(V ŽIVO) Janševi mladinci zahtevajo uvedbo preiskave proti Niki Kovač in Inštitutu 8. marec – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Janševi mladinci zahtevajo uvedbo preiskave proti Niki Kovač in Inštitutu 8. marec

(V ŽIVO) Janševi mladinci zahtevajo uvedbo preiskave proti Niki Kovač in Inštitutu 8. marec

Namig organom pregona je dal že Janez Janša v retvitu zapisa Njeca Brenceta, ki je na Twiterju zapisal: “Nika Kovač priznava, da je Inštitut 8. marec prejel denar iz tujine za kampanjo proti stranki SDS.Zakon je jasen: »Prepovedano je financiranje volilne kampanje iz tujine …« Samoovadbe z leve prihajajo vsak dan, na @policija_si pa se ukvarjajo s čistkami in političnim kadrovanjem”.  Janez Janša pa je zapisal:”Da@policija_si ali @vrhovno ter #Tožilstvo ne bodo nekoč trdili, da niso vedeli”

 

Brano Grims pa je na vlado naslovil poslansko vprašanje: “…Glede na navedeno, aktivnosti Glasa ljudstva, iniciative, ki se je oblikovala za namen izvajanja volilne kampanje, oziroma vanjo združenih organizacij in civilnodružbenih iniciativ, glede na vsebino njihovega delovanja, oziroma dejanj na terenu, očitno predstavljajo volilno kampanjo po namenu, ki ga določa Zakon o volilni in referendumski kampanji. Da gre dejansko za izvajanje volilne kampanje, dokazuje tudi članek (tudi že sam naslov članka) predstavnice Inštituta 8. marec, ki je bil dne 4. maja 2022 objavljen na openDemocracy:

https://www.opendemocracy.net/en/5050/feminists-campaign-helped-unseat-slovenia-right-wing-prime-minister/

Ker takšno ravnanje neposredno posega v volilno kampanjo, ga lahko razumemo le kot očitno kršitev Zakona o volilni in referendumski kampanji. Ker gre, glede na časovni element, za očitno nasprotje namena pravice, zagotovo ne more uživati pravnega varstva. Predstavnica Inštituta 8. marec ga. Nika Kovač se je očitno dobro zavedala, da njeno ravnanje predstavlja aktivno volilno kampanjo, saj je tudi v svojem članku sama potrdila, da je vodila kampanjo, ki je pomagala zrušiti vlado, ki jo je vodil Janez Janša. To svojo namero je večkrat sama izpostavila tudi v svojih drugih izjavah oz. ravnanjih.

Skladno s pravnimi načeli in demokratičnimi standardi bi volitve morale biti izvedene tako, da nanje nikoli ne bi smela pasti senca dvoma. Vse zgoraj opisano pa dokazuje, da je izide zadnjih volitev mogoče razumeti tudi kot rezultat očitno naklepnega izigravanja zakonodaje oziroma pravnega reda Republike Slovenije. Dodaten argument za to predstavlja dejstvo, da so nekatere pri tem udeležene provladne »nevladne« organizacije, po vseh dosegljivih podatkih, pridobivale tudi sredstva iz tujine, kar je za vse, ki izvajajo volilno kampanjo, izrecno prepovedano.

Vladi Republike Slovenije zato postavljam naslednji vprašanji:

1. Kdaj in kako bo Vlada Republike Slovenije ukrepala glede na navedena dejstva, ki so očitno neskladna z demokratičnimi standardi volitev?

2. Kako bo Vlada Republike Slovenije ukrepala, da se v prihodnjih volilnih in referendumskih kampanjah onemogoči vse oblike izigravanja zakonodaje ter s tem dejansko zagotovi dosledno spoštovanje demokratičnih načel in ustavno – pravnega reda Republike Slovenije?

 

Novinarska konferenca SDM, na kateri bo podpredsednik SDM Nejc Brence spregovoril o pozivu k uvedbi preiskave zoper Inštitut 8. marec zaradi suma storitve prekrška financiranja referendumske kampanje iz tujine, bo danes ob 12. uri v prostorih SDS na Trstenjakovi 8.

COMMENTS

Wordpress (0)