Ukrajina po 11 mesecih dobila novega vodjo protikorupcijskega urada – Ukrajina se je uvrstila na 116. mesto med 180 državami po indeksu zaznave korupcije Transparency International – TOPNEWS.si

Ukrajina po 11 mesecih dobila novega vodjo protikorupcijskega urada – Ukrajina se je uvrstila na 116. mesto med 180 državami po indeksu zaznave korupcije Transparency International

Ukrajina po 11 mesecih dobila novega vodjo protikorupcijskega urada – Ukrajina se je uvrstila na 116. mesto med 180 državami po indeksu zaznave korupcije Transparency International

Ukrajinska vlada je včeraj na posebni seji Semena Krivonosa imenovala za novega vodjo nacionalnega protikorupcijskega urada, je sporočil ukrajinski premier Denis Šmihal. Urad, ki so ga v Kijevu s pomočjo Zahoda ustanovili leta 2015, je do aprila lani sedem let vodil Artem Sitnik. Po izteku njegovega mandata je bil položaj 11 mesecev nezaseden.

Krivonos je bil imenovan na posebni seji vlade, potem ko je premagal dva protikandidata, je na Telegramu sporočil Šmihal. “Naša ekipa je zavezana načelu ničelne tolerance do korupcije in podpira protikorupcijske institucije,” je dejal Shmykhal na izredni seji kabineta ministrov. Po njegovih besedah ​​je to imenovanje pred nadaljevanjem pogajanj o članstvu. Evropa je izpolnila zadnje od priporočil Komisije, izvršilnega organa EU. Ukrajina je lani junija, štiri mesece po obsežni ruski invaziji, zaprosila za pridružitev 27-članski EU, kar je še dodatno razjezilo Kremelj.

Šef državnega inšpektorata za arhitekturo in urbanizem Semen Kryvonos je sedem let opravljal funkcijo direktorja NABU, ene od več institucij, ustanovljenih za boj proti korupciji v zadnjih letih.

Po poročanju ukrajinskih medijev je Krivonos, sicer odvetnik iz Mariupolja, tesno povezan z uradom ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega. Nekateri aktivisti in novinarji trdijo, da bi bile te vezi lahko kontraproduktivne za njegovo delo.

V Bruslju že dalj časa pritiskajo na Kijev, naj okrepi prizadevanja v boju proti korupciji, saj je to pomemben korak na poti v Evropsko unijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kljub številnim reformnim prizadevanjem ostaja Ukrajina za Rusijo ena najbolj skorumpiranih držav v Evropi, je v letošnjem poročilu zapisala organizacija Transparency International, ki spremlja korupcijo po državah.

Nedavno se je v korupcijski škandal zapletlo ukrajinsko obrambno ministrstvo, ki naj bi napihovalo cene hrane za vojake. Zaradi obtožb je odstopilo več visokih ukrajinskih uradnikov, Evropska komisija pa je Kijev pozvala k nadaljnjim prizadevanjem v boju proti zlorabi oblasti.

Korupcija je že dolgo endemična v Ukrajini, kjer so bile državne institucije po razpadu Sovjetske zveze uničene, potem ko so jih prevzeli ljudje z dobrimi povezavami. Ukrajinca glede na njegovo zavezo, da bo počistil nered, se bo Kryvonos soočil s takojšnjim nadzorom na svoji novi službi.

Protikorupcijski center (AntAC), ki spremlja podkupovanje in svetuje pri reformah Kijevska nevladna organizacija Krivonos nima ustreznih izkušenj in njegova Ukrajina je predsednik izrazil zaskrbljenost glede njegovih domnevnih povezav z upravo.

“Za nas v AntAC je to razlog, da še naprej pozorno spremljamo delo NABU,” je zapisano v izjavi. “Prepričani smo, da se novi direktor tega popolnoma zaveda,”  je v svoji izjavi Kryvonos poudaril, da bo na novem položaju neodvisen.

Ukrajinske oblasti so v zadnjih mesecih podvojile zatiranje korupcije, okrepile preiskave in odpustile uradnike, vpletene v škandale. brezplačno naredil. Predsednik Vladimir Zelenski je javno podprl prizadevanja, za katera uradniki in strokovnjaki za boj proti korupciji pravijo, da bodo ključnega pomena za zagotovitev prepotrebne tuje pomoči.

Ukrajina se je uvrstila na 116. mesto med 180 državami po indeksu zaznave korupcije Transparency International. NABU začne preiskave suma korupcije in skupaj s Specializiranim protikorupcijskim tožilstvom Ukrajine za pregon primera Ali pošlje protikorupcijskemu sodišču. Agencija je v drugi polovici lanskega leta 2021 izdala uradne opomine 20 20 149 osumljencem, več kot prejšnja leta.

Natečaj za položaj je nadzorovala komisija lokalnih in mednarodnih strokovnjakov, vključevala pa je podrobne intervjuje, ki so jih predvajali v živo. AntAC je dejal, da so bili finalisti “kompromisne številke” in da je bilo intervjuvanih  zelo malo kandidato.

COMMENTS

Wordpress (0)