Ameriko in novičarsko televizijo Fox News pretresa afera – V javnost je prišla korespondenca o pomislekih vodilnih na Foxu glede Trumpa in ukradenih volitev, vendar so voditelji milijonom gledalcev namerno lagali – TOPNEWS.si

Ameriko in novičarsko televizijo Fox News pretresa afera – V javnost je prišla korespondenca o pomislekih vodilnih na Foxu glede Trumpa in ukradenih volitev, vendar so voditelji milijonom gledalcev namerno lagali

Ameriko in novičarsko televizijo Fox News pretresa afera – V javnost je prišla korespondenca o pomislekih vodilnih na Foxu glede Trumpa in  ukradenih volitev, vendar so voditelji milijonom gledalcev namerno lagali

Novi dokumenti o Foxu in  ameriških predsedniških volitvah, kjer so v javnost prišla sporočila in izjave novinarskih zvezd, kot je Tucker Carlson, so razkrili, da so imeli  resne pomisleke v redakciji glede Trumpovih  trditev o goljufiji, čeprav so nekateri voditelji milijonom gledalcev povedali povsem drugačno zgodbo.

Najnovejša objava dokumentov v tožbi zaradi obrekovanja je osvetlila pomisleke, ki so jih mnogi v omrežju delili glede trditev o volilni prevari. Novičarske mreže so  predvidevale, da bo Joseph R. Biden Jr. postal naslednji predsednik. Vodilni uredniki in novinarji na Foxu Tucker Carlson, Sean Hannity in Laura Ingraham pa niso vedeli, kaj naj povedo v oddaji poroča New York Times.

“Kaj bomo vsi počeli to noč?”  Ingraham, voditeljica oddaje ob 22. uri na Fox News, je 16. novembra 2020 vprašala svoje kolege v verigi besedilnih sporočil. Carlson je odgovoril, da namerava precejšen del svojega programa posvetiti malo znanemu podjetju za tehnologijo glasovanja, ki je postalo tarča Trumpovih podpornikov, ki so sumili, da so bile volitve prirejene: Dominion Voting Systems.

“Doslej o tem nisem rekel niti besede,” je dejal g. Carlson in priznal, da ga teorije zarote o domnevni vlogi Dominiona v izmišljeni zaroti za odvzem glasov predsedniku Donaldu J. Trumpu povzročajo nelagodje. “Vse skupaj se mi zdi noro,” je zapisal. »In Sidney Powell ne bo izdal dokazov. Kar sovražim.”   Powell, pravna svetovalka Trumpove kampanje, je “vse delala paranoične in obnorele, vključno z mano,” je dodal Carlson.

Takšna besedilna sporočila, ki so bila objavljena v torek zvečer kot del Dominionove tožbe zaradi obrekovanja v višini 1,6 milijarde dolarjev proti Fox News, ponujajo nekaj najbolj jasnih dokazov doslej o resnih pomislekih, ki so si jih mnogi v omrežju izražali drug drugemu, čeprav so svojemu milijonskemu občinstvu povedali, da zelo drugačna zgodba o prevarah in zlorabah na voliščih.

Nekateri voditelji in gostje Foxa so še naprej objavljali trditve o razširjenih volilnih goljufijah in navajali revizionistično poročilo o tem, kaj se je zgodilo med nemiri na Kapitolu 6. januarja 2021 – le malo bolj kot Carlson, čigar evolucija od skeptika do zanikalca volitev je bil v celoti prikazan v novo razkritih sporočilih.

Ta teden je voditelj predvajal selektivno zmontirane posnetke, ki mu jih je dal zvočnik Kevin McCarthy, ki so skušali preoblikovati napad kot nekaj več kot, kar je  Carlson rekel, “urejeno in krotko” procesijo radovednih ogledovalcev, ki so bili upravičeno razburjeni nad tem, kako volitve so bile izvedene.

Carlson – ki je v svojih besedilnih sporočilih novembra 2020 trditve o zaroti za krajo volitev označil za »šokantno nepremišljene« in »absurdne« – je ta teden prav tako nadaljeval z verodostojnostjo laži o razširjeni volilni prevari. “Protestniki so bili jezni,” je dejal v svoji ponedeljkovi oddaji . “Verjeli so, da so bile volitve, na katerih so pravkar glasovali, nepošteno izpeljane, in imeli so prav.”

