(VIDEO) Incident v zraku ali drama nad Črnim morjem: Rusko lovsko letalo nad Črnim morjem “sestrelilo” ameriško vohunsko brezpilotno letalo, dron Reaper – TOPNEWS.si

(VIDEO) Incident v zraku ali drama nad Črnim morjem: Rusko lovsko letalo nad Črnim morjem “sestrelilo” ameriško vohunsko brezpilotno letalo, dron Reaper

(VIDEO) Incident v zraku ali drama nad Črnim morjem: Rusko lovsko letalo nad Črnim morjem “sestrelilo” ameriško vohunsko brezpilotno letalo, dron Reaper

Rusko bojno letalo je v torek nad Črnim morjem sestrelilo brezpilotno letalo ameriških zračnih sil, potem ko je poškodovalo propeler ameriškega brezpilotnega letala MQ-9 Reaper poročajo ameriški mediji. Brezpilotno letalo Reaper in dve ruski letali Su-27 sta v torek letela nad mednarodnimi vodami nad Črnim morjem, ko je eno od ruskih letal namerno letelo pred brezpilotno letalo in ga večkrat polilo z gorivom, so sporočili iz evropskega poveljstva ZDA. “Ameriška vojska pravi, da je rusko bojno letalo trčilo v ameriški brezpilotni letalnik, zaradi česar je strmoglavil v Črno morje. To je tisto, kar vemo o incidentu do zdaj,” je poročal BBC.

Letalo je nato zadelo propeler drona, zaradi česar so ameriške sile brezpilotno letalo MQ-9 spustile v mednarodne vode. Tiskovni predstavnik Pentagona Brig. General Patrick Ryder je v torek dodal, da je rusko letalo letelo “v bližini” brezpilotnega letala 30 do 40 minut, preden je trčilo malo po 7. uri zjutraj po srednjeevropskem času.

“Naše letalo MQ-9 je izvajalo rutinske operacije v mednarodnem zračnem prostoru, ko ga je prestreglo in zadelo rusko letalo, kar je povzročilo strmoglavljenje in popolno izgubo letala MQ-9,” je general vojaškega letalstva James B. Hecker, poveljnik ameriških sil. Air Forces Europe in Air Forces Africa, piše v izjavi. “Pravzaprav je to nevarno in neprofesionalno dejanje Rusov skoraj povzročilo strmoglavljenje obeh letal.”

 

Incident je prvič, da so ruska in ameriška vojaška letala prišla v neposreden fizični stik, odkar je Rusija pred dobrim letom začela svojo invazijo na Ukrajino , in bo verjetno povečal napetosti med državama, pri čemer so ZDA dejanja Rusije označila za “nepremišljena, okoljsko neprimerna”. in neprofesionalno.”

Ruski veleposlanik v ZDA Anatolij Antonov je dejal, da Rusija ne želi “konfrontacije” med njegovo državo in ZDA, potem ko je bil po sestrelitvi drona poklican v State Department. “Raje ne ustvarjamo situacije, v kateri bi se lahko soočili z nenamernimi spopadi ali nenamernimi incidenti med Rusko federacijo in Združenimi državami,” je dejal Antonov. Antonov, ki je bil v State Departmentu nekaj več kot pol ure, je dejal, da je pomočnica državnega sekretarja Karen Donfried izrazila zaskrbljenost ZDA glede incidenta in da sta “izmenjala naše pripombe o tem vprašanju, ker imamo nekaj razlik.”

»Zdi se mi, da je šlo za konstruktiven pogovor o tem vprašanju. Slišal sem njene pripombe in upam, da je razumela, kar sem omenil,« je Antonov odgovoril na vprašanje CNN. Trdil je tudi, da je Rusija “obvestila o tem prostoru, ki je bil opredeljen kot območje za posebno vojaško operacijo.””Opozorili smo, naj ne vstopijo, ne prodrejo,” je dejal in vprašal, kako bi se ZDA odzvale, če bi se ruski dron približal New Yorku ali San Franciscu.

Antonov je ponovil zanikanje incidenta s strani ruskega obrambnega ministrstva. V torkovi izjavi so zanikali, da je rusko letalo prišlo v stik z dronom, in dejali, da so bojna letala “skušala identificirati vsiljivca”, potem ko so ga zaznala nad Črnim morjem, in dodali, da je dron “šel v nevoden let z izguba nadmorske višine.”

“Dron je letel z izklopljenimi transponderji in s tem kršil meje začasnega režima zračnega prostora, vzpostavljenega za posebno vojaško operacijo, sporočenega vsem uporabnikom mednarodnega zračnega prostora in objavljenega v skladu z mednarodnimi standardi,” so sporočili z ministrstva.

Predsednika Joeja Bidna je v torek zjutraj o incidentu seznanil svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan, je povedal koordinator za komunikacije Sveta za nacionalno varnost John Kirby. Ryder je dejal, da predstavniki obrambnega ministrstva “niso posebej govorili z ruskimi oblastmi” o incidentu. Price je ločeno dejal, da so ZDA “sodelovale na visoki ravni z našimi zavezniki in partnerji”, da bi jih obvestile o incidentu. Dodal je, da ZDA “niso v položaju, da bi govorile o tem, kaj so Rusi nameravali narediti” z manevri, a da je na koncu namen manj pomemben kot “kaj se je dejansko zgodilo”.

Kirby je dejal, da “ni neobičajno”, da ruska letala prestrežejo ameriška letala nad Črnim morjem, in dejal, da je v zadnjih tednih prišlo do drugih prestreženj. Vendar je dejal, da je bila torkova epizoda edinstvena v tem, kako “nevarna, neprofesionalna in nepremišljena” so bila ruska dejanja. Ryder je v torek dejal, da ameriško obrambno ministrstvo trenutno dela na razveljavitvi tajnosti posnetkov iz incidenta. Dejal je tudi, da Rusija sestreljenega brezpilotnega letala še ni vrnila.

Kirby je v torek v pogovoru s CNN-ovim Jakeom Tapperjem v oddaji “The Lead” dejal, da so ZDA “sprejele ukrepe za zaščito lastniškega kapitala v zvezi s tem dronom.” “Očitno ne želimo videti, da bi se kdo drug poleg nas dokopal do tega,” je dejal Kirby. Dodal je, da ZDA zavračajo rusko zanikanje odgovornosti in pravijo, da bi morali ljudje “vse, kar Rusi rečejo o tem, kaj počnejo v in okoli Ukrajine, vzeti z velikim zrnom soli.”

Ruska in ameriška letala so med vojno v Ukrajini delovala nad Črnim morjem , vendar je to prva znana taka interakcija, potencialno nevarna eskalacija v kritičnem času spopadov.

ZDA že pred začetkom vojne nad Črnim morjem upravljajo brezpilotna letala Reaper, ki uporabljajo vohunska brezpilotna letala za nadzor območja. Brezpilotna letalalahko letijo do 50.000 čevljev visoko, glede na letalske sile, imajo senzorje in zmožnosti za zbiranje obveščevalnih podatkov in izvajanje izvidovanja v daljšem časovnem obdobju, zaradi česar so idealna platforma za sledenje gibanja na bojišču in v Črnem morju.

COMMENTS

Wordpress (0)