(VIDEO) Uzbekistanski pevki Kanizi so zaradi “nemoralnega in obscenega” videa izrekli enomesečno prepoved nastopanja – TOPNEWS.si

(VIDEO) Uzbekistanski pevki Kanizi so zaradi “nemoralnega in obscenega” videa izrekli enomesečno prepoved nastopanja

(VIDEO) Uzbekistanski pevki Kanizi so zaradi “nemoralnega in obscenega” videa izrekli enomesečno prepoved nastopanja

Priljubljena uzbekistanska pevka Kaniza, ki je najbolj znana po svojih pesmih “Hali-Hali” in “Kuyov Jo’ralar”, naslednjih nekaj tednov ne more nastopiti na odru. Avtoritarni Uzbekistan je priljubljenemu pevcu začasno prepovedal nastopanje pred občinstvom. Razlog za prepoved sta njena dva viralna videoposnetka, v katerih jo vidimo, kako poje v škornjih z visoko peto, golih pajkicah in preveliki srajci.

“Pevka Kaniza je pred kratkim na družbenih omrežjih objavila videoposnetke, v katerih se obnaša nespodobno, v nasprotju z vedenjsko etiko, spodbuja nemoralne ideje in žali gledalce,” je v ponedeljek sporočil Uzbekconzert, vladna institucija, odgovorna za izdajanje licenc umetnikom v državi.

Umetniki v Srednjeazijski republiki Uzbekistan lahko delajo in nastopajo v državi le, če imajo dovoljenje vlade. Kanizin agent je nedavno govoril z AFP in povedal, da je pevka “preprosto zapela dve pesmi na odprtju restavracije”.

Po navedbah ministrstva za kulturo je njen suspenz “enomesečni opomin, da ima čas za razmislek in prave zaključke”. “Če bo v enem mesecu rekla, da razume in obljubila, da ne bo več objavljala takšnih videoposnetkov, bo njena prošnja (za dovoljenje) obravnavana,” so dodali na ministrstvu.

Predsednik Shavkat Mirziyoyev je prišel na oblast v Uzbekistanu leta 2016. Spodbujal je reforme, ki so bile nepredstavljive pod njegovim predhodnikom, zloglasnim kršiteljem pravic v regiji nekdanje Sovjetske zveze. Vendar njegova vlada večinoma ostaja avtoritarna in omejuje svobodo izražanja.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)