Ona ve – Nataša Pirc Musar, Tanja Fajon, Nike Kovač, in Milica Antić Gaber o uspešnih ženskah v medijih – TOPNEWS.si

Ona ve – Nataša Pirc Musar, Tanja Fajon, Nike Kovač, in Milica Antić Gaber o uspešnih ženskah v medijih

Ona ve – Nataša Pirc Musar, Tanja Fajon, Nike Kovač, in Milica Antić Gaber o uspešnih ženskah v medijih

Uspešne ženske so, čeprav jih je na najvišjih položajih vedno več, v medijih precej slabše zastopane kot njihovi moški kolegi, so ugotavljali sodelujoči na sinočnji  okrogli mizi o uspešnih ženskah in njihovih zaznavi v medijih. Svoje izkušnje sta delili tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar in zunanja ministrica Tanja Fajon.

O pomenu medijev, ki ustvarjajo realnost in vplivajo na zaznavo uspešnih žensk v javnosti, s čimer tudi krepijo razlike med spoloma, je v predavanju na dogodku spregovorila Margreth Lünenborg z Inštituta za medijske in komunikacijske študije na Freie Universität Berlin. Po njenih besedah je na visokih položajih v politiki, gospodarstvu in drugje vse več žensk, a medijsko prikazovanje realnosti temu ne sledi.

Raziskave tako kažejo, da je v medijih med osebami na najvišjih položajih v politiki, gospodarstvu in znanosti prikazanih le 17 odstotkov žensk. Najbolj zastopane so med temi ženske na političnih položajih, in sicer jih je 20 odstotkov, le štiri odstotke pa jih med tistimi na visokih funkcijah v gospodarstvu. S tem mediji realnost prikazujejo kot izrazito vezano na spol, s čimer se razlike med spoloma še povečujejo. Lünenborg zato opozarja, da je uravnotežena zastopanost spolov v javnosti bistvena za delovanje demokracije.

Tudi evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni, ki je ob obisku v Sloveniji nagovoril tudi udeležence današnje okrogle mize, ugotavlja, da je v zadnjih letih prisotnost žensk na visokih položajih, tudi v finančnem sektorju, večja. Tako je na tem področju opazen napredek, a je po njegovih besedah za doseganje popolne enakosti spolov pred nami še dolga pot. Opozoril je denimo na še vedno prisotno plačno vrzel med spoloma. Je pa poudaril, da spolno neenakost članice naslavljajo tudi v nacionalnih načrtih za okrevanje in odpornost.

Govorci so danes večkrat izpostavili tudi dosežke Slovenije na področju enakosti spolov, saj so se na nekatere osrednje politične položaje v lanskem letu zavihtele ženske. Kot prva predsednica republike in prva zunanja ministrica sta v razpravi sodelovali tudi Nataša Pirc Musar in Tanja Fajon, ki sta delili svoje izkušnje in poglede o tej problematiki.

Predsednica republike je izpostavila, da je uspešna ženska bolj kot moški determinirana s čustveno inteligenco, mora pa ogromno znati, da lahko pride na določeno pozicijo. Tudi Fajon je opozorila, da morajo biti ženske za dosego ciljev vztrajne, dobiti pa morajo tudi “trdo kožo”. “Smo pogumne, ker si upamo govoriti na glas v prostoru, kjer je še veliko stereotipov,” je dejala.

Da morajo ženske v svoj uspeh vložiti veliko več truda kot njihovi moški kolegi, je opozorila tudi profesorica na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani Milica Antić Gaber. “Uspešna ženska je anomalija,” je dejala, saj so po njenih besedah tako sprejete na področjih, ki veljajo za izrazito moška.

Da so ženske deležne drugačne obravnave v javnosti kot moški, sta opozorili tudi Pirc Musar in Fajon. Obe so zmotile opazke na račun njunega videza, ki sta jih bili deležni v preteklosti. Predsednici države so se zdele žaljive tudi oznake, češ da je “ambiciozna in karieristka”, napadov pa je bila še posebej deležna pred vsakimi volitvami, ko se je špekuliralo, da bo vstopila v politiko.

Tudi Antić Gaber je opozorila, da je politika še vedno razumljena kot “moško polje” ter da moramo še veliko storiti za omajanje teh stereotipov. Po besedah direktorice Inštituta 8. marec Nike Kovač pa ne gre le za to, kako so ženske predstavljene v medijih, pač pa tudi za vprašanje, kakšna je politika na oblasti.

Okroglo mizo na temo Uspešne ženske in njihova zaznava v medijih so organizirali nemško in švedsko veleposlaništvo v Sloveniji, predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji ter Združenje za povezovanje strokovnjakinj in promocijo znanja Ona ve.

COMMENTS

Wordpress (0)