Guardian o “navadni” družini iz Črnuč na številki 35 – “To je zdaj velika igra; jasno je, da je Slovenija tu le posrednik” – TOPNEWS.si

Guardian o “navadni” družini iz Črnuč na številki 35 – “To je zdaj velika igra; jasno je, da je Slovenija tu le posrednik”

Guardian o “navadni” družini iz Črnuč na številki 35 – “To je zdaj velika igra; jasno je, da je Slovenija tu le posrednik”

Med Moskvo in zahodnimi državami potekajo neformalna pogajanja o izmenjavi dveh v Sloveniji prijetih domnevnih ruskih vohunov za tujce v ruskih zaporih, je v petek ob sklicevanju na neimenovane vire poročal britanski časnik Guardian. Pri paru naj bi preiskovalci odkrili “enormne” količine denarja.

Kriminalisti so tuja državljana, osumljena vohunjenja, priprli v začetku decembra. Moški in ženska sta bila v partnerski zvezi, imata dva otroka, ki obiskujeta ljubljansko osnovno šolo, in argentinsko državljanstvo. Predstavljala sta se z imenoma Maria Rosa Mayer Munos in Ludwig Gisch. Po navedbah novinarja britanskega časnika so ju njuni znanci opisovali kot navadno družino, otroka pa je bilo redno mogoče slišati, kako igraje vreščita v španščini na vrtu.

“Maria Mayer in Ludwig Gisch sta se leta 2017 z dvema majhnima otrokoma naselila v slovenski prestolnici Ljubljani. Ljudem, ki so srečali par, sta bila ponavadi všeč; novi prišleki iz Latinske Amerike so bili prijazni, a nikoli prevladujoči, radovedni, a nikoli vsiljivi. Mayer je odprl spletno umetniško galerijo, medtem ko je Gisch vodil IT startup. Prijateljem sta povedala, da ju je strah pred uličnim kriminalom doma v Argentini spodbudil k selitvi v Evropo . Mirna, gorata Slovenija je ponudila osvežujočo spremembo tempa.V intervjujih s približno ducatom ljudi, ki so poznali enega ali oba od para, sta se nenehno pojavljali dve besedi: »navadno« in »lepo«. Sosedje so vztrajali, da so ljudje, ki živijo na št. 35, navadna družina, in rekli so, da je otroke pogosto slišati, kako se igrajo na vrtu in kričijo v španščini.

Policija je po pridržanju staršev otroka predala v skrb socialnim delavcem, v njuni pisarni pa naj bi našla “enormne” količine denarja, ki so ga preštevali več ur, je za Guardian dejal neimenovani vir, ki naj bi bil seznanjen s preiskavo.

“Policisti so vdrli v hišo, aretirali par in njuna dva otroka odpeljali v socialno varstvo. Policija je preiskala tudi pisarno v lasti para. Med najdbami po besedah ​​vira, ki je seznanjen s preiskavo: “ogromna” količina gotovine; pravzaprav toliko, da so bile potrebne ure za štetje. Konec januarja so slovenski mediji objavili novice o aretacijah, ki so ju povezale z ruskimi obveščevalnimi službami. Viri v Ljubljani so za Guardian ta teden povedali, da sta “Maria in Ludwig” v resnici elitna ruska vohuna, znana kot “ilegalci”. Do aretacij je prišlo po tem, ko je Slovenija prejela obvestilo tuje obveščevalne službe,” piše Gurdian.

Viri so za Guardian potrdili tudi, da naj bi Maria Rosa Mayer Munos in Ludwig Gisch delovala kot agenta ruske zunanje obveščevalne službe (SVR). Če se ta informacija izkaže za točno, bo to prvi primer odkritja agentov SVR po letu 2010, ko je ameriška zvezna policija FBI odkrila 10 ruskih obveščevalcev v ZDA. Da je obtožnica zoper domnevna ruska vohuna pravnomočna, njun pripor pa podaljšan, je v četrtek v New Yorku potrdila zunanja ministrica Tanja Fajon.

“V četrtek je zunanja ministrica Tanja Fajon potrdila te trditve in novinarjem povedala, da sta aretirana para v resnici državljana Rusije in ne Argentinca. Za razliko od “legalnih” ruskih obveščevalcev, ki so preoblečeni v diplomate na ruskih veleposlaništvih po svetu, ilegalci delujejo brez vidnih povezav z Moskvo. Več let jih urijo, da se lažno predstavljajo za tujce, nato pa jih pošljejo v tujino, da zbirajo obveščevalne podatke. Mnogi imajo otroke , ki so vzgojeni v prikriti identiteti, ne da bi vedeli, da so njihovi starši res Rusi,” tako Guardian. 

Kljub temu bi naj po navedbah Guardiana med Moskvo in zahodnimi državami že potekali neformalni pogovori o morebitni izmenjavi pridržanih vohunov za tuje posameznike, ki so trenutno zaprti v Rusiji. Moskva naj bi namreč kmalu po aretacijah priznala, da gre res za par obveščevalcev.

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je potrdilo, da je že opravilo pogovor z ruskim veleposlanikom Timurjem Ejvazovim in mu izrazilo oster protest.Par naj bi sicer večinoma deloval zunaj meja Slovenije, Ljubljana pa naj bi jima služila kot varno zatočišče zaradi šibkejšega obveščevalnega okolja, še pojasnjuje Guardian.

