Nekdanjemu grškemu finančnemu ministru Janisu Varufakisu zamaskirani neznanci zlomili nos in ga grdo pretepli – TOPNEWS.si

Nekdanjemu grškemu finančnemu ministru Janisu Varufakisu zamaskirani neznanci zlomili nos in ga grdo pretepli

Nekdanjemu grškemu finančnemu ministru Janisu Varufakisu zamaskirani neznanci zlomili nos in ga grdo pretepli

Nekdanjega grškega finančnega ministra Janisa Varufakisa je skupina zamaskiranih neznancev v petek zvečer napadla in pretepla pred restavracijo v anarhični četrti Aten. Oskrbeli so ga v bolnišnici, kjer so ugotovili, da ima zlomljen nos, poročajo grški mediji. Grška policija je danes prijela enega osumljenca za napad, dva pa še išče.

Nekdanjega finančnega ministra v vladi SIRIZE, ekonomista Janisa Varufakisa, ki je zdaj vodja lastne politične stranke – znane kot MERA 25 ali DIEM 25 – je skupina petih posameznikov z zakritimi obrazi med večerjo v restavraciji brutalno napadla in pretepla. restavracija v okrožju Exarcheia , osrednje Aten, v petek zvečer.

Okoli 21.30 po lokalnem času je bil Varufakis v družbi svoje žene in članov svoje stranke “iz vse Evrope, ko je majhna skupina razbojnikov vdrla v kraj”, opisuje DIEM 25 v sporočilu, objavljenem nekaj ur po incidentu . . Napadalci naj bi med napadom rekli Varufakisu, da tukaj nisi dobrodošel, ker si podpisal memorandume.

“Varoufakis je vstal, da bi se pogovarjal z njimi, vendar so se takoj odzvali z nasiljem, ga divje pretepli, medtem ko so prizor tudi posneli,” dodaja DIEM 25 napoved, ki potrjuje prejšnja poročanja grških medijev.

Levičarskega opozicijskega poslanca je skupina približno 20 ljudi najprej žalila pred restavracijo, kjer je večerjal s podporniki svoje stranke Mera25. Varufakisa so po napadu prepeljali v bolnišnico, kjer so ugotovili, da ima zlomljen nos.

Varufakis se je na Twitterju zahvalil za solidarnost, ki jo je bil deležen po napadu. Zanikal pa je poročila, da so bili napadalci avtonomisti, anarhisti ali levičarji. Po njegovih besedah so bili prej najeti nasilneži, ki so ga obtožili, da je med dolžniško krizo leta 2015, ko je bil finančni minister, Grčijo prodal tujini.

Njegova stranka je napad označila za “drzen fašistični napad provokativnih nasilnežev”. Tiskovni predstavnik vlade Janis Ekonomu pa je incident obsodil in zagotovil, da bo policija storila vse, da odgovorne privedejo pred roko pravice, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Četrt Exarhia, v kateri so napadli Varufakisa, je znana kot sedež anarhističnih gibanj v prestolnici. Pred isto restavracijo je bil leta 2015 že žrtev podobnega napada.

Grška policija je po poročanju portala Katimerini danes prijela enega osumljenca za napad, in sicer 17-letnika, dva pa še išče.

COMMENTS

Wordpress (0)