( VIDEO) Donald Trump pričakuje, da ga bodo v torek aretirali – Bo obtožnica Donalda Trumpa katalizator njegove ponovne izvolitve? – TOPNEWS.si

( VIDEO) Donald Trump pričakuje, da ga bodo v torek aretirali – Bo obtožnica Donalda Trumpa katalizator njegove ponovne izvolitve?

( VIDEO) Donald Trump pričakuje, da ga bodo v torek aretirali – Bo obtožnica Donalda Trumpa katalizator njegove ponovne izvolitve?

Nekdanji predsednik Donald Trump je v soboto izjavil, da pričakuje, da bo aretiran v povezavi z dolgoletno preiskavo sheme zamolčanega zaslužka, v katero je bila vpletena igralka filmov za odrasle Stormy Daniels, in pozval svoje privržence, naj protestirajo proti takšni potezi.

V objavi na svojem  družbenem omrežju Truth Social je Trump  dejal, da bo ” daleč, daleč vodilni republikanski kandidat in nekdanji predsednik Združenih držav aretiran v torek prihodnji teden” – čeprav ni povedal, zakaj pričakuje, da bo aretiran. Njegova ekipa je po Trumpovi objavi sporočila, da od tožilcev ni prejela nobenega obvestila.

Televizijki kanal CNN v petek poročala, da med mestnimi, državnimi in zveznimi organi kazenskega pregona v New Yorku ves teden potekajo sestanki o varnostnih pripravah na morebitno obtožnico proti Trumpu. V odmevu Trumpovih pozivov podpornikom po predsedniških volitvah leta 2020 je Trump v soboto pozval k ukrepanju in zapisal: “Protestirajte, vzemite naš narod nazaj.” Nekdanji predsednik je agitiral, da bi njegova ekipa razburila njegovo bazo, in verjame, da bi mu obtožnica pomagala politično, je za CNN povedalo več ljudi, ki so bili obveščeni o zadevi.

Kakršna koli obtožnica proti nekdanjemu predsedniku, ki se poteguje za ponovno izvolitev leta 2024, bi pomenila zgodovinski prvi dogodek in hitro spremenila politični pogovor okoli že tako razdiralne osebnosti. Medtem ko ima Trump obsežno zgodovino civilnih sporov pred in po prevzemu položaja, bi kazenska obtožba pomenila dramatično stopnjevanje njegovih pravnih težav, ko si prizadeva ponovno zavzeti Belo hišo. Zgodaj zjutraj je Elon Musk napovedal, da bo Donald Trump, če bo ta teden aretiran, znova prepričljivo izvoljen. Zagon, ki bi ga to lahko povzročilo za Donalda Trumpa, bi bil ogromen.

https://twitter.com/MadeInTheUSANJ/status/1637266735735664640

Elon Musk se je tako odzval na serijo novic, v katerih je bila podrobno opisana grozeča obtožnica manhattnskega tožilca. Okrožni državni tožilec Alvin Bragg je blizu odločitve, ali bo Trumpa obtožil za tiho plačilo Stormy Daniel’s med predsedniškimi volitvami leta 2016.

Po besedah ​​vira, seznanjenega s preiskavo, naj bi v ponedeljek pričala še ena priča pred veliko poroto, ki preiskuje tiha plačila denarja. Ni jasno, ali bo to zadnja priča pred glasovanjem o morebitni obtožnici. Trumpova pravna ekipa je pričakovala, da bo obtožnica kmalu vložena, in se je v zakulisju pripravljala na naslednje korake. Joe Tacopina, Trumpov odvetnik, je pozneje dejal, da je nekdanji predsednik svoje trditve utemeljil na poročilih v tisku.

»Nihče nam ne pove ničesar, kar je zelo frustrirajoče. Predsednik Trump temelji svoj odgovor na poročilih v tisku,” je dejal Tacopina v izjavi za CNN. Tiskovni predstavnik Trumpa je prej v soboto dejal, da nekdanji predsednik ni prejel obvestila okrožnega državnega tožilstva na Manhattnu glede morebitne obtožnice, vendar je v svoji objavi “upravičeno poudaril svojo nedolžnost”.

Predsednik predstavniškega doma Kevin McCarthy, kalifornijski republikanec, je v predogledu morebitne obrambne črte pred republikanci na Capitol Hillu v soboto tvitnil, da bi vsaka morebitna obtožnica proti nekdanjemu predsedniku pomenila “nezaslišano zlorabo moči” okrožnega državnega tožilstva na Manhattnu.

Mike Pence, ki je bil pod Trumpom podpredsednik, je v soboto ponovil McCarthyjevo sporočilo. “No, kot mnogi Američani, sem preprosto – presenečen sem,” je Pence povedal za Breitbart News v radijskem intervjuju. Nekdanji podpredsednik je trdil, da preiskava okrožnega državnega tožilca na Manhattnu »smrdi« po »političnem pregonu«.

Trump se je zasebno pritožil, da verjame, da ga bodo obtožili samo zato, ker meni, da ga okrožni tožilec Manhattna Alvin Bragg “sovraži”, pravi vir, ki je seznanjen s Trumpovimi besedami. Trump je Braggovo preiskavo označil za politično motivirano. Steven Cheung, tiskovni predstavnik Trumpove kampanje, je prejšnji teden izjavil, da je Trump “popolnoma nedolžen”. Cheung je dejal, da bo to “močno imelo povratni učinek” za demokrate in državo.  Newyorški organi pregona pripravljajo varnostne ukrepe pred obtožnico proti Trumpu. NYPD in FBI sta bila prav tako pozorna na možnost groženj Braggu in njegovemu osebju, ki so prišle na dan.

