“Ko jo opazite, vzdržujte enakomeren korak – ne pospešujte ali upočasnujte hitrosti…Če je možno zadržite dih do varne razdalje vsaj 20m” – Na desni izdali “navodila za obnašanje,” ko srečajo Niko Kovač – TOPNEWS.si

“Ko jo opazite, vzdržujte enakomeren korak – ne pospešujte ali upočasnujte hitrosti…Če je možno zadržite dih do varne razdalje vsaj 20m” – Na desni izdali “navodila za obnašanje,” ko srečajo Niko Kovač

“Ko jo opazite, vzdržujte enakomeren korak – ne pospešujte ali upočasnujte hitrosti…Če je možno zadržite dih do varne razdalje vsaj 20m” – Na desni izdali “navodila za obnašanje,” ko srečajo Niko Kovač

Direktorica Inštituta 8. marec je v ponedeljek na Facebooku sporočila, da je bila v ponedeljek dopoldne v Ljubljani znova žrtev napada, tokrat verbalnega. Policija je za medije potrdila, da je prejela prijavo in da še zbira obvestila ter ugotavlja vse okoliščine dogodka. Dodali so, da iščejo moškega športne postave brez las, ki je bil oblečen v siva oblačila.

Z zapisom na družbenih omrežjih in za medij Nova24 je domnevni storilec predstavil svojo plat dogodka. Zapisal je, da je skupaj s slepo osebo, ki ji je pomagal, sedel v kavarni in pozdravil Niko Kovač, ko je ta prišla mimo. Po njegovih besedah je “nazaj nekaj komaj zamomljala”, na kar ji je odvrnil, da upa, da ne misli, da je je vesel. Nato se je Nika Kovač odmaknila, on pa jo je “na glas vprašal, zakaj se pa ne borite za lastnike ob kanalu C0”. Domnevni storilec po lastni oceni ni kršil nobenega zakona, Niko Kovač pa je označil za javno osebo, ki se jo lahko na ulici ogovori. Sklenil je z besedami, da ima za navedbe pričo.

“To je klasično reagiranje storilcev nasilnih dejanj, sovražnih dejanj, ko se začnejo bati za lastne posledice teh dejanj. Njihove reakcije vedno zajemajo predstavljanje žrtve kot pretirano panične, pretirano prestrašene, zmanjševanje lastnih dejanj in njihovo zanikanje. Dejstvo je, da je ta oseba mene ogovorila, mi jasno dala vedeti s sovražnimi naklepi, da ni vesela, da me vidi, na javnem prostoru. Jaz sem se v strahu odmaknila in potem je oseba šla za mano, kar je priznala tudi v članku na Novi24, in nadaljevala sovražne izpade,” je Nika Kovač  povedala za MMC.

Na družbenih omrežjih, oziroma na Twitter profilih nasprotnikov Inštituta 8. marec ter nike koval pa so včeraj izdali navodila za bližnje srečanje z Niko Kovač. “Navodila za srečanje Nike Kovač: Ko jo opazite, vzdržujte enakomeren korak – ne pospešujte ali upočasnujte hitrosti. Izogibajte se nenadnim sunkovitim gibom.
Ne spreminjajte smeri gibanja. Pogled v tla! Govorjenje ni dovoljeno! Če je možno zadržite dih do varne razdalje vsaj 20m”.

Premier Robert Golob je včeraj na Brdu sicer najostreje obsodil ponedeljkov napad na direktorico Inštituta 8. marec Niko Kovač. Meni, da gre za posledico sovražnega govora, ki aktivno spodbuja verbalno in fizično nasilje nad ženskami. Napovedal je tudi, da se bo v petek prvič sestal strateški svet za preprečevanje sovražnega govora, njegovo vodenje je ponudil Niki Kovač.  O ponudbi predsednika vlade za članstvo v strateškem svetu za preprečevanje sovražnega govora, da ga vodi in da bo nacionalna koordinatorica za to področje, pa bo Nika Kovač  v prihodnjih dneh še razmislila.

 

Golob je v izjavi po srečanju članov vlade s poslanci strank vladne koalicije najprej spregovoril o napadu na Kovačevo, ki jo je v ponedeljek na območju Bežigrada v Ljubljani verbalno napadel moški. Policija je za STA potrdila, da so prejeli prijavo in še zbirajo obvestila ter ugotavljajo vse okoliščine dogodka. Dodali so, da iščejo moškega športne postave brez las, ki je bil oblečen v siva oblačila.

Verbalno in fizično nasilje nad ženskami je po Golobovih besedah postalo vsesplošno. “Politiki bi se morali trikrat vprašati, ali je res ustrezno, da v tem sodelujejo,” je dejal. Meni, da marsikateri politik ne zmore te trezne presoje, zato jih ponovno poziva, naj se zadržijo pri vzpodbujanju sovraštva.

Za petek je napovedal prvi sestanek strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora, v katerem bodo sodelovali predstavniki pristojnih ministrstev, predstavniki centra nevladnih organizacij in posamezniki na Golobovo osebno povabilo. K sodelovanju je povabil Dragana Petrovca in Niko Kovač, ki ji je tudi ponudil vodenje sveta. “Mislim, da ni bolj primerne osebe, predvsem zato, ker je ona najbolj izpostavljena žrtev tega sovražnega govora, žal pa niti približno ni edina,” je ocenil.

Nika Kovač se je na ponudbo vodenja sveta že odzvala in dejala, da je nad ponudbo presenečena, a da se ji zdi lepa gesta. Dodala je še, da bo odločitev o tem, ali bo ponudbo premierja sprejela, sporočila v petek, je poročala POP TV.

Ostri Golobovi obsodbi sta se pridružila tudi predsednica SD Tanja Fajon in vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec. Ko gre za napad je vsako ravnanje nesprejemljivo, je dejala Fajonova. Pozvala je k vzdržanosti pri sovražnih komentarjih in žalitvah na račun žensk ter k nujnemu zagotavljanju enakosti spolov. Vatovec je dodal, da so v Levici zadovoljni, da bo delo začela skupina, ki bo pripravila ukrepe za omejevanje sovražnega govora.

Kovačeva je na Facebook profilu Inštituta 8. marec v ponedeljek zapisala, da so jo znova napadli. Z žaljivkami in jeznimi besedami jo je nagovoril moški, nato je vstal in se zagnal proti njej ter vpil o delovanju inštituta. Poklicala je policijo in oddala prijavo. “Vemo, da se ne smemo umikati glasnim grozečim moškim,” je med drugim zapisala.

COMMENTS

Wordpress (0)