(VIDEO) Xi Jinping: Prihaja sprememba, ki se ni zgodila že 100 let. In to spremembo spodbujamo skupaj. Putin: Se strinjam. Xi Jinping: Prosim, pazi, dragi prijatelj. Putin: Srečno pot! – TOPNEWS.si

(VIDEO) Xi Jinping: Prihaja sprememba, ki se ni zgodila že 100 let. In to spremembo spodbujamo skupaj. Putin: Se strinjam. Xi Jinping: Prosim, pazi, dragi prijatelj. Putin: Srečno pot!

(VIDEO) Xi Jinping: Prihaja sprememba, ki se ni zgodila že 100 let. In to spremembo spodbujamo skupaj. Putin: Se strinjam. Xi Jinping: Prosim, pazi, dragi prijatelj. Putin: Srečno pot!

Xi Jinping in Vladimir Putin sta utrdila prijateljstvo med Kitajsko in Rusijo ter skupaj kritizirala Zahod, ki se je odločil podpreti Ukrajino pred invazijo Moskve s skoraj 16 milijardami dolarjev finančne pomoči in hitrejšo dostavo bojnih tankov.

Obisk kitajskega voditelja v Moskvi, ki ga je Kremelj dolgo razglašal kot izkaz podpore svojega najmočnejšega prijatelja, je v torek pokazal veliko demonstrativne prijaznosti. Xi in ruski predsednik sta drug drugega označila za draga prijatelja, obljubila gospodarsko sodelovanje in odnose med državama opisala kot najboljše, kar jih je kdaj bilo.

Skupna izjava je vključevala znane obtožbe proti Zahodu – da ZDA spodkopavajo globalno stabilnost in Nato vdirajo v azijsko-pacifiško regijo. Zahod si je prizadeval izolirati Rusijo zaradi invazije Moskve na Ukrajino, Putin pa se sooča z nalogom za aretacijo Mednarodnega kazenskega sodišča in svetovnimi sankcijami proti njegovi vladi in gospodarstvu.

Putin je Xija pohvalil za mirovni načrt za Ukrajino, ki ga je predlagal prejšnji mesec, in okrivil Kijev in Zahod, da sta ga zavrnila. Toda Xi, ki naj bi v sredo zapustil Moskvo, je komaj omenil konflikt in dejal, da ima Kitajska do njega “nepristransko stališče”.

https://twitter.com/AZgeopolitics/status/1638228883261497351

 

https://twitter.com/AZgeopolitics/status/1638245193974415361

Kot je po pogovorih s kitajskim predsednikom v Kremlju dejal Putin, sta strani  podpisali dva sporazuma o partnerstvu in strateškem sodelovanju med državama do leta 2030. Slovesnost v Kremlju je prenašala tudi ruska državna televizija. Putin je ob tem pozdravil “posebno naravo” vezi s Pekingom. “Dve izjavi, ki smo ju podpisali, v celoti odražata posebno naravo rusko-kitajskih odnosov, ki so model resničnega partnerstva in strateške interakcije,” je dejal po poročanju ruske televizije.

Xi Jinping pa je dejal, da s podpisom sporazumov o poglobitvi strateškega partnerstva vezi med državama vstopajo v “novo obdobje” sodelovanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Xi je pohvalil “konstruktivne pogovore”, ki jih je imel z ruskim voditeljem, pri čemer je omenil širitev trgovinskega in gospodarskega sodelovanja z Rusijo.

Kitajska želi po Xijevih besedah dobaviti več elektrotehnike. Putin pa je dejal, da sta se Moskva in Peking dogovorila o dodatnih dobavah plina na Kitajsko prek plinovoda, ki bo povezoval Sibirijo in severozahodno Kitajsko. Prav tako nameravata državi razširiti prometne povezave, vključno z gradnjo cest in mostov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.Kot je ob tem poudaril Putin, je trgovinsko in gospodarsko sodelovanje med Pekingom in Moskvo prednostna naloga Rusije.

https://twitter.com/AZgeopolitics/status/1638195164052168705

https://twitter.com/AZgeopolitics/status/1638313150683533312

Danes so potekali formalni pogovori med Putinom in Xijem, ki se mudi na tridnevnem obisku v Moskvi, kamor je prispel v ponedeljek. Gre za prvi obisk kitajskega predsednika v Moskvi po začetku ruske invazije na Ukrajino. Xi, ki je pred kratkim prejel tretji mandat za vodenje države, je Rusijo nazadnje obiskal leta 2019.

Kitajski voditelj je sicer že ob prihodu v Moskvo poudaril pomen krepitve rusko-kitajskih odnosov in prizadevanj za multipolarnost v svetu, ki bo temeljila na načelih Ustanovne listine Združenih narodov.

S Putinom naj bi sicer poleg krepitve strateškega sodelovanja govorila tudi o vojni v Ukrajini, pri čemer naj bi se dotaknila vprašanj, ki so bila izpostavljena v pekinškem mirovnem načrtu za Ukrajino.

Xi je danes dejal, da Peking podpira diplomatsko rešitev konflikta v Ukrajini. “Vodijo nas načela Združenih narodov (…) in spodbujamo mirno rešitev” spopadov v Ukrajini, je povedal. “Vedno smo za mir in dialog,” je dodal.  Ruski predsednik pa je Kijev danes obtožil, da ni pripravljen uresničiti predlogov Pekinga za končanje spopadov v Ukrajini.

“Številne določbe mirovnega načrta, ki jih je predlagala Kitajska, lahko služijo kot osnova za miroljubno rešitev, ko bosta Kijev in Zahod na to pripravljena,” je dejal Putin. “Vendar do zdaj z njihove strani nismo zasledili takšne pripravljenosti,” je dodal po poročanju AFP.

Kitajska, ki velja za zaveznico Rusije, ruskega napada doslej ni obsodila, je pa Peking februarja predstavil mirovni načrt za rešitev konflikta. V njem je v 12 točkah med drugim pozval k čimprejšnjim neposrednim mirovnim pogovorom in posvaril pred uporabo jedrskega orožja. Načrt je sprožil kritičen odziv zahodnih držav na čelu z ZDA, češ da so predlogi v njem predvsem v korist Rusije.

COMMENTS

Wordpress (0)