Njegov poziv k protestu kot odgovor na morebitno aretacijo odmeva v njegovih zadnjih dneh na položaju, ko je svoje podpornike večkrat pozval, naj zavrnejo rezultate predsedniških volitev leta 2020, kar je doseglo vrhunec v smrtonosnem napadu na ameriški Kapitol 6. januarja 2021 .

Nekateri Trumpovi svetovalci so ga zasebno pozvali, naj ne poziva k protestom, zaskrbljeni zaradi optike množičnega protesta na ulicah Manhattna, ki uhaja izpod nadzora ali spominja na upor leta 2021. Pričakuje se, da bo Trumpova obrambna ekipa obveščena o kakršni koli morebitni obtožnici, nato pa se bodo vključili v pogajanja za predajo in prvi nastop.

Po besedah ​​vira, seznanjenega s preiskavo, naj bi v ponedeljek pričala še ena priča pred veliko poroto, ki preiskuje tiha plačila denarja. Ni jasno, ali bo to zadnja priča pred glasovanjem o morebitni obtožnici.

Trumpova ekipa je že večkrat povedala, da ne bo sprejel povabila za pričanje pred veliko poroto. Toda več virov, ki so seznanjeni z razmišljanjem njegove odvetniške ekipe, pravi, da bi se v primeru obtožnice z okrožnim državnim tožilstvom pogajal o dogovorjenem datumu predaje.

Trumpova ekipa je bila ves teden nagnetena in načrtuje različne scenarije, vključno s Trumpovim potovanjem v New York in zaslišanjem na daljavo, kjer ostane v Mar-a-Lagu, glede na vire, seznanjene s sestanki.

Nekateri člani njegove pravne ekipe svetujejo Trumpu, naj zaprosi za navzočnost na daljavo iz varnostnih razlogov, če pride do obtožnice, vendar ni jasno, ali bi se s tem strinjal, saj se je s svojo ekipo pogovarjal tudi o tem, da želi dati izjavo na sodišču, viri rekel.

Trump prav tako razmišlja o najemu novega TV-prijaznega odvetnika, ki bo obvladal zunanje medije, so povedali viri. Nekdanji predsednik je znan po najemanju odvetnikov in svetovalcev na podlagi njihove televizijske prisotnosti in sposobnosti, da ga branijo v medijih.

Dva odvetnika, ki sta trenutno vključena v preiskave ministrstva za pravosodje okoli nekdanjega predsednika, Jim Trusty in Christina Bobb, sta bila privedena v Trumpovo rabo, potem ko ju je videl na televiziji. Kampanja prav tako dodaja osebje, ki se bo osredotočilo na sporočanje o morebitni obtožnici, o čemer je prvi poročal The New York Times.

Razprave organov kazenskega pregona so potekale o tem, kako se usmeriti v morebitno obtožnico za kazensko ovadbo s strani velike porote okrožja New York in o koreografiji okoli možnosti aretacije nekdanjega predsednika brez primere.

Če bi ga obtožili, se pričakuje, da se bo nekdanji predsednik predal in šel skozi postopek obdelave in obtožbe na sodišču, ki vključuje odvzem prstnih odtisov in slikanje, je za CNN povedal vir, seznanjen z zadevo.

Vendar pa bi lahko obstajale nekatere prilagoditve, ki bi pospešile, kako hitro se Trump obravnava in koliko časa je v stavbi, je dejal vir. Vir je na primer pojasnil, da bi ga uradniki poskušali takoj spraviti pred sodnika.

Newyorška policijska uprava ni takoj odgovorila na CNN-ovo poizvedbo po Trumpovih sobotnih objavah. Toda viri iz newyorških organov kazenskega pregona so za CNN povedali, da so o varnosti za morebitno obtožnico proti Trumpu razpravljali v okviru dnevnega informiranja njujorške policije v soboto zjutraj in da se družbena omrežja dnevno spremljajo glede morebitnih groženj.

Viri organov kazenskega pregona vedo, da ima Trump zveste privržence, in so sprejeli pristop čakanja in videli, je en vir povedal za CNN. Ne vedo še, koliko ljudi bi se lahko ta teden pojavilo na Manhattnu, vendar uradniki spremljajo situacijo. Podrobnejši varnostni sestanek je predviden za ponedeljek.

Trumpov predstavnik tajne službe ZDA bi ga dostavil uradu okrožnega državnega tožilca na Manhattnu na odvzem prstnih odtisov in nato fotografiranje v pisarnah detektivske ekipe okrožnega tožilca. Kot je običajno v primerih, ko se obdolženec lahko prostovoljno preda, bi po obdelavi aretacije nekdanjega predsednika pripeljali neposredno na obtožnico pred sodnika, kjer bi bil verjetno izpuščen na lastno odgovornost.

Mestni, državni in zvezni organi kazenskega pregona se srečajo o tem, kako se pripraviti na morebitno obtožnico proti Trumpu Predstavniki organov pregona, ki so seznanjeni z razpravami, so povedali, da so v procesu načrtovanja obravnavali več pomislekov, vključno z varnostjo sodišča in možnostjo demonstracij ali zborovanj Trumpovih podpornikov zunaj sodišča ali nasprotnih demonstracij protestnikov proti Trumpu, s tveganjem skupini se spopadata.

COMMENTS

Wordpress (0)