Srečanje za 10 minut: Ameriški državni sekretar Antony Blinken in njegov ruski kolega Sergej Lavrov “v hodu,” stoje in na kratko – TOPNEWS.si

Srečanje za 10 minut: Ameriški državni sekretar Antony Blinken in njegov ruski kolega Sergej Lavrov “v hodu,” stoje in na kratko

Srečanje za 10 minut: Ameriški državni sekretar Antony Blinken in njegov ruski kolega Sergej Lavrov “v hodu,” stoje in na kratko

Ameriški državni sekretar Antony Blinken in njegov ruski kolega Sergej Lavrov sta se včeraj ob robu zasedanja zunanjih ministrov skupine G20 v New Delhiju pogovarjala nekaj manj kot deset minut. To je bil njun prvi pogovor od začetka ruske invazije na Ukrajino, v katerem je Blinken ponovil zavezo ZDA, da bodo podpirali Kijev, dokler bo to potrebno.

Visoki uradnik State Departmenta je dejal, da je razprava v Delhiju trajala manj kot 10 minut – govorila sta “v gibanju”, je dejalo rusko zunanje ministrstvo, ki je omalovaževalo izmenjavo. “Zunanjemu ministru Sergeju Lavrovu sem povedal, kar sem jaz in mnogi drugi rekli prejšnji teden v Združenih narodih in kar je danes reklo toliko zunanjih ministrov G20 – končajte to agresivno vojno, vključite se v smiselno diplomacijo, ki lahko ustvari pravično in trajen mir,” je dejal  Blinken na brifingu po pogovorih.

https://twitter.com/azgeopolitics/status/1631377349139677186

Dejal je tudi, da je Rusijo pozval, naj se ponovno pridruži novi pogodbi o nadzoru jedrskega orožja START, in označil za “neodgovorno” nedavno odločitev Moskve, da prekine sodelovanje v sporazumu.

Po navedbah ameriškega State Departmenta naj bi Blinken ruskemu kolegu ponovil zavezo o neomajni podpori Ukrajini in hkrati Rusijo pozval, naj obnovi sodelovanje v okviru pogodbe o omejevanju strateške jedrske oborožitve Novi Start.

Prav tako je Lavrovu dejal, da bi Moskva morala izpustiti priprtega ameriškega državljana Paula Whelana, nekdanjega marinca, ki so ga v Rusiji aretirali decembra 2018 in obtožili vohunjenja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

https://twitter.com/AZgeopolitics/status/1631554978773884931

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zakharova je potrdila, da je do srečanja prišlo, vendar ni navedla več podrobnosti. Grenke delitve glede Ukrajine prevladujejo v pogovorih G20 Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova pa je za rusko tiskovno agencijo RIA Novosti skušala zmanjšati pomen njunega srečanja. Poudarila je, da je bil Blinken pobudnik srečanja in da se je Lavrov z njim pogovoril stoje in na kratko.

Blinken in  Lavrov sta se nazadnje srečala v Ženevi januarja 2022. Prej v četrtek je  Lavrov obtožil zahodne države, da poskušajo vplivati ​​na nevtralne države, da bi obsodile rusko invazijo na Ukrajino. “Zahod nadaljuje svoje poskuse pritiska na vse in vse,” je dejal. Lavrov ni rekel ničesar o srečanju  s svojim ameriškim kolegom – a očitno ni šlo za diplomatska pogajanja.

Med srečanjem G20 je obtožil Zahod, da Kijev spodbuja k nadaljevanju vojne. Neuspeh zunanjih ministrov pri dogovoru o skupni izjavi je pokazal, da so se razlike glede vojne v zadnjem letu zaostrile.

Zunanjim ministrom se medtem zaradi nesoglasij Rusije in Kitajske glede vojne v Ukrajini ni uspelo dogovoriti o skupni izjavi, je ob koncu srečanja dejal indijski zunanji minister Subrahmanyam Jaishankar in dodal, da si je Indija sicer ves čas prizadevala za dosego kompromisa, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zunanja ministra Rusije in Kitajske sta nasprotovala obsodbi invazije in zahtev po brezpogojnem umiku ruskih sil z ukrajinskega ozemlja. Prav tako naj bi pogovori zastali pri vztrajanju Rusije pri preiskavi lanske sabotaže plinovodov Severni tok.

COMMENTS

Wordpress (0)