Rusija meni, da nalog za aretacijo ICC za Putina nima nobenega pomena, ker Rusija, poleg ZDA, Kitajske, Indije, Izrael, Pakistana, Savdske Arabije, Turčije in Irana, ni podpisnica Rimskega statuta – TOPNEWS.si

Rusija meni, da nalog za aretacijo ICC za Putina nima nobenega pomena, ker Rusija, poleg ZDA, Kitajske, Indije, Izrael, Pakistana, Savdske Arabije, Turčije in Irana, ni podpisnica Rimskega statuta

Rusija meni, da nalog za aretacijo ICC za Putina nima nobenega pomena, ker Rusija, poleg ZDA, Kitajske, Indije, Izrael, Pakistana, Savdske Arabije, Turčije in Irana, ni podpisnica Rimskega statuta

Sodniki Mednarodnega kazenskega sodišča v Haagu so danes izdali nalog za aretacijo ruskega predsednika Vladimirja Putina. Domneva se, da je odgovoren za ruske vojne zločine v Ukrajini, vključno z nezakonito deportacijo otrok in odraslih iz Ukrajine v Rusijo. Rusija sicer ni članica ICC, zato ni jasno, kako namerava sodišče uveljaviti nalog.

Novica o ukazu prihaja pred načrtovanim obiskom kitajskega predsednika Xi JinpingaMoskva naslednji teden. Analitiki menijo, da je cilj obiska okrepitev odnosov med Pekingom in Moskvo v času ohlajanja odnosov med Kitajsko in Zahodom.

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zakharova je komentirala nalog za prijetje Vladimirja Putina z besedami, da niso člani Mednarodnega kazenskega sodišča in po njem nimajo nobenih obveznosti, zaradi česar nalog zanje ni zakonit.

“Odločitev Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) za našo državo nima pomena niti s pravnega vidika”, je na svojem kanalu Telegram zapisala tiskovna predstavnica ministrstva za zunanje zadeve Marija Zaharova . Rusija ni pogodbenica Rimskega statuta Mednarodnega kazenskega sodišča in po njem nima nobenih obveznosti, je dodala.

S tem se je sklicevala na dokument, s katerim je bilo ICC ustanovljeno 1. julija 2002 v Rimu. Statut je ratificiralo 123 držav, nad katerimi je pristojno sodišče. Med njimi med drugim niso Rusija, ZDA, Kitajska, Indija, Izrael, Pakistan, Savdska Arabija, Turčija in Iran, zato sodišče zanje ni neposredno pristojno. Lahko pa ICC sodi za zločine, storjene na ozemlju države, ki je podpisnica Rimskega statuta.

 

https://twitter.com/Gerashchenko_en/status/1636762843554144257

V izjavi je zapisalo, da sta osumljena vojnega zločina nezakonite deportacije otrok iz Ukrajine v Rusijo. Pojasnilo je, da obstajajo utemeljeni razlogi za domnevo, da je predsednik Putin individualno kazensko odgovoren za te deportacije, ki naj bi se dogajale, odkar je februarja lani začel obsežno invazijo na Ukrajino, poroča britanski BBC.

V Kijevu so izdajo naloga za aretacijo Putina pozdravili in jo označili za zgodovinsko, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v svojem večernem govoru na Telegramu odločitev sodišča pozdravil kot “zgodovinsko odločitev, s katero se bo začela zgodovinska odgovornost”.

“Takšne kriminalne operacije ne bi bilo mogoče izvesti brez ukaza najvišjega voditelja teroristične države,” je dejal. Izpostavil je, da je deportacija ukrajinskih otrok v Rusijo “zlobna politika” ruske države, “ki se začne s prvim uradnikom te države”. Sodišču se je zahvalil “za pripravljenost, da storilce dejansko privede pred roko pravice”, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Po besedah ukrajinskega generalnega tožilca Andrija Kostina pa je svet “prejel signal, da je ruski režim zločinski in da bodo njegovo vodstvo in privrženci odgovarjali”. V objavah na družbenih omrežjih je zapisal še, da gre za “zgodovinsko odločitev za Ukrajino in celoten sistem mednarodnega prava”.

Moskva je v odzivu poudarila, da nalog za aretacijo Putina nima nikakršnega pomena in da je pravno neveljaven. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je izpostavil, da “Rusija skupaj z več drugimi državami ne priznava pristojnosti tega sodišča, zato so vse tovrstne odločitve za Rusijo s pravnega vidika nične in neveljavne”, poroča britanski BBC.