V priporu sta osumljenca povedala le malo. “Vse skupaj sta sprejela stoično. Očitno sta profesionalca. Vendar ne govorita,” je dejal eden od virov in dodal, da pogajanja o zamenjavi potekajo na visoki ravni. “Zdaj bomo videli, kako pomembni so ti ljudje za Rusijo. To je zdaj velika igra; jasno je, da je Slovenija tu le posrednik,” je za Guardian pojasnil vir.

“Osumljenci so pripadniki tuje obveščevalne službe, ki so z nezakonito pridobljenimi tujimi osebnimi dokumenti pod lažno identiteto živeli in delali v Sloveniji ter tajno zbirali informacije,” je povedal Drago Menegalija, tiskovni predstavnik policije. Številni drugi uradniki prav tako niso želeli komentirati, navajajoč občutljivost zadeve. Vendar sta dva vira, ki sta podrobno poznala primer, brez navedbe povedala, da sta Mayer in Gisch delala za rusko zunanjo obveščevalno službo SVR. Če sta zakonca res ilegalca SVR, bo to prvi takšen javno objavljen primer po letu 2010, ko je FBI v ZDA prijel skupino 10 po namigu krta znotraj ruske obveščevalne službe.

Vir, ki je poznal manevre v zakulisju, je povedal, da je Moskva v neformalnih pogovorih po aretacijah hitro sprejela, da sta par obveščevalca. Medtem ko potekajo priprave na sojenje v Sloveniji, potekajo zakulisna pogajanja med Moskvo in zahodnimi državami o zamenjavi za osebo ali ljudi, ki so trenutno v zaporu v Rusiji, je dejal vir.

Slovenija, s šibkejšim protiobveščevalnim okoljem kot številne evropske države, ki se nahaja znotraj schengenskega območja prostega gibanja, je bila odlično izhodišče, da je par lahko prepotoval večino Evrope brez mejnih kontrol. “Večina njihove dejavnosti ni bila v Sloveniji,” je povedal vir.

Od invazije na Ukrajino so zahodne države izgnale na stotine “legalnih” vohunov, ki so delali z veleposlaništev po vsej Evropi pod diplomatsko krinko. To je morda prisililo Moskvo, da se je bolj zanašala na ilegalce, pa tudi na druga neformalna omrežja. Težko je z gotovostjo trditi, kakšne dejavnosti bi zakonca, ki živita v Sloveniji, morda izvajala za SVR, vendar so lahko namigi v njunem delu in vzorcih potovanja.

Velika zaloga gotovine, ki so jo našli med preiskavo pisarne, bi lahko nakazovala, da sta dolžnosti para vključevala plačevanje ruskih neformalnih agentov ali obveščevalcev. Moskva za tovrstne naloge včasih uporablja ilegalce, saj bi lahko bili obveščevalci, ki delajo na veleposlaništvih, predmet rutinskega nadzora in tako tvegajo razkritje virov.

Maria Mayer je pogosto potovala, da bi promovirala svojo galerijo.

Na straneh družbenih medijev Mayerjeve je razvidno, da je pogosto potovala, da bi promovirala galerijo 5’14, njen spletni umetniški portal. Ni jasno, ali je ciljala na umetniške kroge, ali pa je samo naslovnico uporabljala kot izgovor za potovanja in opravljanje drugega dela. Vsaj dvakrat je obiskala zagrebški umetniški sejem, nekajkrat pa je odpotovala tudi v Veliko Britanijo, kjer je svoja dela postavila na ogled v galeriji znotraj edinburškega nakupovalnega središča.

»Bila je super prijazna. Dala me je v svojo spletno galerijo, moja dela pa je tudi razstavljala v Edinburghu. To je bilo zame ogromno, saj redko dobim priložnost razstavljati svoja dela v tujini,« je povedal Jure Kralj, fotograf iz slovenskega mesta Maribor. Drugi umetniki so opisali srečanje z Mayerjem v Zagrebu novembra lani. “Imeli smo večinoma sproščene pogovore in smešne stvari, da smo si krajšali čas,” se je spominjala ena hrvaška umetnica, ki se je udeležila in z njo izmenjala kontaktne podatke.

Ludwig Gisch je uporabil argentinski potni list, ki je trdil, da je bil rojen v Namibiji leta 1984, glede na kopijo, ki jo je pridobil Guardian. Vodil je podjetje DSM&IT, ki ponuja programsko opremo za organiziranje e-poštnih predalov ljudi, blokiranje virusov, zlonamerne programske opreme in neželene pošte.

Spletni odtis podjetja ni posebej impresiven. Njegov profil na Twitterju ima le tri sledilce, enega od njih je Gisch, drugega pa račun galerije njegove žene. Prijatelj para, ki je prenesel preskusno različico programske opreme, je dejal, da dvomi, da bi kdo plačal za takšno storitev.

»Nisem bil zelo navdušen. Pet let je zaostajal za sedanjo tehnologijo v Evropi ali celo za vsem, kar je narejeno v Rusiji,« je dejal prijatelj. Tako kot njegova žena je tudi Gisch svojo službo uporabljal za potovanja. Iz njegovih profilov v družabnih omrežjih je razvidno, da se je udeležil CloudFesta 2022, konference v Baden-Württembergu v Nemčiji, ki se opisuje kot »dogodek št. 1 v zvezi z internetno infrastrukturo na svetu« in pravi, da pritegne na tisoče vodilnih delavcev, ki se ukvarjajo s spletno varnostjo . To bi zagotovilo izjemne priložnosti za mreženje,” še  poroča Shaun Walker novinar Guardina iz  Ljubljane.

 

COMMENTS

Wordpress (0)