Dodal je, ne da bi navedel kakršne koli podrobnosti: »Gledano nazaj je jasno, da so bile volitve leta 2020 huda izdaja ameriške demokracije. Glede na dejstva, ki so se od takrat pojavila o teh volitvah, tega nobena poštena oseba ne more zanikati.«

Nekateri republikanci, ki se pogosto trudijo, da ne bi bili videti kritični do močnih pro-Trumpovih osebnosti, kot je g. Carlson, so v torek grajali gostitelja zaradi njegovih komentarjev o volilni prevari in napadu na Kapitol. Senator Mitch McConnell, vodja manjšine, je dejal, da stoji za izjavo načelnika kapitolske policije, ki je komentarje gostitelja označil za “žaljive in zavajajoče” in temeljijo na posnetkih, ki so bili “priročno izbrani iz mirnejših trenutkov” 41.000 ur traku.

“Glede sinočje predstavitve na Fox News se želim v celoti pridružiti mnenju načelnika kapitolske policije o tem, kaj se je zgodilo 6. januarja,” je deja  McConnell. Senator Mitt Romney iz Utaha, republikanski kandidat za predsednika leta 2012, je oddajo gospoda Carlsona označil za “nevarno in odvratno”.

Tiskovna predstavnica Fox News je v torkovi izjavi dejala, da je Dominion v svojih nedavnih prijavah uporabil “izkrivljanje in dezinformacije” z napačnim pripisovanjem citatov in izpuščanjem konteksta, da bi očrnil omrežje.

“Že vemo, da bodo rekli in naredili vse, da bi poskusili dobiti ta primer, vendar je zavijanje in celo napačno pripisovanje citatov najvišjim nivojem našega podjetja resnično presežek,” je dejala tiskovna predstavnica Foxa.

Nekatere zasebne pripombe  Carlsona o gospodu Trumpu je težko uskladiti s pohvalami, ki jih je javno izrekel nekdanjemu predsedniku. Včasih so bili voditelj in njegovi producenti navdušeni nad tem, kako bi izgledal cikel novic brezTrumpa. In veselo so napovedovali njegovo padajočo moč kot politične sile.

“Zelo, zelo blizu smo temu, da lahko večino noči ignoriramo Trumpa,” je gospod Carlson pisal članom svojega osebja 4. januarja 2021. “Resnično komaj čakam.”

En producent je odgovoril: “Ničesar več ne želim.”Nato je gospod Carlson odgovoril: “Strastno ga sovražim.”

Novi dokumenti kažejo, kako je bil Rupert Murdoch, predsednik Fox Corp, tudi ostro kritičen do gospoda Trumpa – do te mere, da je bil včasih prezirljiv. G. Murdoch je med svojo izjavo v tožbi Dominion dejal, da verjame, da je nekdanji predsednik velika poraženka.

Na vprašanje, ali je kdaj verjel, da je na volitvah leta 2020 prišlo do “obsežne goljufije”, je gospod Murdoch odgovoril nedvoumno.»Ne. Nikoli ga sploh nisem študiral,« je dejal. Murdoch je dejal , da so  javnosti lagali zaradi gledanosti. Na vprašanje ali so bližje republikancem ali demokratom pa je dejal , da “zelenim,” dolarjem seveda.

Glede na celotno besedilo elektronskega sporočila, ki je bilo objavljeno v torek, je gospod Murdoch na neki točki vprašal izvršno direktorico Fox News Media, Suzanne Scott, ali so bili nekateri gostitelji preveč pripravljeni sprejeti lažne obtožbe o goljufiji. G. Murdoch se je 21. januarja 2021 pritožil, da nas Fox “še vedno blati!” za podžiganje retorike, ki je pomagala spodbuditi napad 6. januarja. Nato je g. Murdoch priznal, sklicujoč se na g. Hannityja inIngraham, “Mogoče sta šla Sean in Laura predaleč.”

COMMENTS

Wordpress (0)