(VIDEO) Na družbenih omrežjih se je pojavil posnetek letenja ruskega Su-27 blizu ameriškega brezpilotnika MQ-9 – Konfrontacija med ZDA in Rusijo na ravni, kakršne ni bilo od najnevarnejših trenutkov hladne vojne – TOPNEWS.si

(VIDEO) Na družbenih omrežjih se je pojavil posnetek letenja ruskega Su-27 blizu ameriškega brezpilotnika MQ-9 – Konfrontacija med ZDA in Rusijo na ravni, kakršne ni bilo od najnevarnejših trenutkov hladne vojne

(VIDEO)  Na družbenih omrežjih  se je pojavil posnetek letenja ruskega Su-27 blizu ameriškega brezpilotnika MQ-9 –   Konfrontacija med ZDA in Rusijo na ravni, kakršne ni bilo od najnevarnejših trenutkov hladne vojne

Po torkovem bližnjem srečanju ruskih lovcev z ameriškim brezpilotnim letalnikom nad Črnim morjem, ZDA razmišljajo o objavi posnetkov dogodka, da bi podkrepili svojo različico zgodbe, je sporočil tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost ZDA. Ruski veleposlanik v Washingtonu je medtem incident označil za provokacijo. Po navedbah ameriške vojske je ruski lovec Su-27 v torek zjutraj v mednarodnem zračnem prostoru trčil s propelerjem letalnika tipa MQ-9 Reaper, ki so ga nato bili primorani spustiti do morske površine.

https://twitter.com/NOELreports/status/1636305954030465027

Obrambni minister ZDA Lloyd Austin je danes Rusijo pozval, naj s svojimi letali upravlja varno in profesionalno, potem ko je v torek nad Črnim morjem prišlo do bližnjega srečanja ruskih lovcev z ameriškim brezpilotnim letalnikom, zaradi katerega je slednji padel. Iz Moskve so medtem sporočili, da si bodo prizadevali pridobiti razbitine letalnika.

Obrambno ministrstvo v Moskvi je potrdilo, da sta dva ruska lovca prestregla dron, a zavrnilo, da sta letali krivi za njegov padec. Po navedbah ministrstva je brezpilotni letalnik namreč po poskusu izmikanja začel naglo padati, pri čemer pred tem ni bilo stika med dronom in lovcema.

Tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost ZDA John Kirby je pozneje za ameriško televizijo CNN dejal, da razmišljajo o objavi posnetkov incidenta. Kirby je še enkrat obsodil “neprimerno, nevarno in neprofesionalno vedenje ruskih pilotov”, ob tem pa dodal, da ZDA nočejo dodatnih zaostritev konflikta v Ukrajini, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

https://twitter.com/ricwe123/status/1635913938637316096

Ruski veleposlanik v Washingtonu Anatolij Antonov, ki ga je ameriški State Department v torek poklical na pogovor, je incident označil za provokacijo, ameriške sile pa obtožil, da zbirajo obveščevalne podatke, ki jih nato predajajo Ukrajini.  Anatolij Antonov .Nato nato prek Telegrama ZDA pozval, naj prenehajo z leti “v bližini ruskih meja”

“Kaj počnejo na tisoče kilometrov stran od Združenih držav? Odgovor je očiten – zbirajo obveščevalne informacije, ki jih kasneje uporablja režim v Kijevu za napade na naše sile in naše ozemlje,” je dejal veleposlanik v izjavi, ki jo je povzela ruska tiskovna agencija Tass.

“Ta nevarna epizoda je del vzorca agresivnih, tveganih in nevarnih dejanj ruskih pilotov v mednarodnem zračnem prostoru,” je dejal Austin na začetku virtualnega srečanja kontaktne skupine za pomoč Ukrajini v boju proti Rusiji, poroča francoska tiskovna agencije AFP.

“Da ne bo pomote, ZDA bodo še naprej letele in delovale povsod, kjer to dopušča mednarodno pravo. Rusija pa mora svoja vojaška letala upravljati na varen in profesionalen način,” je dodal. Da bodo s svojimi operacijami v mednarodnem zračnem prostoru nadaljevali, je sicer že pred tem v torek zvečer sporočilo ameriško letalstvo.

Iz Moskve pa so medtem sporočili, da si bodo prizadevali pridobiti razbitine ameriškega letalnika. “Ne vem, ali ga bomo lahko pobrali ali ne, vendar je to treba storiti. In vsekakor si bomo za to prizadevali,” je na televiziji danes dejal sekretar ruskega sveta za nacionalno varnost Nikolaj Patrušev, navaja AFP.

Iz ruske prestolnice so kasneje sporočili še, da se je ruski obrambni minister Sergej Šojgu zaradi incidenta danes na pobudo Washingtona po telefonu pogovarjal z Austinom. Slednji je kmalu po pogovoru javnosti posredoval enako sporočilo, kot ga je podal na začetku srečanja kontaktne skupine.

Po navedbah ameriške vojske je ruski lovec Su-27 v torek zjutraj v mednarodnem zračnem prostoru trčil s propelerjem letalnika tipa MQ-9 Reaper, ki so ga nato bili primorani spustiti do morske površine. Rusko obrambno ministrstvo je potrdilo, da sta ruska lovca prestregla dron, a zavrnilo, da sta letali krivi za njegov padec.

Pentagon sicer ni pojasnil, kakšne naloge je dron opravljal v času incidenta, niti če je bil v tistem trenutku oborožen. Prav tako še vedno ni jasno, kolikšno škodo je letalnik utrpel.

 

COMMENTS

Wordpress (0)