(VIDEO) Za večjo letalsko povezljivost za tri leta na voljo skupno 16,8 milijona evrov – TOPNEWS.si

(VIDEO) Za večjo letalsko povezljivost za tri leta na voljo skupno 16,8 milijona evrov

(VIDEO) Za večjo letalsko povezljivost za tri leta na voljo skupno 16,8 milijona evrov

Ministrstvi za infrastrukturo ter za gospodarstvo, turizem in šport želita še ta mesec objaviti razpis za subvencioniranje letalskih povezav za večjo povezljivost. Na prednostnem seznamu je 10 prog, in sicer Dunaj, Bruselj, Koebenhavn, Atene, Madrid, Amsterdam, Helsinki, Praga, Berlin in Skopje. Za tri leta je na voljo skupno 16,8 milijona evrov.

Ministrstvi želita prek programa povečati letalsko povezljivost države, saj je okrevanje letalskega prometa v Sloveniji po pandemiji covida-19 zelo slabo; pri tem sta se združila negativna učinka pandemije in propada letalskega prevoznika Adrie Airways, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek.

Program predvideva subvencioniranje 50 odstotkov letaliških pristojbin na treh mednarodnih letališčih v Sloveniji (Brnik, Maribor in Porotorož) za prevoznike, ki bodo vzpostavili lete na razpisanih povezavah.

Po programu bo na prvem prednostnem seznamu skupno 10 prog, in sicer štiri za lete na končno destinacijo – Bruselj, Skopje, Praga in Berlin -, ter šest za lete na letališča, od koder bodo lahko potniki leteli naprej, to so Dunaj, Koebenhavn, Atene, Madrid, Amsterdam in Helsinki.

Če bo po prvem krogu ostalo še kaj razpoložljivih sredstev, bodo razpisane subvencije za povezave z Rimom, Stockholmom, Oslom, Barcelono, Lizbono, Prištino in Parizom.

Če bo tudi po drugem krogu ostalo še kaj denarja, pa bodo subvencionirane povezave z vsemi destinacijami na ozemlju skupnega evropskega zračnega prostora (ECAA), kamor sodijo države EU, Norveška in Islandija ter Albanija, BiH, Severna Makedonija, Črna gora, Srbija in Kosovo.

Program predvideva subvencioniranje povezav tri leta. Na voljo bo 5,6 milijona evrov letno, skupno torej 16,8 milijona evrov. Sredstva so v proračunu ministrstva za infrastrukturo že zagotovljena, je povedala ministrica.

Pred objavo razpisa za subvencioniranje mora država pridobiti soglasje Evropske komisije. “Smo skoraj v dnevnih stikih, naša pričakovanja pa so, da bi soglasje dobili še v tem mesecu, kar pomeni, da bi bil tudi razpis lahko objavljen še v tem mesecu,” je povedala ministrica.

V načrtu je, da bo razpis objavljen 24. marca. Prevozniki bodo imeli 30 dni časa za prijavo. Če v prvem krogu vsa sredstva ne bodo dodeljena, bo poziv za razdelitev preostalih sredstev objavljen 1. julija, predvideva program.

Minister za gospodarstvo Matjaž Han je dejal, da so se pri pripravi programa “držali vseh pravil”, tako da po njegovem mnenju težav s soglasjem Bruslja ne bi smelo biti. Izpostavil je, da je pomembno, da bo razpis objavljen čim prej: “Brez povezljivosti ne more biti dobrega in izvoznega gospodarstva in turističnega obiska.”

Na novinarsko vprašanje o cenah vozovnic, ki da so na ljubljanskem letališču višje kot na okoliških, je Bratušek povedala, da vpliva na cene nimajo, da pa pričakuje, da bodo te konkurenčne, saj se tudi prevoznikom ne izplača leteti s praznimi letali. Pogoji bodo za vse prevoznike – nizkocenovnike in ostale – enaki.

Za reševanje težave letalske povezljivosti so poleg tega programa začeli pripravljati tudi analize za morebitno ustanovitev novega nacionalnega letalskega prevoznika. “O tem bomo govorili, ko bodo narejene poglobljene analize, ki se sedaj pripravljajo,” je dejala.

Tudi če bo sprejeta odločitev o ustanovitvi prevoznika, bo do vzpostavitve letov trajalo precej časa, država pa boljšo povezljivost potrebuje takoj, sta Bratuškova in Han utemeljevala subvencioniranje povezav.

“Gre za začasen ukrep, zato moramo poiskati bolj pomembno rešitev. Skupaj z ministrstvom za infrastrukturo bomo pripravili dokumentacijo oz. program o možnosti vzpostavitve novega letalskega prevoznika, nato pa se bomo na vladi odločili, kako naprej. Tudi če se bo vlada odločila za to možnost, bo trajalo kar nekaj časa, da se to vzpostavi, zato je pomembno, da smo na tem področju zelo aktivni in da sodelujemo,” je dejal Han.

Država je že med epidemijo z dvema razpisoma subvencionirala letalske povezave v dveh letih v skupni vrednosti 5,6 milijonov evrov. Kot je povedal Han, so podprli 11 letalskih družb, ki so v Slovenijo opravile 2600 letov in pripeljale 121.000 potnikov.

 

COMMENTS

Wordpress (0)