hrvaški premier Robert Golob in Andrej Plenković sta se na današnjih pogovorih na Brdu pri Kranju zavzela za sodelovanje pri upravljanju nezakonitih migracij. Golob je na novinarski konferenci pojasnil, da Slovenija predlaga vzpostavitev koridorja med zunanjo schengensko mejo in Italijo, ki bi omogočil pregled dogajanja na območju.

“Naš predlog ne gre v varovanje meje. Varovanje meje je v pristojnosti Hrvaške in ne predlagamo okrepitev varovanja meje,” je poudaril Golob. Slovenija po njegovih besedah predlaga, da bi tristransko, skupaj z državo, ki je destinacija – v tem primeru Italija – vzpostavili koridor od meje do ciljne države, ki bo omogočal pregled stanja.

Slovenski premier je še povedal, da imata Slovenija in Hrvaška kot tranzitni državi enak interes, večina migrantov pa je po njegovih besedah namenjena v Italijo. “Zato je pomembno, da preventivno delujemo z državo destinacijo znotraj okvirja EU, ki nadzira izvor in tranzit migrantov,” je dodal. Pogovori o rešitvah so v teku, Golob pa verjame, da da bi lahko do njih prišli kmalu.

Plenković je dejal, da ima Hrvaška na zunanji schengenski meji 6700 policistov, ki varujejo mejo pred nezakonitimi migracijami. Po njegovih besedah je Hrvaška pripravljena podpisati sporazum o policijskem sodelovanju in upa, da bo za to vse pripravljeno do obiska Goloba na Hrvaškem.

Premierja sta na novinarski konferenci tudi ponovila stališči obeh držav glede arbitraže. “Za Slovenijo je arbitraža dejstvo, od katerega nočemo in ne želimo odstopiti,” je poudaril Golob. Kot je dodal, Slovenijo k temu zavezuje tako notranja zakonodaja kot odločitev mednarodnega sodišča. Plenković pa je ponovil stališče Zagreba, da je Hrvaška iz arbitraže izstopila zaradi kontaminiranosti procesa.

Predsednika vlad po Golobovih besedah danes nista govorila o tožbi slovenskih ribičev pred Evropskim sodiščem za človekove pravice (ESČP), saj gre za zasebno tožbo, Slovenija pa v njej ni stranka. “Ne vidimo velikih možnosti za uspeh te tožbe,” je dejal Plenković. “Želimo pa predlagati rešitev, ki bi na pragmatičen način slovenske in hrvaške ribiče razbremenila kazni,” je povedal in dodal, da slednje sicer trenutno krijeta obe državi.

Ena od tem današnjega srečanja je bil tudi Zahodni Balkan. Slovenija in Hrvaška po besedah Plenkovića podpirata širitev EU na to območje in tudi reformne procese v državah Zahodnega Balkana na njihovi poti v EU.

Tudi glede Ukrajine imata državi zelo podobna stališča, je dejal Plenković. Slovenski premier je ob tem omenil, da bi morda lahko s hrvaškim premierjem skupaj obiskala Kijev. Po neuradnih informacijah naj bi slovenski premier Ukrajino obiskal v kratkem.

Današnji delovni obisk hrvaškega premierja je bil priprava na uradni obisk premierja Goloba v Zagrebu, ki bo po Plenkovićevih napovedih maja. Na srečanju premierjev sta bila prisotna tudi zunanja ministra obeh držav, Tanja Fajon in Gordan Grlić Radman.

Golob in Plenković bosta po napovedih med drugim govorila o razmerah na Zahodnem Balkanu, s poudarkom na Bosni in Hercegovini ter dialogu med Prištino in Beogradom.

Tiskovno konferenco smo ob 14:20 prenašali na Topnews.si in Youtube kanalu TopTv.si.

COMMENTS

Wordpress (0)