“V SDS nimajo toliko moči, da nas utrudijo” – Kako je Danijel Bešič Loredan , ki Janši očital , “da je šel preko meja zdravega razuma, branil vlado? – TOPNEWS.si

“V SDS nimajo toliko moči, da nas utrudijo” – Kako je Danijel Bešič Loredan , ki Janši očital , “da je šel preko meja zdravega razuma, branil vlado?

“V SDS nimajo toliko moči, da nas utrudijo” –  Kako je Danijel Bešič Loredan , ki Janši očital , “da je šel preko meja zdravega razuma, branil vlado?

SDS je v DZ vložila interpelacijo o delu vlade Roberta Goloba. Ta je po besedah prvaka SDS Janeza Janše poskus klica k razumu. Vladi med drugim očitajo ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve, vladno kadrovanje in neustrezno odzivanje na razmere v zdravstvu. Koalicija očitke zavrača in ostaja enotna, opozicijo poziva k tvornemu sodelovanju.

V SDS Golobovi vladi očitajo “ukrepe in napovedi, ki gredo v smer razgradnje naroda, družine, zasebne lastnine in svobodnega podjetništva”. Prepričani so, da so devet mesecev Golobove vlade zaznamovali slabo premišljeni ukrepi, kadrovanje in revanšizem.

Interpelacija pomeni razpravo v DZ “o spornih potezah te vlade, ki zajedajo same temelje Slovenije”, z njo pa želijo vladi “razložiti nekatere stvari”, je po vložitvi interpelacije danes dejal predsednik SDS Janez Janša.

Med glavnimi očitki vladi so v SDS zapisali “ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve”, vladno odločitev o združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine pa ob danes vloženi interpelaciji označili za “politično motivirano odločitev ministrice za kulturo in vlade Roberta Goloba”. “Slovenska osamosvojitev je eden od temeljev ustavnega reda Slovenije, zato ukinitev muzeja predstavlja norčevanje iz slovenske zgodovine in napad na temeljna izhodišča slovenske ustavnosti,” so zapisali v SDS.

V nadaljevanju med očitki navajajo še ukinitev demografskega urada, opustitev dolžnega ravnanja na področju nezakonitih migracij, zdravstva in zdravstvenega varstva ter po oceni SDS neustrezno javno finančno politiko.

Kritični so tudi do vladnega kadrovanja, ki so ga v SDS označili za “najbolj brutalno kadrovanje na vseh ravneh javnega sektorja v zgodovini samostojne Slovenije”. “Vlada Roberta Goloba se ukvarja predvsem in skoraj izključno s kadrovanjem in obračunava z drugače mislečimi, bolj malo ali nič pa z dejanskim reševanjem težav državljanov,” so prepričani.

V največji opozicijski stranki sicer ne verjamejo, da prav vsi člani te vlade in vsi poslanci vladne koalicije to, kar počnejo, delajo iz neke ideologije ali negativnih vzgibov oz. ker bi želeli škoditi Sloveniji. “Verjamemo, da marsikatera od teh odločitev temelji tudi na nepoznavanju dejstev in na napačnih ocenah,” je dejal Janša. Tako pričakujejo, da bo po razpravi v DZ, kjer bodo “marsikaj razčistili”, vlada morda nekatere sporne poteze preklicala oz. umaknila.

V SDS tako niso vložili konstruktivne nezaupnice in ponudili svojega mandatarja. Po Janševih besedah tudi zato, ker vlada ne šteje niti še enega leta svojega mandata, zato bi bilo na nek način “preveč dobronamerno”, da se reši odgovornosti, ki so jo dobili od volivcev, je pojasnil.

Tako predlagajo, da razprava ob interpelaciji o delu vlade odgovori na vprašanje, v kolikšni meri vlada uresničuje prisego, da bodo predsednik vlade in ministri spoštovali ustavni red, ravnali po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi delovali za blaginjo Slovenije.

Interpelacijo so v SDS danes popoldne v parlamentarni postopek vložili s podpisi 27 poslancev, po poslovniku lahko sicer to stori najmanj deset poslancev. SDS pred vložitvijo interpelacije te ni posredovala v sopodpis drugi opozicijski stranki, sopotrdili v NSi.

V koalicijskih Gibanje Svoboda, SD in Levici so se na interpelacijo celotne vlade odzvale s pozivom opoziciji k tvornemu sodelovanju pri napovedanih vladnih reformah. Interpelacijo vidijo kot nepotrebno in še enega od sicer demokratičnih manevrov SDS, s katerimi želi vlado ovirati in jo ustrahovati. Očitke v interpelaciji v celoti zavračajo in ostajajo enotni.

“To kar počne SDS, je popolnoma destruktivno,” je dejal podpredsednik vlade in minister za zdravje iz vrst Gibanja Svoboda Danijel Bešič Loredan in dodal, da je šel Janša preko meja zdravega razuma. Vlada je po njegovih besedah enotna, v SDS pa “nimajo toliko moči, da nas utrudijo”.

Podpredsednik vlade in minister za delo, koordinator Levice Luka Mesec je očitke v interpelaciji označil za domišljijski spis, s katerim želi opozicija vnašati razdor v slovensko družbo. “SDS je v tem mandatu presegla kar nekaj zgodovinskih mejnikov, seveda z negativnim predznakom,” pa je dejal vodja poslanske skupine SD Jani Prednik. Ob tem je spomnil na blokiranje dela vlade in parlamenta s strani opozicije že vse od ustanovne seje DZ, tudi z zahtevo po referendumu o zakonu o vladi.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je znova poudarila, da je bila odločitev o združitvi Muzeja novejše zgodovine Slovenije in Muzeja slovenske osamosvojitve strokovna. Ta projekt pa je po njenih besedah postal ideološka platforma, na kateri SDS gradi svoje nasprotovanje delu te vlade.

Na besede prvaka SDS, da je interpelacija poziv k razumu, pa so se v koaliciji odzvali, da se k razumu poziva za pogajalsko mizo.

Vlada ima zdaj skladno s poslovnikom DZ najmanj 15 dni in največ 30 dni časa za odgovor na interpelacijo. O njej lahko DZ razpravlja najhitreje 15 dni po prejemu odgovora vlade. Če odgovor na interpelacijo ni podan, pa poslovnik predvideva razpravo na prvi seji DZ po preteku roka za odgovor.

Po končani razpravi o interpelaciji lahko pobudniki interpelacije predlagajo, naj državni zbor sprejme sklep, s katerim se oceni delo vlade. Najmanj deset poslancev pa lahko zahteva, da se glasuje o nezaupnici vladi, če hkrati s to zahtevo predlagajo izvolitev novega predsednika vlade. Kot kaže, se sicer za zdaj v SDS za to niso odločili.

Interpelacije o delu vlad sicer v zgodovini samostojne države niso pogoste, je pa bilo v preteklosti vloženih več konstruktivnih nezaupnic. Z interpelacijo se je do zdaj soočila le vlada premierja Mira Cerarja, ki so jo tudi takrat vložili v SDS.

COMMENTS

Wordpress (0)