“Odločitev ICC nima nikakršnega pomena za našo državo, tudi s pravnega vidika,” je na Telegramu dejala tudi tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova. Spomnila je, da Rusija ni pogodbenica rimskega statuta ICC in da zato do sodišča nima nikakršnih obveznosti.

Ruski opozicijski aktivisti so na družbenih omrežjih pričakovano pozdravili odločitev sodišča. Leonid Volkov, tesen zaveznik zaprtega kremeljskega kritika Alekseja Navalnega, je nalog za aretacijo Putina označil za “simbolično, a pomembno potezo”.

Po ocenah Kijeva je Rusija od začetka invazije na Ukrajino februarja lani v ukrajinska območja pod nadzorom ruskih sil ali v Rusijo deportirala več kot 16.000 ukrajinskih otrok.

Preiskovalna komisija, ki jo je Svet ZN za človekove pravice ustanovil pred letom dni, v poročilu, objavljenem v četrtek, te številke ni mogla potrditi, izpostavila pa je obstoj kazalcev, da so ruski uradniki nameščali ukrajinske otroke v ustanove in rejniške domove ter jim dali rusko državljanstvo. Prisilne deportacije ukrajinskih otok je opredelila kot vojni zločin.

Glavni tožilec ICC Karim Khan je preiskave v Ukrajini začel kmalu po začetku ruske invazije. Danes objavljena naloga za aretacijo pa sta prva, ki ju je ICC izdal v zvezi z domnevnimi vojnimi zločini v Ukrajini, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

ICC sicer ne more ukrepati proti ruskemu vodstvu, vključno s predsednikom Putinom, saj niti Rusija niti Ukrajina nista podpisali rimskega statuta, ki je pravna podlaga sodišča. Zato ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki se zavzema, da bi vsi vpleteni v rusko invazijo v Ukrajini odgovarjali pred mednarodnim sodiščem, poziva k ustanovitvi posebnega sodišča za vojne zločine v Ukrajini.

ICC torej od Moskve ne more pričakovati izročitve Putina in Lvove-Belove. V tovrstnih primerih se sodišče zanaša na druge države, da mu izročijo osumljence, ko so na njihovem ozemlju. Neodvisni ruski mediji so tako že komentirali, da bi lahko nalog omejil Putinova potovanja. Številne države, vključno z zaveznicami Rusije, namreč priznavajo pristojnost ICC, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

ICC je prvo stalno mednarodno kazensko sodišče univerzalnega značaja za pregon storilcev najhujših zločinov, kot so genocid in zločini proti človečnosti, ko jih države pogodbenice ne zmorejo ali nočejo sodno preganjati. Začelo je delovati 1. julija 2002 z uveljavitvijo rimskega statuta. Njegovo delovanje je omejeno na ozemlja držav pogodbenic oziroma njihove državljane.

https://twitter.com/bayraktar_1love/status/1636759570746945536

Premier Robert Golob in zunanja ministrica Tanja Fajon sta pozdravila današnjo odločitev Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC), da izda nalog za aretacijo ruskega predsednika Vladimirja Putina zaradi suma, da je odgovoren za nezakonite deportacije ukrajinskih otrok z okupiranih območij.

Oba sta v tvitih izpostavila, da je Slovenija med 43 državami, ki so bile pobudnice za začetek kazenskega pregona. “Kot sem trdila včeraj v državnem zboru, je pravna pot pregona zločinov tudi prava pot,” je še zapisala Fajon.

Premier pa je prek vladnega profila poudaril, da je tovrsten pravni pregon pomemben korak v smeri kaznovanja vojnih zločinov in doseganja pravičnosti.

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je v tvitu izpostavilo, da Slovenija na omenjeno problematiko opozarja že od začetka vojne v Ukrajini. “Vojni zločini so poleg agresije najhujše kršitve mednarodnega prava. Kot zagovornica mednarodnega pravnega reda to odločitev pozdravljamo, saj bo samo preko pravnih poti ugotavljanja odgovornosti za vojne zločine zadoščeno pravici,” so dodali.

ICC sicer trenutno ne more ukrepati proti ruskemu vodstvu, vključno s predsednikom Putinom, saj niti Rusija niti Ukrajina nista podpisnici rimskega statuta, ki je pravna podlaga sodišča. Zato za zdaj ni jasno, kako namerava sodišče uveljaviti nalog za aretacijo.

COMMENTS

Wordpress (0)