Incident: “Če ti niso všeč kitajski predlogi, kje so tvoji mirovni predlogi?”- Jezna protestnica prekinila zaslišanje državnega sekretarja Antonya Blinkna v kongresu, ko je govoril o umiku iz Afganistana – TOPNEWS.si

Incident: “Če ti niso všeč kitajski predlogi, kje so tvoji mirovni predlogi?”- Jezna protestnica prekinila zaslišanje državnega sekretarja Antonya Blinkna v kongresu, ko je govoril o umiku iz Afganistana

Incident: “Če ti niso všeč kitajski predlogi, kje so tvoji mirovni predlogi?”-  Jezna protestnica prekinila zaslišanje državnega sekretarja Antonya Blinkna v kongresu, ko je govoril o umiku iz Afganistana

 

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v sredo zakonodajalcem povedal, da State Department pripravlja pregled umika ZDA iz Afganistana in bo ugotovitve posredoval kongresu do sredine aprila. Hiter umik  ameriških vojakov  iz Afganistana bi lahko bil poduk tudi za marsikatero drugo zgodbo, recimo vojno v Ukrajini.

Zaslišanje Blinkna  pa je bilo prekinjeno in žensko so morali odstraniti iz dvorane , ker je protestirala proti  ameriški politiki do vojne v Ukrajini. . “Ti naj bi bil diplomat, začni se pogajati. Če ti niso všeč kitajski predlogi, kje so tvoji mirovni predlogi?”- je vprašala, ko so jo policisti “pospremili” iz dvorane.

 

https://twitter.com/AZgeopolitics/status/1638628018309431297

“Zdaj smo porabili čas za sestavljanje vsega tega skupaj, da bi zagotovili, da pogledamo nekaj skupnih izkušenj,” je dejal Blinken med pričanjem na zaslišanju pododbora senatnega odbora za proračunska sredstva.

“Zavezan sem in odločen, da bom te informacije dal na voljo kongresu, in to bomo storili. To bomo storili do sredine aprila. Zato vam lahko danes povem, da boste imeli pregled po ukrepanju. Delili bomo ugotovitve in najti ustrezen mehanizem za to v naslednjih treh tednih.”

Člani kongresa so zahtevali informacije o umiku iz Afganistana avgusta 2021 po 20 letih najdaljše vojne v ZDA. Republikanski predsednik odbora za zunanje zadeve predstavniškega doma je ta teden zagrozil , da bo izdal sodni poziv, če State Department ne predloži dokumentov, ki jih je zahteval.

John Kirby, glavni tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost Bele hiše, je novinarjem povedal, da bodo glavni izsledki pregleda objavljeni v javnosti in posredovani odboru predstavniškega doma.

Republikanci, ki so nadzor nad predstavniškim domom prevzeli januarja, pravijo, da še nikoli ni bilo popolnega poročila o kaotični operaciji, v kateri je bilo na letališču v Kabulu ubitih 13 ameriških vojakov.

Na stotine ameriških državljanov in več tisoč Afganistancev, ki so sodelovali z ameriškimi silami, je ostalo za seboj, ko so hoteli pobegniti pred talibani, islamistično militantno skupino, ki je ponovno prevzela nadzor nad Afganistanom.

COMMENTS

Wordpress (0)