Kako so slovenski tanki M-55S v Ukrajini postali zvezde na družbenih omrežjih, za zdaj v akciji na vadišču – TOPNEWS.si

Kako so slovenski tanki M-55S v Ukrajini postali zvezde na družbenih omrežjih, za zdaj v akciji na vadišču

Kako so slovenski tanki M-55S  v Ukrajini postali zvezde na družbenih omrežjih, za zdaj  v akciji na vadišču

Na družbenem omrežju Twitter se je  te dni pojavil videoposnetek slovenskih tankov M-55S, ki jih je Slovenija v okviru  donacije orožja donirala  Ukrajini.
Gre za 28 tankov M-55S, ki so bili v rezervi Slovenske vojske,  po donaciji pa naj bi v vojni krepili ukrajinsko obrambo. “M-55S, ki jih je Slovenija premestila v Ukrajino na vojaško vadišče,” pa je zapis s katerim  je opremljen video slovenskih tankov.

https://twitter.com/bayraktar_1love/status/1634589948245430279

Da bodo oborožene sile Ukrajine v okviru “krožne izmenjave” med Nemčijo in Slovenijo prejele izboljšani T-55, je slovenska vlada sporočila 19. septembra 2022, 29. oktobra pa je postalo znano, da je Slovenija že poslala svoje modernizirane sovjetske tanka v Ukrajino – fotografirali so jih na železniški postaji v Celju.

Tako je od trenutka “napovedi dobav” do neposrednega začetka usposabljanja minilo približno več kot dva meseca, hkrati pa je trajalo približno mesec dni, da so ti stroji “v uporabi”. Ukrajinski vojaki so potrebovali približno dva meseca, da so obvladali in v boj poslali oklepnike BMP-2, prav tako dobavljene iz Slovenije.

Ukrajinske oborožene sile tako uvajajo modernizirano različico tanka T-55 iz leta 1999 – slovenski M-55S, ki je opremljen s topom 105-mm L7, modularno kupolo z mitraljezom DShK, dinamičnim oklepom izraelskega proizvajalca Elbit ipd.

https://twitter.com/atkinstom3/status/1634628441302597632

Na spletu se je že pred pred pojavil video, ki priča o tem, da ukrajinska vojska že obvladuje tanke M-55S, dostavljene oboroženim silam Ukrajine iz Slovenije. Ukrajinska vojska s slovenskimi tanki M-55S sestavila novo brigado je decembra lani poročal poratl24ur.com.  Valerij Markus, ki poveljuje 47. ločeni jurišni brigadi, je  namreč objavil fotografijo, s katere je razvidno, da v ozadju stojijo slovenski tanki M-55S, ki smo jih oktobra podarili ukrajinski vojski. Do zdaj namreč ni bilo jasno, katera brigada je naše tanke prejela.

VIDEO: Slovenski tanki M-55S na bojišču v Ukrajini

Nekaj slovesa so slovenskim tankom vzele dobave Nemčija in ZDA, ki so  se letos  usklajeno sporočile, da bodo Ukrajini poslale svoje tanke, pri čemer naj bi glavnino predstavljali tanki Leopard 2 nemške izdelave.

COMMENTS

Wordpress (0)