(VIDEO) Tonin dal ultimat Golobu: “Vlada ima čas do maja, da uredi zdravstvo” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Tonin dal ultimat Golobu: “Vlada ima čas do maja, da uredi zdravstvo”

(VIDEO) Tonin dal ultimat Golobu: “Vlada ima čas do maja, da uredi zdravstvo”

Na današnji programski konferenci Nove Slovenije so razpravljali o prenovi zdravstvenega sistema. Zbrane je nagovoril tudi predsednik NSi Matej Tonin, ki je napovedal, da bodo v NSI začeli vlagati svoje zakonske predloge, če vlada na področju zdravstva do maja ne bo začela ukrepati. “V kolikor se do maja ne bo zgodilo nič, potem bo NSI na področju zdravstva začela vlagati zakonske predloge, skladno z zaključki današnje programske konference,” je dejal Matej Tonin.

Zbrale je nagovorila tudi evropska poslanka Ljudmila Novak: “Želim si, da bi tudi sedanja vlada prisluhnila programu NSi, da bi upoštevali nekatere stvari, ki so že domišljene  in ki bi jih bilo potrebno samo uporabiti in vključiti”.

NSi je svoj paket devetih rešitev za vsem dostopno javno zdravstvo sicer predstavila že januarja. Na današnji konferenci pa ga je predstavil vodja odbora za zdravstvo pri NSi Matjaž Trontelj, ki je dejal, da se rešitve NSi odražajo tudi v predlogih ministrstva za zdravje za zdravstveno reformo. Trontelj se sicer občasno udeležuje sej strateškega sveta vlade za zdravstvo, je razvidno iz zapisnikov sej.

“To so točke, to so vsebine, ki bi jih je NSi pripravljena podpreti tudi vladi, tudi če bo šlo za vladne zakone. Stvari , kjer se bomo pa razlikovali bomo pa seveda poskušali popravit, dopolnit z našimi  amandmaji,” je med drugim dejal Tonin.

V NSi menijo, da je treba takoj vključiti vse razpoložljive zdravstvene kapacitete pri vseh izvajalcih zdravstvenih dejavnosti – tako javne zavode, koncesionarje kot tudi zasebnike, uvesti posebno statusno obliko samostojnega nosilca zdravstvene dejavnosti, odpraviti monopol Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in da bi morale biti vse zdravstvene storitve, tudi pri zasebnikih in koncesionarjih, plačane iz zavarovanja.

Želijo tudi jasno uvedbo standardov kakovosti in varnosti zdravstvenih storitev ter njihovo plačilo glede na rezultat zdravljenja, tudi nagrajevanje v zaposlenih v zdravstvu, skladno z rezultati dela. Predlagajo preoblikovanje javnih zdravstvenih zavodov, ki naj poslujejo neprofitno, a po načelih gospodarskih družb. Predlagajo tudi povečanje število vpisnih mest na medicinskih fakultetah in drugih visokošolskih zavodih, zmanjšanje administrativnih obremenitev zdravnikov in uvedbo digitalizacije zdravstva. Ključno se jim zdi, da se v središče postavi bolnika in da se naš prostor vpeljejo delujoče zahodnoevropske zdravstvene koncepte.

Kot gostje so člane na konferenci nagovorili ustanoviteljica MC Medicor Slovenija Metka Zorc, ustanovitelj specialistične ordinacije Avelana Andrej Šikovec, podpredsednik Zveze organizacij pacientov Slovenije Franci Gerbec in specialist infektologije Federico V. Potočnik. Govorci so pozdravili predloge NSi.

Zorc je izpostavila pomen spoštovanja pacienta, dobre organizacije in sodelovanja tako med zdravnikom kot pacientom, kot tudi med primarno, sekundarno in terciarno ravnjo. Temu je v imenu pacientov pritrdil tudi Gerbec, ki je dodal še pomen večje stopnje osveščenosti bolnikov in njihovega zdravega načina življenja. “Brez pritiska pacientov se stvari ne bodo spremenile,” je še dodal.

Za Šikovca je najpomembnejši fizični pregled bolnika. “Digitalizacija ne bo odpravila potrebe po osebnem stiku med zdravnikom in pacientom,” je dejal. Rešitve vidi tudi v uvedbi nujnih služb v zdravstvenih domovih, kar bi zmanjšalo pritisk na urgence in večjih pristojnostih diplomiranih medicinskih sester.

Potočnik pa je izpostavil pomen inovacij v zdravstvu in konkurence na trgu zavarovalnic, ob čemer mora biti jasno določen minimalni obseg košarice zdravstvenih storitev. Po njegovem mnenju bi bilo treba odpraviti tudi centralno upravljanje bolnišnic.

COMMENTS

Wordpress (0)