Premier Robert Golob danes na uradnem obisku v Bosni in Hercegovini – TOPNEWS.si

Premier Robert Golob danes na uradnem obisku v Bosni in Hercegovini

Premier Robert Golob danes na uradnem obisku v Bosni in Hercegovini

 

Premier Robert Golob bo danes na uradnem obisku v Bosni in Hercegovini. Srečal se bo s predsednico sveta ministrov BiH Borjano Krišto, glavna tema pogovorov pa bodo evropske integracije BiH. To bo prvi Golobov uradni dvostranski obisk v tujini, odkar je junija lani prevzel dolžnosti predsednika vlade.

V ospredju pogovorov bo po napovedih kabineta premierja vprašanje, kako BiH čim bolj pomagati na njeni evropski poti, potem ko je dobila status kandidatke za članstvo v EU. Na dnevnem redu bodo tudi razmere na Zahodnem Balkanu in vpliv vojne v Ukrajini na regijo.

Odnosi med Slovenijo in BiH so tradicionalno prijateljski, Slovenija pa državo aktivno podpira tudi v okviru približevanja evropskim integracijam.

Da je zdaj pravi trenutek za napredovanje na evropski poti, bi po besedah Goloba morale prepoznati tudi oblasti v BiH in pospešiti reforme. Slovenija jim je pri tem pripravljena pomagati tudi v tehničnem smislu.

Golob se bo v Sarajevu srečal tudi s tremi člani predsedstva BiH ter s predstavniki obeh domov parlamenta BiH. Med drugim bodo govorili o dvostranskih odnosih in možnostih za njihovo nadgradnjo.

BiH je sicer največja posamična prejemnica slovenske razvojne pomoči in pomembna gospodarska partnerica Slovenije.

Zadnji slovenski premier, ki je bil na uradnem obisku v BiH, je bil leta 2017 Miro Cerar, pred njim pa je bil na uradnem obisku v Sarajevu leta 2010 tedanji premier Borut Pahor.

COMMENTS

Wordpress (0)