(VIDEO) “Tudi brezzobi tiger je še vedno tiger” – Nika Kovač in Robert Golob o tem, da strateški svet za preprečevanje sovražnega govora ne bo brezzobi tiger – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Tudi brezzobi tiger je še vedno tiger” – Nika Kovač in Robert Golob o tem, da strateški svet za preprečevanje sovražnega govora ne bo brezzobi tiger

(VIDEO) “Tudi brezzobi tiger je še vedno tiger” – Nika Kovač in Robert Golob o tem, da strateški svet  za preprečevanje sovražnega govora ne bo brezzobi tiger

Strateški svet za preprečevanje sovražnega govora, ki bo deloval pri predsedniku vlade, se je danes sestal na ustanovni seji in začrtal prioritete dela. Namen strateškega sveta je nasloviti sovražni govor, da ga bo moč preprečevati in po potrebi tudi sankcionirati. Družba bo tako na dolgi rok bolj zdrava in stabilna, je ocenil premier Robert Golob.

V strateškem svetu bodo sodelovali predstavniki pristojnih ministrstev, predstavniki centra nevladnih organizacij in posamezniki na Golobovo osebno povabilo. Vodila ga bo direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač.

Premier je v izjavi ob robu ustanovne seje poudaril, da so boj proti sovražnemu govoru obljubljali že pred nastopom mandata aktualne vlade. “Zdaj smo končno na točki, ko smo uspeli povezati vse akterje,” je dejal in ob tem izpostavil sodelovanje civilne družbe, stroke in vladne strani.

Kot je zatrdil, je tudi vsaka kritika dobrodošla. “Bodite kritični tudi do nas, ker si želimo, da ste kritični do nas v normalnem okolju, spoštljivem dialogu in da smo mi potem tudi odgovorni, da te kritike znamo ne samo prenesti, ampak na podlagi njih tudi reagirati in izvajati ukrepe,” je poudaril premier.

Ob tem je pozval “primarno politike, pa tudi vse ostale, ki delujejo v medijskem in širšem civilnem prostoru”, da se ob svojih javnih nastopih čim bolj zavedajo škodljivih posledic, ki jih sovražni govor prinaša celotni družbi in se mu tako striktno izogibajo, v javni dialog pa poskušajo dosledni vnašati spoštljivost.

Kovač pa je kot izjemno pomembno označila ustanovitev neodvisnega posvetovalnega telesa, ki prepoznava in daje zavezo, da je treba proti sovražnemu govoru ukrepati. “Izjemno pomembno se mi zdi, da je bilo to neodvisno posvetovalno telo ustanovljeno, ker predvsem prepoznava in na nek način daje zavezo, da je potrebno ukrepati proti sovražnemu govoru. Pred nami je veliko dela, zaveza vseh nas pa, da bomo delali konkretne stvari in dali konkretne rezultate. Borili se bomo proti sovražnemu govoru in za bolj strpno družbo.”

“Vabila nisem pričakovala, saj smo v Inštitutu 8. marec tako kot do vsake oblasti tudi do trenutne vlade kritični. Pa je vseeno prišlo in prišlo je ravno med kampanjo Samo ljubezen. Kampanjo, ki si prizadeva za zmanjšanje sovražnega govora in njegovih negativnih učinkov. Kampanjo, ki vzpostavlja prakse kolektivne solidarnosti in ustvarja skupnost povezanih ljudi, ki širijo strpnost in prijaznost,” je povedala Kovačeva.

Golob je sicer tudi zatrdil, da strateški svet ne bo brezzobi tiger, saj bodo v njem sodelovali tudi predstavniki pristojnih ministrstev. “Ne moremo se izogniti temu, da ko bo sklep sprejet, bi nekdo z ministrstva, ki je sodeloval pri delu sveta, zamižal na eno oko in rekel, to se me ne tiče,” je prepričan premier. Tako verjame, da bodo sprejeta priporočila oziroma sklepi pomembno vplivali tudi na bodoče zakonodajne predloge s tega področja.

“Tudi brezzobi tiger je še vedno tiger in se mi zdi, da je zaveza vseh nas, ki noter sedimo, da bomo delali konkretne stvari in konkretne rezultate,” je še dejala Kovač.

COMMENTS

Wordpress (0)