Mojca Pašek razjezila Jelko Godec z oznako, da gre pri muzeju slovenske osamosvojitve za “heroični mavzolej osamosvojiteljev” – TOPNEWS.si

Mojca Pašek razjezila Jelko Godec z oznako, da gre pri muzeju slovenske osamosvojitve za “heroični mavzolej osamosvojiteljev”

Mojca Pašek razjezila Jelko Godec z oznako, da gre pri muzeju slovenske osamosvojitve za “heroični mavzolej osamosvojiteljev”

” ..Sedaj doživljamo še eno interpelacijo celotne vlade, katere edina ta nesrečni muzej. točka je ta nesrečni muzej, ukinjanje muzeja slovenske osamosvojitve, združevanje z muzejem novejše zgodovine. Bom rekla takole, kot da je jedro interpelacije muzej, za katerega razen ustanoviteljev in nekaterih redkih obiskovalcev o te točke, ko se je začelo to problemtizirati, nihče niti vedel ni. Vsi vemo zakaj je šlo v tem projektu,  za neke vrste privatni projekt nekih samooklicanih herojskih osamosvojiteljev. Ta muzej ni imel nobenega resnega strokovnega koncepta in nobene resne zbirke. in podobno. In naravnost ponorela obramba tega  muzeja znotraj te interpelacije kaže zgolj samo to za kar je tem  ustanoviteljem zares šlo  in sicer za promocijo lastne slave, lastno promocijo , za nekakšen heroični mavzolej, bom rekla  osamosvojiteljev, ” je v 24 ur Zvečer  dejala Mojca Pašek Šetinc, poslanka največje vladne stranke Gibanja Svoboda, ki se je soočila z vodjo poslanske skupine Jelko Godec na temo interpelacije proti vladi Roberta Goloba.

“Dobro vemo, kako so potekali dnevi v 90. letih in da je ta muzej nastal ob 30. letnici samostojne Slovenije in da ne gre za nikakršno solo akcijo. To je pomembna tema za slovenski narod. Brez te osamosvojitve ne bi imeli svoj države,” je zagovarjala svoje stališče in dodala še, da je muzej simbol boja slovenskega naroda za osamosvojitev. “Tisti, ki temu nasprotujejo, nasprotujejo tudi slovenski osamosvojitvi,” je dejal Godčeva, ki je nasprotoala izjavi Paškove, da gre za heroični mavzolej.

“Osamosvojitev ni bila projekt enega samega človeka in neke skupinice njegovih prijateljčkov, ampak je bil to projekt z dolgo predzgodovino,” je na drugi strani vztrajala Pašek Šetinčeva in naštela: Majniško deklaracijo, borce za severno mejo, narodnoosvobodilno borbo, vse dogodke, ki so se zgodili po drugi svetovni vojni, dogajanje s Kavčičevo vlado v 70. letih in nato zaplembo Mladine, Tribune v 80. letih, civilno družbena vrenja. “Takšna tema zanesljivo v celoti sodi v nek koncept, ki ga strokovno obdela zgodovinska stroka in v koncept resnega državnega muzeja, ki ga mi imamo – to je Muzej novejše zgodovine, ki je ves čas tukaj,” je poudarila Paškova v polemiki povzeti po 24ur.com.

Dodala je še, da v takšnem muzeju pričakuje tudi, da se na pravi način ovrednoti delo slovenske Policije in vlogo vodstva slovenske partije iz 80. let, ki se je v Beogradu borila s Slobodanom Miloševićem. “Na čelu tega vodstva partije je bil takrat Milan Kučan, ki se ga zelo grdo obravnava. Tudi vloga pokojnega dr. Janeza Drnovška je pomembna v osamosvojitvenih procesih in še vloga mnogih drugih,” je pripomnila in dodala še celotni odbor za človekove pravice, ki je leta 1988 Janšo reševal iz zapora. “Med njimi je bil tudi moj mož. Bom k zgodbi dodala še svoj osebni lonček,” je povedala. Po njenih besedah bi moral biti v muzeju tudi kakšen pano o nekaterih “grdih” zgodbah o osamosvojitvi, pri tem je izpostavila 25.000 izbrisanih ljudi. Hkrati pa bi se moralo po njenem mnenju ovrednotiti še trgovino z orožjem. Od leta 2000 še vedno pričakujemo vrsto novinarskih konferenc, ki jih je v zvezi s tem napovedoval Janez Janša, da pojasni svojo vlogo v tej zadevi, je dodala.

Godčeva z njenimi pomisleki ni bila zadovoljna. “Mislim, da če začnem odgovarjati na vse te pomisleke, bom tudi jaz govorila 15 minut in potem bo oddaje gotovo konec. Še enkrat, ne gre za projekt ene osebe. Našteli ste kar nekaj zgodovinskih dejstev, s katerimi se tudi jaz strinjam, našteli pa ste jih tudi nekaj, s katerimi se ne moremo strinjat. Muzej slovenske osamosvojitve je namenjen vsem Slovencem v opomin in spomin. Nihče ne govori o muzeju, ki bi imel namen poveličevat nekoga, ampak Slovence, ki so si leta 1991 izborili samostojnost,” je vztrajala.

“Torej vse Slovence?” jo je prekinila Pašek Šetinčeva. A Godčeva je nadaljevala: “Ne morete enačiti tistega, kar je bilo pred slovensko osamosvojitvijo in to združiti s tistim, kar je bilo po osamosvojitvi in to dati v en muzej”. Zmotilo jo je predvsem to, da je ministrica rekla, da bodo v muzeju preučevali in razlagali zgodovino. “Ne boste je razlagali, zato ker je resnica o slovenski osamosvojitvi ena, vemo kakšna. Potvarjanje zgodovine, kar želite storiti v tem novem muzeju, potem vemo pri čem smo,” je sklenila Godčeva.

COMMENTS

Wordpress (0)